Delež aktivno opredeljenih darovalcev organov je v Sloveniji nizek. Foto: Reuters
Delež aktivno opredeljenih darovalcev organov je v Sloveniji nizek. Foto: Reuters

Zaskrbljeni so, ker se v javnosti uveljavljajo osebna mnenja nekaterih zdravnikov in zdravnic, ki oblikujejo zavajajoče izjave o zlonamernih praksah v sistemu darovanja organov in rušijo zaupanje javnosti. Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja po njihovih besedah nikakor ni primerno povezovati z darovanjem organov in pri tem namigovati na zlorabe ali trgovino z organi.

"To so nedostojne in zavajajoče izjave, ki še najbolj škodijo tistim bolnikom, ki potrebujejo zdravljenje s presaditvijo organov. V Sloveniji imamo odličen, varen, etično naravnan in pregleden sistem darovanja organov. Zagotovljeni so številni varovalni mehanizmi, ki so usklajeni tudi z ratifikacijo konvencije proti trgovanju z deli človeškega telesa (kazenski zakonik) in še nikoli na tem področju ni prišlo do zlorab. Tako bo tudi v prihodnosti," so zapisali zaposleni odgovorni zdravniki za donorsko medicino v Javnem zavodu Republike Slovenije za presaditve organov in tkiv Slovenija transplant.

Slovenija ne sprejema organov po evtanaziji

"Ne samo, da obstoječ predlog zakona nikjer ne omenja darovanja organov po evtanaziji, realno takih potreb v Sloveniji ni. Smo namreč ena redkih držav, kjer ni izrazitega pomanjkanja organov za zdravljenje s presaditvijo. Z obstoječim programom zagotavljamo eno najkrajših čakalnih dob in eno izmed najnižjih umrljivosti med vsemi državami članicami EU-ja med bolniki, ki so uvrščeni na čakalne sezname za zdravljenje s presaditvijo organov. V bližnji prihodnosti imamo ob morebitno izraženih večjih potrebah po takem načinu zdravljenja še možnosti razvoja programa darovanja po cirkulatorni smrti," so še zapisali.

V Sloveniji ne sprejemamo organov, ki so podarjeni po evtanaziji. Slovenija je članica neprofitne organizacije za izmenjavo organov in tkiv Eurotransplant, so opozorili na Slovenija-transplantu.

Po evtanaziji darovanje organov v Belgiji in na Nizozemskem

Pojasnili so še, da so v mreži tri države, ki imajo uzakonjeno evtanazijo, to so Belgija, Luksemburg, Nizozemska. Darovanje organov in evtanazija sta povsod povsem ločena in nepovezana postopka, darovanje organov po evtanaziji pa je definirano v posebnem zakonu in dovoljeno v Belgiji in na Nizozemskem.

V Eurotransplantu velja pravilo, da se organi, podarjeni po evtanaziji, dodeljujejo samo znotraj držav, ki imajo to prakso uzakonjeno, Slovenija jih posledično ne sprejema. Že leta 2012 je bilo glede tega sprejeto tudi uradno etično stališče.

"Javno pozivamo vse, da se darovanje organov po smrti in zdravljenje s transplantacijami ne zlorablja v politične ali druge interesne namene. Lažne in zavajajoče izjave zapirajo možnosti za etične, poglobljene strokovne razprave, ki so nujne. Navsezadnje pa so namigovanja na zlorabe, zaslužkarstvo in trgovino žaljive in ponižujoče za vse sodelavke in sodelavce v nacionalni donorski mreži in v tem segmentu zdravstva. V Slovenija-transplantu sicer spodbujamo družbene in strokovne razmisleke o temah, ki se odpirajo v povezavi z zdravljenjem ob koncu življenja ter dostojno smrtjo," sta javno pismo sklenila Danica Avsec, namestnica direktorja in odgovorna zdravnica, ter Andrej Gadžijev, direktor in odgovorni zdravnik.