Popovičevo vodenje koprske občine so prepoznali tudi v širši regiji. Tako je lani v BiH-u prejel nagrado kot
Popovičevo vodenje koprske občine so prepoznali tudi v širši regiji. Tako je lani v BiH-u prejel nagrado kot "evropski naj župan" regije jugovzhodne in srednje Evrope. Foto: BoBo
Boris Popovič je, kot je sam pojasnil, za predsedniško kandidaturo zbral 4.629 podpisov. Foto: BoBo
Boris Popovič je bil štirikrat zapored izvoljen za župana Kopra. Foto: BoBo
false
Boris Popovič je bil večkrat izvoljen za državnega svetnika kot član Interesne skupine lokalnih interesov - predstavnik 18. volilne enote s sedežem v Kopru. Foto: BoBo
Zunajparlamentarna stranka Borisa Popoviča Slovenija je naša (SJN) je sodelovala na prvih slovenskih volitvah v Evropski parlament. Nosilka liste SJN je bila Alja Brglez, ki je zdaj vodja kabineta predsednika republike Boruta Pahorja. Foto: BoBo
Boris Popovič je bil skupaj z nekaterimi zdaj že nekdanjimi politiki gost vseslovenskega zborovanja Zbora za Republiko proti arbitražnemu sporazumu na Pogačarjevem trgu. Foto: BoBo
Boris Popovič se je udeležil zadnjega predvolilnega zborovanja SDS-a pred parlamentarnimi volitvami novembra 2011 ... Foto: BoBo
V času županovanja Borisa Popoviča so podobo Kopra popestrili s tropskimi palmami. Foto: BoBo

državni svetnik Boris Popovič se je za predsedniško kandidaturo odločil kljub hudim zdravstvenim težavam, zaradi katerih je "upravičeno" manjkal na sodnih procesih zaradi domnevnih zlorab položaja in oškodovanja koprske občine.

Dolgoletni koprski župan Boris Popović se je rodil leta 1962 mami Solzi in obrtniku Branku, ki je v Koper prišel iz Črne gore. Popovićeva družina je že leta 1954 ustanovila zelo uspešno steklarsko podjetje. Njegov oče pa je sodil med najbolj znane steklarje v nekdanji Jugoslaviji.

V mladosti je treniral nogomet v koprskem nogometnem klubu, nato, šele pri tridesetih, pa se je lotil tudi avtomobilističnih dirk in postal državni prvak v reliju. Leta 1999 je bil celo razglašen za avtomobilista leta.

Leta 2000 je bil udeležen v hudi prometni prometni nesreči, v kateri je komaj preživel. Po koprski štiripasovnici naj bi pri dirkanju s prijateljem dirjal med 240 in 250 kilometri na uro. Pri tem je izgubil nadzor nad avtomobilom in "poletel" na staro cesto proti Bertokom.

"Pri tej nesreči sem izgubil vranico, eno ledvico, zlomil sem si štiri rebra, ki jih je pri tem potisnilo v pljuča, obtolčeno srce in druge notranje organe. Zaradi poškodovanega živca štiri mesece nisem mogel hoditi, na dveh mestih sem si zlomil hrbtenico," je posledice nesreče pozneje v Playboyu opisoval Popovič.

Podjetniška kariera
Istega leta mu je umrl oče in Boris se je vrgel v podjetniške vode. Izdeloval je samodejna drsna vrata, prodajal oblačila svoje tržne znamke Osare in upravljal nekaj gostinskih lokalov v Kopru. Spomladi leta 2002 je dobil tudi koncesijo za koprsko mestno plažo.

Ob tem se je začel polniti tudi njegov dosje pri kriminalistih in tožilcih. Maja leta 2002 so kriminalisti izvedli hišne preiskave v njegovih podjetjih, Popoviča pa kazensko ovadili zaradi kaznivega dejanja davčne utajitve in uničenja poslovnih listin, storjenih v letu 2001.

Presenetljiva zmaga na županskih volitvah
Jeseni 2002 se je odločil, da se bo preizkusil v politiki, in ustanovil listo Koper je naš, sam pa uspešno kandidiral za koprskega župana. V drugem krogu je premagal tedanjega koprskega župana, sicer kandidata ZLSD-ja Dina Pucerja. Popovič je 18. decembra 2002 prevzel delo in funkcijo župana Mestne občine Koper.

Kriminalisti in tožilstvo so nadaljevali preiskavo njegovih domnevno spornih poslov. Popovič pa je celotno župansko kariero reden gost koprskega sodišča, saj je bil ovaden številnih davčnih utaj, poneverb, uničenja listin, izkoriščanja položaja kot tudi razžalitev.

Prvi sodni epilog
Leta 2011 je nato le sledil sodni epilog glede ovadbe iz leta 2002. Pritožbeni senat višjega sodišča je potrdil obsodbo zaradi davčne zatajitve in Popoviču izrekel pogojno kazen s preizkusno dobo enega leta. Hkrati pa ga je oprostil zlorabe položaja (očitali so mu, da kot direktor podjetja BPC ni poračunal dela dnevnih izkupičkov iz lokala Snack Bar v vrednosti 63.653 evrov, denar pa naj bi si nato protipravno prilastil).

