Cepič je od predsednika Državne volilne komisije zahteval predčasno prekinitev volilnih opravil. Foto: BoBo
Cepič je od predsednika Državne volilne komisije zahteval predčasno prekinitev volilnih opravil. Foto: BoBo

Cepič je sicer že minuli teden pisal predsedniku DVK-ja Antonu Gašperju Frantarju in od njega zahteval, naj izda sklep o predčasni prekinitvi volilnih opravil. Pri tem se je skliceval na kršenje načela pravičnosti, saj meni, da nestrankarski kandidati niso imeli možnosti za ustrezno in pravočasno pripravo na volilna opravila. Prav tako meni, da jim je bilo kršeno načelo enakih možnosti, saj se večina nestrankarskih kandidatov v medijih ni pojavljala.

Cepič se kljub temu, da ni dosegel števila zahtevanih podpisov podpore, lahko na odločitev DVK-ja pritoži v 48 urah. Pritožbo obravnava vrhovno sodišče, ki mora potem o njej odločiti v 48 urah. Prav zaradi možnosti pritožb na DVK še niso izvedli žreba o vrstnem redu kandidatov na glasovnicah.

DVK je potrdil kandidature devetih kandidatov, in sicer aktualnega predsednika Boruta Pahorja, predsednice NSi Ljudmile Novak, kamniškega župana Marjana Šarca, ministrice za izobraževanje Maje Makovec Brenčič, evropske poslanke Romane Tomc, upokojenke Angelce Likovič, koprskega župana Borisa Popoviča, samostojne podjetnice Suzane Lare Krause in predsednika Zedinjene Slovenije Andreja Šiška.