Marjan Šarec se je za kandidaturo odločil, ker je prepričan, da je čas za zamenjavo generacij na najvišjih položajih. Foto: BoBo
Marjan Šarec se je za kandidaturo odločil, ker je prepričan, da je čas za zamenjavo generacij na najvišjih položajih. Foto: BoBo
Marjan Šarec
Marjan Šarec je kandidaturo vložil s podpisi podpore volivk in volivcev. Foto: BoBo/Borut Živulović


Marjan Šarec se je rodil 2. decembra 1977 v Ljubljani. Svojo šolsko pot je začel v Osnovni šoli Marije Vere na Duplici ter šolanje nadaljeval na Srednji lesarski šoli v Ljubljani, kjer je maturiral leta 1996. Po maturi se je vpisal na Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT), smer Dramska igra in umetniška beseda pri prof. Jožici Avbelj in prof. Borisu Cavazzi, kjer je uspešno diplomiral leta 2001.
Po končani akademiji se je kmalu srečal z RTV Slovenija, kjer se je leta 2005 redno zaposlil kot novinar urednik. Sodeloval je pri najrazličnejših oddajah tako radijskih kot televizijskih. Ustvaril je mnogo različnih likov pri oddaji Radio GA GA na 1. programu Radia Slovenija, katere začetnik je bil legendarni in neponovljivi Sašo Hribar, ki oddajo ustvarja že dvajset let. Sodeloval je tudi pri oddajah Na zdravje in HRI-BAR, kjer se je ukvarjal s politično satiro. Imitiral je mnogo znanih slovenskih osebnosti, med njimi predvsem politike kot so Janez Drnovšek, Janez Janša, Andrej Bajuk, Sašo Peče, Anton Rop, Jelko Kacin, Danilo Türk in Karl Erjavec, igral pa je tudi vloge izmišljenih likov, kot je Ivan Serpentinšek.
Poleti 2010 je uradno napovedal kandidaturo za župana Občine Kamnik in bil 24. oktobra 2010 v drugem krogu volitev tudi izvoljen. Po štirih letih trdega dela in nemalo uspelih projektih so mu volivke in volivci prvič v zgodovini kamniških lokalnih volitev v nedeljo, 5. oktobra 2014, s skoraj 64 odstotki podpore ponovno zaupali vodenje občine Kamnik. Župansko funkcijo opravlja profesionalno. Šarec, ki bo decembra dopolnil 40 let, z ženo in dvema hčerkama živi v Šmarci pri Kamniku, med drugim pa je tudi prostovoljni gasilec.
"Bližanje z ljudmi ne pomeni kositi travo"
"Seveda se politika mora približevati ljudem, vendar to 'bližanje' ne pomeni, bom pomagal kositi travo ali se celo vključeval v dejavnosti, ki jih posamezniki opravljajo bolje od mene," je ob najavi predsedniške kandidature dejal Šarec. Ob sami vložitvi kandidature, ko je zbral dovolj podpisov podpore volivk in volivcev, je nato napovedal, da bo kampanjo vodil na terenu in skušal prisluhniti ljudem.
Glede vprašanja, ali je aktualnega predsednika Boruta Pahorja na volitvah mogoče premagati, je ob najavi kandidature menil, da si ljudje na vseh področjih spet želijo umirjenosti. "Ljudje se naveličajo posebništva. Radi imajo stabilnost, umirjenost, radi se na nekoga obrnejo, ko jim je težko," je dodal. Na vprašanje, kdo stoji za njegovo kandidaturo, pa je takrat odgovoril, da predvsem člani njegove stranke, Liste Marjana Šarca. "Strici iz ozadja" pa so po njegovih besedah "izgovor šibkih ljudi v ospredju".
Za kandidaturo se je odločil, ker je prepričan, da je čas za zamenjavo generacij na najvišjih položajih. "Pred 26 leti so imeli priložnost ustvariti lepo zgodbo popolnoma na novo. Ni jim uspelo, zato je čas, da jih nadomesti pri skrbi za našo državo generacija, ki ima energijo in znanje," je sklenil.