Dirka po Sloveniji bo drugo poletje praznovala 30. izvedbo. Foto: Sportida
Dirka po Sloveniji bo drugo poletje praznovala 30. izvedbo. Foto: Sportida

Novomeški prireditelji številnim ljubiteljem slovenskega kolesarstva priporočajo, da si vzamejo čas v drugem tednu junija, ko se bo znova odvijal boj za zeleno.

30. Dirka po Sloveniji bo kot običajno imela pet etap v petih dneh. Start v sredo, 12. junija, in zaključek v nedeljo, 16. junija, v Novem mestu. Kje se bo začela slovenska kolesarska pentlja in katerega mesta bodo gostila etape, bo znano v prihodnjih mesecih, dokončna trasa pa kot običajno šele spomladi.

Bo Kum glavni izziv in vzpon?

Iz pogovorov in namigov se da sklepati, da velikih presenečenj ne bo. V pogovoru za 121. podkast SOS odmev je direktor Bogdan Fink priznal, da si je ogledal vzpon na Kum, ki ima velike možnosti, da bo gostil etapni zaključek v letu 2024 ali 2025. Klub Adria Mobil kot organizator dirke namreč sočasno pripravlja tudi že traso za naslednjo sezono, ko se bo Dirki po Sloveniji iztekla triletna pogodba, po kateri je del ProSeries.

Mednarodna kolesarska zveza (UCI) je sicer v potrjenem koledarju za cestno sezono 2024 razkrila novo enodnevno dirko v Sloveniji, ki se bo marca odvijala v Brdih. Marčni trojček zgodnjespomladanskih dirk v slovenski Istri in na Goriškem se bo tako razširil na štiri dirke.

Najstarejša slovenska mednarodna dirka Velika nagrada Kranj se je po desetletju odločila za nov termin. Namesto druge polovice julija se bo 56. VN Kranja izvedla v nedeljo, 1. septembra.


KOLEDAR MEDNARODNIH DIRK V SLOVENIJI 2024

Nedelja, 17. marca: VN Slovenske Istre (Izola)

Torek, 19. marca: VN Brda-Collio

Četrtek, 21. marca: VN Goriške in Vipavske doline

Nedelja, 24. marca: VN Adria Mobil (Novo mesto)

Nedelja, 19. maja: VN Gorenjske

Od srede, 12., do nedelje, 16. junija: Dirka po Sloveniji

DRŽAVNO PRVENSTVO: 20.–23. junija

Nedelja, 1. septembra: VN Kranja