Alenka Bratušek in Marjan Šarec. Foto: BoBo
Alenka Bratušek in Marjan Šarec. Foto: BoBo

V LMŠ-ju in SAB-u sicer poudarjajo, da uradni pogovori o morebitnem združevanju še niso stekli, o tem pa morajo odločati tudi organi strank. Robert Golob je v ponedeljkovi posebni oddaji Studio 9. maj v Slovenskem mladinskem gledališču dejal, da s povezovanjem z LMŠ-jem in SAB-om v Svobodi računajo tudi na zmago na jesenskih lokalnih volitvah. Najverjetnejši kandidat za mandatarja je sicer že večkrat dejal, da se bodo pri sestavi vlade pogovarjali tudi s strankami, ki jim ni uspel preboj v parlament, a po merilu strokovnosti, in ne za politične kadre.

Sorodna novica Golob za Studio 9. maj: K močni levosredinski vladi vabimo tudi LMŠ in SAB

Tako LMŠ-ju kot SAB-u na aprilskih državnozborskih volitvah ni uspel preboj v parlament. Prvo stranko je na volitvah namreč podprlo 3,72 odstotka volivcev, drugo pa 2,61 odstotka. Se pa, kot kaže, predsednikoma obeh strank obeta ministrski stolček v Golobovi vladi. Prvaka LMŠ-ja Marjana Šarca so tako v zadnjih dneh v medijih omenjali med možnimi kandidati za ministra za regionalni razvoj, predsednico SAB-a Alenko Bratušek pa kot ministrico za medgeneracijsko solidarnost.

V obeh strankah sicer tega za STA niso želeli komentirati, saj da je to stvar pogajanj med partnerji, ki bodo sestavljali novo vladno koalicijo. Hkrati pa poudarjajo, da bo ministrske kandidate javnosti naznanil Golob sam.

Golob je namreč po drugem uradnem krogu koalicijskih pogajanj prejšnji teden napovedal, da bo dokončni razrez ministrstev v njegovi vladi, vključno s kandidati za ministre, znan ta teden.

Naklonjeni konsolidaciji leve sredine

So pa medtem tako v LMŠ kot v SAB vsaj v za zdaj neuradnih pogovorih naklonjeni konsolidaciji levosredinskega političnega prostora. Ob tem poudarjajo, da uradni pogovori o tem še niso stekli, kakršnokoli morebitno sodelovanje oziroma združevanje pa morajo obravnavati tudi organi posameznih strank.

Dozdajšnji poslanec LMŠ-ja in član sveta stranke Robert Pavšič, sicer tudi kandidat za generalnega sekretarja DZ-ja, je dejal, da so v stranki načeloma naklonjeni morebitnim oblikam sodelovanja, a uradni pogovori na ravni strank še niso stekli. Sam pa kot "edino smiselno" ocenjuje morebitno povezovanje strank še pred jesenskimi lokalnimi in predsedniškimi volitvami.

Podobno meni tudi predsednik sveta stranke SAB-a Roman Jakič. Kot je dejal, so "nekateri člani v neformalnih pogovorih" naklonjeni morebitnemu povezovanju, tudi sam pa ocenjuje, da je nastopil zgodovinsko primeren trenutek za oblikovanje močne liberalne stranke na levi sredini. Spomnil je še, da je Golob tudi sam že javno povedal, da vodi pogovore s predsednikoma obeh strank. Ker gre za stranki, ki sta "padli za svobodo", pa Jakič slednje ocenjuje kot korektno.

Izvršni odbor SAB-a je na seji pretekli teden tudi opravil analizo volilnih rezultatov, ob tem pa sprejel sklep, s katerim je izrazil podporo Bratuškovi za nadaljnje delo. Vodja poslancev SAB-a Maša Kociper je potrdila, da je tudi na izvršnem odboru bila izražena naklonjenost povezovanju strank leve sredine, možnih ministrskih kandidatov iz vrst SAB-a pa po njenih besedah, dokler potekajo koalicijska pogajanja, ne bodo komentirali.

Kdo bodo Golobovi ministrski kandidati?