Okrajne volilne komisije sicer za zdaj ne sporočajo podatkov o volilni udeležbi na vseh treh posvetovalnih referendumih, ampak zgolj o udeležbi na posvetovalnem referendumu o ureditvi pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Foto: BoBo/Borut Živulović
Okrajne volilne komisije sicer za zdaj ne sporočajo podatkov o volilni udeležbi na vseh treh posvetovalnih referendumih, ampak zgolj o udeležbi na posvetovalnem referendumu o ureditvi pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Foto: BoBo/Borut Živulović

Po podatkih okrajnih volilnih komisij se je prvi dan predčasnega glasovanja na evropskih volitvah udeležilo 18.810 volivcev oz. 1,2 odstotka vseh volilnih upravičencev, drugi dan pa je svoj glas oddalo še 20.686 ljudi oz. še 1,3 odstotka volilnih upravičencev. Prvi in drugi dan skupaj se je predčasnega glasovanja udeležilo 2,5 odstotka volilnih upravičencev.

Sodeč po podatkih o volilni udeležbi v prvih dveh dneh predčasnega glasovanja, se tokrat napoveduje višja volilna udeležba kot pred petimi leti. Junija 2019 se je predčasnega glasovanja v vseh treh dneh skupaj udeležilo 1,84 odstotka volilnih upravičencev.

Na volitvah poslancev v Evropski parlament junija 2019 se je prvega dne predčasnega glasovanja udeležilo 8052 volivk in volivcev oziroma 0,47 odstotka vseh volilnih upravičencev, drugi dan 12.356, tretji dan pa 10.948 volivcev. Skupaj se je takrat predčasnega glasovanja v vseh treh dneh udeležilo 31.356 volivcev oziroma 1,84 odstotka volilnih upravičencev.

Velika večina udeležencev glas oddala tudi na referendumu

Ob volitvah potekajo tudi trije posvetovalni referendumi s štirimi vprašanji – o ureditvi pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, o uvedbi preferenčnega glasu za volitve v DZ ter o gojenju in predelovanju konoplje v medicinske namene ter gojenju in posedovanju konoplje za omejeno osebno rabo.

Okrajne volilne komisije sicer za zdaj ne sporočajo podatkov o volilni udeležbi na vseh treh posvetovalnih referendumih, ampak zgolj o udeležbi na posvetovalnem referendumu o ureditvi pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja.

Na posvetovalnem referendumu o ureditvi pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja je prvi dan predčasnega glasovanja svoj glas oddalo 18.769 volivcev oz. 1,2 odstotka vseh upravičencev, drugi dan pa 20.656 volivk in volivcev oz. 1,3 odstotka volilnih upravičencev. Podatki o volilni udeležbi za vsak referendum posebej bodo objavljeni v nedeljo po zaprtju volišč.

Za primerjavo – na zakonodajnem referendumu o noveli zakona o vladi novembra 2022 je prvi dan predčasnega glasovanja svoj glas oddalo 15.202 volivcev, drugi dan 28.016 volivcev, zadnji dan pa 23.123 volivk in volivcev. Skupaj je takrat na referendumu predčasno glasovalo 66.341 oz. 3,91 odstotka volilnih upravičencev. Končna volilna udeležba na omenjenem referendumu leta 2022 pa je bila 41,83-odstotna – skupaj je takrat glasovalo 708.701 volivk in volivcev.

Zadnji dan predčasnega glasovanja in sklepni del volilne kampanje

Volivci lahko predčasno glasujejo le v okraju svojega stalnega prebivališča, za takšno obliko glasovanja pa se jim ni treba posebej prijaviti. Na volišču potrebujejo osebni dokument za identifikacijo, obvestilo o volitvah, ki so ga prejeli na dom, ni nujno potrebno. Predčasno glasovanje sicer poteka na 97 posebnih voliščih po državi.

Medtem se začenja sklepni del kampanje. Kandidati za sedeže v Evropskem parlamentu in organizatorji kampanj za referendume imajo namreč za nagovarjanje volivcev čas le še do petka do polnoči, ko bo nastopil volilni molk. Splošno glasovanje bo na 2981 rednih voliščih in 55 voliščih omnia potekalo v nedeljo, 9. junija, med 7. in 19. uro. Odprtih pa bo tudi 31 volišč na diplomatsko-konzularnih predstavništvih v 27 državah.

Kot je znano, bodo volivci na evropskih volitvah med 11 kandidatnimi listami izbirali devet poslancev iz Slovenije v Evropskem parlamentu. Hkrati bodo na treh posvetovalnih referendumih odgovarjali na štiri referendumska vprašanja: o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, o preferenčnem glasu na državnozborskih volitvah, o rabi konoplje v medicinske namene in o osebni rabi konoplje.