Najvišja volilna udeležba je bila v Kamniku, Foto: BoBo
Najvišja volilna udeležba je bila v Kamniku, Foto: BoBo
Udeležba na predsedniških volitvah
false
V prvem krogu je bila volilna udeležba do 11. ure za odtenek višja, in sicer 13,39 odstotka. Foto: BoBo
Marjan Šarec
Marjan Šarec je svoj glas oddal ob 9. uri na volišču v Šmarci pri Kamniku. Foto: BoBo
Razmišljanja o prazniku demokracije
Pahorja na volišču spremljala tudi mama in sin
Šarec na volišču v Šmarci potrpežljivo čakal v vrsti
Kako obiskana so bila zjutraj volišča v Ljubljani?
Kakšna je bila udeležba do 11. ure?

u predsedniških volitev je bila po podatkih Državne volilne komisije, po skoraj vseh preštetih glasovih, 41,74-odstotna.

Najvišja udeležba je bila v volilni enoti Kranj, in sicer 45,07-odstotna, v mariborski volilni enoti pa je bila najnižja, 37,69-odstotna. Največja volilna udeležba je bila v volilnem okraju Kamnik, in sicer 58,22-odstotna. Najnižja volilna udeležba pa v volilnem okraju Piran, 28,20-odstotna.

Pahor slavil v šestih enotah
Borut Pahor je slavil v šestih volilnih enotah: najprepričljiveje je zmagal v Postojni, kjer ga je podprlo 63,08 odstotka volivcev. Sledijo volilne enote Ptuj (57,10 odstotka), Maribor (55,70 (odstotka), Celje (52,54 odstotka), Novo mesto (52,33 odstotka) in Ljubljana Center (51,54 odstotka). Marjan Šarec pa v dveh, Kranju (55,71 odstotka) in enoti Ljubljana Bežigrad (50,48 odstotka).

Med 88 volilnimi okraji jih je Pahor dobil večino, najprepričljiveje je zmagal v dveh novogoriških okrajih, kjer je dobil 72,64 odstotka oziroma 71,08 odstotka glasov. Z več kot 60-odsotno podporo je zmagal tudi v Ajdovščini, Murski Soboti, Mariboru, Sežani in Ilirski Bistrici.

Po drugi strani je Šarec slavil v 17 okrajih, najprepričljivejšo podporo je dobil v domačem Kamniku, kjer je dobil kar 73,49 odstotka glasov. Več kot 55 odstotkov glasov je dobil tudi v Domžalah, Mozirju in Tržiču.

45 prijav volilnega molka
Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je od začetka volilnega molka do zaprtja volišč danes ob 19. uri prejela 45 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka, so zapisali na spletni strani ministrstva.

Za 33 obvestil so že ob prejetju ugotovili, da ne gre za kršitev volilnega molka oziroma gre za zadeve, ki jih Inšpektorat RS za notranje zadeve že obravnava.

V osmih zadevah so po zbranih dokazih ugotovili, da inšpektorat ne bo uvedel postopka o prekršku, tako da na podlagi prejetih obvestil obravnava štiri zadeve, povezane z domnevnim kršenjem volilnega molka. Od tega se dve nanašata na predvajanje oddaje na televiziji, ena na objavo na spletnem portalu in ena na objavo sporne vsebine v aplikaciji na mobilnih telefonih.

Mandat bo nastopil 23. decembra
Po izvolitvi bo novi predsednik, čigar pristojnosti so v Sloveniji predvsem reprezentativne in protokolarne narave, mandat nastopil v soboto, 23. decembra, po izrečeni prisegi v državnem zboru.

Razmišljanja o prazniku demokracije
Pahorja na volišču spremljala tudi mama in sin
Šarec na volišču v Šmarci potrpežljivo čakal v vrsti
Kako obiskana so bila zjutraj volišča v Ljubljani?
Kakšna je bila udeležba do 11. ure?