Janez Cigler Kralj z družino živi v bližini Komende. Z ženo Klavdijo Kralj imata štiri otroke. Foto: BoBo
Janez Cigler Kralj z družino živi v bližini Komende. Z ženo Klavdijo Kralj imata štiri otroke. Foto: BoBo

Janez Cigler Kralj je 43-letni Korošec, ki ga je širša slovenska javnost spoznala, ko je v času tretje Janševe vlade prevzel vodenje ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. V politično dogajanje je sicer vpet že mnogo dlje. Po študiju politologije na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani se je leta 2006 kot tiskovni predstavnik stranke NSi zaposlil v državnem zboru. Bil je tudi višji svetovalec za odnose z javnostmi na javnem skladu za razvoj kadrov in štipendij, od leta 2012 do prevzema ministrske funkcije pa je opravljal funkcijo podsekretarja poslanske skupine NSi-ja.

V času, ko so epidemija covida-19 in z njo povezani ukrepi najbolj obremenjevali družbo, gospodarstvo in zdravstvo, je bil kot minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pristojen tudi za domove za starejše, v katerih so se pojavljala številna žarišča novega koronavirusa.

Skoraj natanko leto dni po prevzemu funkcije je v državnem zboru prestal interpelacijo. Predlagatelji, poslanci iz LMŠ-ja, SD-ja, Levice in SAB-a, so mu očitali neodgovorno delo med epidemijo na področjih domov za starejše občane, delovnih mest in socialnega dialoga, pa tudi pri dodelitvi 130 tisoč evrov sredstev na razpisu ministrstva Zavodu Iskreni, katerega soustanovitelj je bil. Interpelacijo je prestal – za nezaupnico je glasovalo 38 poslancev, pozneje pa je Komisija za preprečevanje korupcije glede primera Zavod Iskreni potrdila, da Cigler Kralj ni kršil pravil integritete in korupcije.

V NSi-ju prepričani, da se je odprl prostor za desnega kandidata

Na letošnjih državnozborskih volitvah je bil Cigler Kralj izvoljen za poslanca in pozneje postal vodja poslanske skupine NSi-ja. Kandidaturo za predsednika republike je napovedal po septembrski klavzuri stranke, predtem se je v javnosti ugibalo, da bi kot kandidatka NSi-ja na volitvah lahko nastopila evropska poslanka in dolgoletna predsednica stranke Ljudmila Novak.

Cigler Kralj bo kandidiral s podporo stranke in s podpisi poslancev NSi-ja, njegovo kandidaturo pa je svet NSi-ja podprl soglasno. Za izbiro lastnega kandidata pa so se odločili tudi zato, ker je SDS-ov kandidat Anže Logar po nekaterih javno izraženih stališčih "odrinil globoko na levo oziroma globoko v sredino" in tako odprl prostor za desnega kandidata. Kot je dejal Cigler Kralj, se je za kandidaturo odločil tudi zato, ker so se nanj in samo stranko obračali ljudje z "izraženo stisko, da med dosedanjimi kandidati ni človeka, za katerega bi mirno in iskreno oddali svoj glas".

Kot predsednik republike se želi zavzemati za spremenjen odnos do tistih, ki delajo, so ustvarjalni in podjetni. Poudarja tudi odnos do ranljivih in tistih, ki so odrinjeni na rob družbe. "Kot predsednik bi si želel znova stopiti do teh ljudi, jih vključiti v družbo, jim vrniti dostojanstvo, ki jim pripada, da bodo del naše močne skupne družbe, v kateri bo ena izmed temeljnih vrednot tudi sožitje," je poudaril. Med ključnimi programskimi prioritetami je navedel še mir, varnost in stabilnost ter krepitev obrambnih sil.

Poudarja, da želi v predsedniško funkcijo vnesti več človečnosti in sočutja, sam pa da v kampanjo vstopa z "držo človeka, ki je pripravljen služiti Sloveniji, njenim državljanom, vrniti dostojanstvo najšibkejšim, na drugi strani pa razpreti krila tistim, ki imajo več potenciala". Naklonjen je tudi širjenju nekaterih pristojnosti funkcije predsednika republike, med drugim na področju imenovanja sodnikov, a poudarja, da je sprejemanje takšnih sprememb v pristojnosti državnega zbora. Stranka NSi si je sicer za cilj na teh predsedniških volitvah postavila vstop v drugi krog volitev.