Drugi večji sodni "šok" se je za koprskega župana zgodil leta 2014, ko je bil v zadevi Serming obsojen na tri leta zapora in dveletno prepoved opravljanja javne funkcije. Popoviča so obsodili zaradi zlorabe položaja, ker je bila prodaja zemljišč vnaprej dogovorjena tako, da je razpisnim pogojem ustrezalo le podjetje Serming.

Soobtoženi cenilec Rajko Srednik pa je po občinskih navodilih zemljišče ocenil manj od realne vrednosti, s čimer je bil občinski proračun oškodovan za 5,5 milijona evrov. Višje sodišče je nato čez leto dni razveljavilo sodbo in zadevo vrnilo v ponovno sojenje.

Nove zdravstvene težave
Sodni procesi so očitno precej načeli zdravje Popoviču. Zaradi zdravstvenih težav se večkrat ni mogel udeležiti sodnih procesov in zato so mu večkrat očitali, da se izmika sodnim obravnavam.

"Prav nič se ne izmikam. V preteklem letu sem imel težave z visokim pritiskom. Sploh nisem vedel, da imam visok pritisk, dokler si na nekem dogodku, ob obisku nekdanjega predsednika Danila Türka, nisem meril pritiska in so mi namerili kar 230 zgornjega pritiska. Zdaj to uravnavam s tabletami. Tokrat pa imam težave z vnetjem sečil. Zato že mesec dni jemljem antibiotike in sem bil tudi hospitaliziran. Imel sem tudi zelo visok srčni utrip. Upam, da bom kmalu zdrav, terapija še ni končana," je leta 2014 razlagal v Primorskih novicah.

Vendar se koprski župan vse pogosteje izmika sodelovanju na sodnih obravnavah. Po poročanju medijev naj bi Popovič menda bolehal za arterijsko hipertenzijo, hiperlipidemijo, neobstruktivno koronarno boleznijo, hkrati pa naj bi imel tudi kronične težave s hrbtom.

Sporna beograjska zdravniška mnenja
Popoviču opravičila piše in ga napoti k specialistom njegov zdravnik Šime Kopilović, ki ima sicer ambulanto v Beogradu. Vsaj v enem primeru je napisal za Popovića ugodnejše opravičilo, kot bi bilo treba, kar je ugotovil nadzor zdravniške zbornice. Kopilovićeva opravičila so v preučevanje prevzeli tudi kriminalisti.

Bolniška odsotnost se je Popoviću izplačala vsaj v enem sodnem procesu. Sredi letošnjega septembra je zastarala zadeva Kopališče. Koprska občina je namreč leta 2007 namreč razdrla koncesijsko pogodbo za kopališče z družinskim podjetjem Popovičevih, ki je sicer veljala do leta 2012, in družbi BPC (povezana je bila z njegovo družino) podelila stavbno pravico na gostinskih lokalih, s čimer naj bi oškodovali občinski proračun.

Blizu zastaranja je tudi zadeva Serming, ki naj bi zastarala maja prihodnje leto. Zaradi tega je bilo v ponovnem sojenju razpisanih kar 23 narokov. Zdravniška komisija je izdala mnenje, da se je Popovič sposoben udeleževati glavnih obravnav, če te ne trajajo več kot štiri ure na dan in ob navzočnosti zdravnika specialista družinske medicine. Prvi narok je razpisan za 3. oktober, kar pomeni, da bo koprski župan del predsedniške kampanje preživel tudi v sodni dvorani.

Trdna podpora volivcev
Koprčanov županove sodne bitke in tudi obsodbe ne ganejo preveč, saj je bil kar na štirih zaporednih lokalnih volitvah izvoljen za župana. Nesporno je, da večina Koprčanov podpira Popovičevo vodenje in urejanje največjega slovenskega obalnega mesta, ki so ga v času Popovičevih mandatov med drugim popestrili s številnimi trgovskimi središči, krožnimi vozišči (tudi s posebnimi za kolesarje), z javno razsvetljavo s tisočerimi LED-svetilkami in drevoredom s tropskimi palmami, nad katerimi se je prvi mož Kopra navdušil v Miamiju, kamor vsako leto spomladi tradicionalno odhaja na službeno potovanje, kjer obišče sejem ladijskega turizma Seatrade.

Popovičevo vodenje koprske občine so prepoznali tudi v širši regiji. Tako je lani v BiH-u prejel nagrado kot "evropski naj župan" regije jugovzhodne in srednje Evrope. Podeljujejo jo neodvisna agencija za izbiro naj menedžerjev v JV in srednji Evropi, časopis Euromanager in Evropsko združenje menedžerjev iz Sarajeva. Nagrado je, kot so obrazložili, prejel za "izjemno uspešno razvojno vodenje in celosten preporod Kopra".