Dylan Groenewegen ima zdaj že štiri etapne zmage na Dirki po Sloveniji. Foto: www.alesfevzer.com
Dylan Groenewegen ima zdaj že štiri etapne zmage na Dirki po Sloveniji. Foto: www.alesfevzer.com

Scenarij je bil popolnoma isti kot v sredo. Nizozemcu je v zaključku teren za zmago pripravil Luka Mezgec, ki je prišel na čelo skupine in potegnil. Ko se je umaknil, je v vodstvo prišel Groenewegen in s silovitim zaključkom odbil napade vseh. Skupaj sta znova opravila z najbližjimi tekmeci, le da sta tokrat Matteo Moschetti (Q36.5) in Phil Bauhaus (Bahrain Victorious) zamenjala mesti.

69. zmaga v karieri

Sorodna novica Jeruzalem past za sprinterje in priložnost za pozen napad
Groenewegen dobil drugo etapo zapored

Nazadnje je dve zaporedni etapi na Dirki po Sloveniji dobil Primož Roglič leta 2018. Za 29-letnega Nizozemca je to 69. zmaga v karieri, z njo pa je tudi ohranil vodstvo v skupnem seštevku. V njem ima deset sekund naskoka pred Bauhausom in Moschettijem.

Najboljši Slovenec je bil Tilen Finkšt na enajstem mestu. Mezgec je zasedel 14. mesto, potem ko je odvil v zadnjih 200 m.

Etapo je sicer zaznamoval pobeg šesterice, ki je imela tudi tri minute naskoka, toda glavnina je imela vse pod nadzorom. Najdlje je vztrajal Avstrijec Moran Vermeulen, ki so ga ujeli na vzponu na Jeruzalem.

Ekipa Bore je tam narekovala hud tempo, a do selekcije ni prišlo. Ko je večja skupina prišla na vrh skupaj, je bilo jasno, da bo o zmagovalcu odločal množični sprint.

Groenewegen znova pohvalil Mezgeca

"Na zadnjem vzponu pa so se pri Bori Hansgroheju odločili iti na vso moč, kar nam je otežilo delo in zmanjšalo glavnino. Na koncu smo dolgo čakali, a ujeli pravi trenutek. Z Luko sva imela manjši nesporazum, ampak opravil je sijajno delo," je svojega moštvenega kolega Mezgeca pohvalil Groenewegen.

"Luka je odvil na desno, zaradi česar sem izgubil nekaj hitrosti, a to je dobra priprava na Tour. Znova je opravil sijajen posel, za v učbenike, in zmagali smo še na drugi etapi. Luka je sijajno vodil sprint, ustvaril je ogromno hitrosti zame, posledično sem v zadnjih 180 m le še odsprintal do konca. Bilo je težko, malce navkreber, ampak je bilo dobro," je dodal Nizozemec.

Groenewegen tudi v Ormožu najhitrejši v sprintu

Mezgec: Malo bolj stresno kot prvi dan

"Mogoče je bilo malo bolj stresno kot včeraj, več je bilo kolesarjev. V zadnjem ovinku smo se malce izgubili, a vedel sem, da je še dolga pot in da se da na tisti cesti malce navzdol v zadnjem kilometru še marsikaj popraviti. Takrat je idealno priletel mimo nas Lukas Pöstlberger in naju z Dylanom potegnil do 500 m. Potem sem le še počakal na kolesarja Q36,5, ki sta vlekla spredaj. Vedel sem, da je bil sprint malce navzgor in res sem lahko pozno odprl sprint za Dylana," pa je za TV Slovenija povedal 34-letni Mezgec.

Tim Wellens: V čast mi je, da lahko pomagam Pogačarju na Touru

"Brez izkušenj te zasrbijo noge prej in greš prej na polno. Tak vzpon ti pobere ravno toliko energije, hitrost ti pade, kar se je zgodilo z ekipo Q36,5. To smo izkoristili in iz ozadja prišli mimo. Drugi dan, druga zmaga," je dodal Mezgec, ki je v skupnem seštevku na 15. mestu, s čimer je trenutno najboljši Slovenec.

V petek bo na sporedu tretja etapa med Grosupljem in Postojno (173,4 km). Gre za še nekoliko bolj razgibano traso od prvih dveh s tremi kategoriziranimi vzponi.