Anže Logar. Foto: BoBo
Anže Logar. Foto: BoBo

Anže Logar se je rodil 15. maja 1976 v Ljubljani, kjer živi še danes. Leta 2000 je diplomiral na Ekonomski fakulteti v Ljubljani, januarja 2006 je magistriral na Fakulteti za podiplomske državne in evropske študije, julija 2016 pa je doktoriral na Fakulteti za uporabne družbene študije.

Po diplomi je leta 2000 dobil službo v SKB banki, januarja 2003 pa se je zaposlil v Evropskem parlamentu. Pozneje je na direktoratu za gospodarsko diplomacijo na ministrstvu za zunanje zadeve deloval na področju odnosov z OECD-jem. Julija 2014 pa je bil prvič izvoljen za poslanca v državnem zboru – v tem mandatu je med drugim vodil preiskovalno komisijo o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu.

Za poslanca je bil nato izvoljen tudi leta 2018 in na zadnjih volitvah, aprila letos. Leta 2018 je kandidiral za župana Ljubljane in osvojil slabih 30 odstotkov glasov, aktualni župan Zoran Janković je slavil v prvem krogu z dobrimi 60 odstotki.

V prvih dveh vladah Janeza Janše (v mandatih 2004–2008 in 2012–2013) je bil direktor Urada vlade za komuniciranje, med predsedovanjem Slovenije Evropski uniji leta 2008 pa je opravljal funkcijo uradnega govorca slovenskega predsedstva. V zadnji Janševi vladi (2020–2022) je bil minister za zunanje zadeve.

Kandidaturo za predsednika republike je napovedal na začetku julija letos in se odločil, da bo kljub podpori matične stranke kandidiral izključno s podpisi volivcev, zbral jih je slabih 13.000. Pod njegovo kandidaturo je prvopodpisana nekdanja evropska poslanka, Romana Jordan, ki je ob vložitvi kandidature na Državno volilno komisijo dejala, da je Logar prav takšen kandidat za predsednika republike, kot ga Slovenija potrebuje, ob tem pa dodala, da ga sama pozna kot "razmišljujočega človeka, ki je odprt do različnosti, je strpen in deluje povezovalno".

Logar, ki si je za slogan kampanje izbral geslo Sodelujemo #ZAprihodnost, obljublja, da se bo s svojim volilnim programom zavzemal za oblikovanje spodbudnega gospodarskega okolja, za vključevanje mladih, zeleno preobrazbo ter vprašanje varnosti in zunanje politike, pri čemer bo po njegovem mnenju potrebno sodelovanje celotne slovenske politike.

"Tudi če imamo svetovnonazorsko različne poglede, imamo zagotovo nekaj, kar nas povezuje, in v tem pogledu mislim, da moramo združiti ta pozitivna področja ter z velikimi koraki in samozavestno stopiti v jutrišnji dan, kjer bo Slovenija dihala s polnimi pljuči in uporabljala vse atribute, ki jih ima na voljo," je poudaril ob vložitvi kandidature. Logarjevo distanciranje od stranke SDS so sicer v nekdanji koalicijski partnerici NSi pospremili s kritiko, da se odmika od desne sredine.

Logar je poročen in oče dveh hčera, a svoje družine ne želi izpostavljati v javnosti. Kot piše v njegovi predstavitvi, je navdušen pohodnik.