Volivci bodo v nedeljo izbirali med Borutom Pahorjem in Marjanom Šarcem. Foto: BoBo
Volivci bodo v nedeljo izbirali med Borutom Pahorjem in Marjanom Šarcem. Foto: BoBo

Volilna kampanja se mora namreč po zakonu o volilni in referendumski kampanji končati najpozneje 24 ur pred dnem glasovanja. V času volilnega molka je prepovedana vsakršna dejavnost, ki bi volivce navajala h glasovanju za enega od kandidatov, Boruta Pahorja ali Marjana Šarca.

Za volilno kampanjo tako štejejo propaganda v medijih in elektronskih publikacijah, propaganda z uporabo telekomunikacijskih storitev, nameščanje novih plakatov in razdeljevanje letakov, objavljanje videospotov oziroma oglasov in pozivanje volivcev, koga naj volijo.

Na ministrstvu za notranje zadeve deluje dežurna služba, kamor lahko državljani sporočajo podatke o domnevnih kršitvah volilnega molka. Čez dan prijave sprejema dežurna služba inšpektorata za notranje zadeve na telefonski številki 080 21 13, v nočnem času (od 19.00 do 7.00) pa operativno-komunikacijski center Generalne policijske uprave na številki 080 12 00.

Za kršitve volilnega molka so predvidene globe od 700 do 3.000 evrov za organizatorja volilne kampanje, od 150 do 600 evrov za odgovorno osebo organizatorja volilne kampanje in od 150 do 400 evrov za posameznika.

Za zdaj le nekaj prijav
Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je od začetka volilnega molka do 19.30 ure prejela 29 prijav domnevnih kršitev volilnega molka.

Za 25 prijav je bilo že ob sprejemu ugotovljeno, da ne gre za kršitve volilnega molka. Inšpektorat RS za notranje zadeve tako obravnava le štiri zadeve.