Od Žalca do Ormoža kolesarje vodi 2. etapa. Tako v startnem kot ciljnem mestu bodo lahko po dvakrat videli karavano zaradi začetnega in zaključnega kroga. Foto: Sportida.com
Od Žalca do Ormoža kolesarje vodi 2. etapa. Tako v startnem kot ciljnem mestu bodo lahko po dvakrat videli karavano zaradi začetnega in zaključnega kroga. Foto: Sportida.com

Dylan Groenewegen je po že tretji zmagi v Rogaški Slatini med drugim dejal: "Mogoče bi si moral tu kupiti hišo. Ne, resnično rad dirkam po Sloveniji. Tretjič sem tukaj in tretjič sem zmagal." Ob slavju se ni želel ubadati z razmišljanjem, ali lahko ohrani zeleno majico vodilnega vse do sobotnega dvojnega Kolovrata, tudi ker priznava, da je zaključek 2. etape manj ugoden za težkega sprinterja njegovega kova.

Start ob 11.10, cilj nekaj čez 15. uro

Žalec (ob 11.10) in njegova pivska fontana sta znova prizorišče začetka etape, nato se karavana iz Savinjske doline odpelje proti Podravju skozi kraje, ki jih je obiskala že v sredo, a po glavni in ravninski smeri. Haloze bodo prečkali prek Stoperc (3 km s 5,4 % okoli 12.54), nato se v dobrih 20 km zvrstijo trije leteči cilji Majšperk (okoli 13.08), Kidričevo (13.25) in Videm pri Ptuju (13.41). Po prvem prihodu v Ormož (14.25) sledi 26-km krog, ki ga začini neenakomeren vzpon na Jeruzalem (na papirju le 4,7 km klanca s povprečjem 2,8 % – okoli 14.42).

Prerez vzpona Jeruzalem iz Mihalovcev v dolžini 4,5 km in povprečnim naklonom 3,0 % za 140 m vzpona, a vmes tudi 40 m spusta. Foto: Organizator
Prerez vzpona Jeruzalem iz Mihalovcev v dolžini 4,5 km in povprečnim naklonom 3,0 % za 140 m vzpona, a vmes tudi 40 m spusta. Foto: Organizator

Avstralci si želijo več pomoči drugih ekip

A začetna in zaključna špica sredi vinogradov ponujata idealno odskočno desko za pozne napade in možnost, da se znebijo obeh dominantnih sprinterjev letošnje Dirke po Sloveniji. Od vrha do cilja je 14 km sprva zavitega spusta na ožjih cestah in tudi sami zaključni kilometri niso speljani po čisti ravnini do cilja, kjer se najhitrejše ob povprečni hitrosti 42 km/h pričakuje ob 15.03.

Sorodna novica Groenewegen po že tretji zmagi v Rogaški: "Mezgec je pripravil sprint kot iz učbenika!"

"Upam, da bomo dobili kaj pomoči od drugih ekip, ker je nekaj težja etapa. Moramo še natančno pogledati v vodnik. Imamo kar velike načrte, vsak dan, da smo v igri za etapo in tudi za skupno. Dobili smo prvo etapo, a načrtujemo še več. Na teh klančkih ste videli, da imamo najmočnejšega klančarja (Zano). Upam, da je z De Marchijem vse v redu po njegovem padcu," je Groenewegen razmišljal po uspešnem startu in namenu, da ekipa Jayco AlUla letos popolnoma prevlada na slovenski pentlji.

Luka Mezgec je pred startom v Celju analiziral zaključek 2. etape, saj si je šel pogledat točno traso vzpona na Jeruzalem in ga označil kot zahrbtnega oz. varljivega, potem pa tehnično zanimiv spust. Za Groenewegna bo izziv in priložnost, da pokaže, kako dobro mu gredo krajši klančki, kar bo več kot dobrodošlo za julijsko Dirko po Franciji.

A kot rečeno, si želijo pri avstralski ekipi več pomoči kot prvi dan, pri čemer pa je Bahrain Victorious poskrbel, da se je polovil nevarni zadnji napad v krogu okoli Rogaške Slatine. Vendar je težava bahrajncev, da tudi Phil Bauhaus ravo ne slovi kot sprinter, ki gre hitro čez nepredvidljive klančke, kot se pojavljajo na Štajerskem.

Sorodna novica Premužič: Groenewegen se lahko za zmago zahvali Mezgecu

Ulissi ukradel sekundo na letečem cilju

Nekateri tuji kolesarji niso bili nič kaj navdušeni nad domnevno uvodno ravninsko etapo, kjer jih je na koncu pričakalo kar nekaj tako imenovanih špičk, ki so bolele. Med drugim je nad tem na družbenem omrežju Strava potožil Nemec Felix Gross iz ekipe UAE Emirates ("Temu se reče ravninska etapa?"), ki je končal kot 110. z več kot šestimi minutami zaostanka, oba kolumbijska sprinterja UAE-ja pa se nista vpletla v boj za zmago.

Ožje ceste in kakšen zaplet bo lahko usoden tudi za kakšnega favorita za skupno razvrstitev, zlasti iz širšega kroga ekip drugega razreda, ki jih zna četverica svetovne serije hitro izriniti iz boljših položajev. Zanimivo, da je bil na zadnjem letečem cilju v Šmarju pri Jelšah tretji Diego Ulissi, ki je z eno odbito sekundo tako prvi med kandidati za skupno.

Matej Mohorič (in še 68 drugih kolesarjev od skupno 138 na 29. Dirki po Sloveniji) je delil svojo vožnjo, pri čemer ni skril svoje moči (vatov), kar omogoči zanimiv vpogled v napor prve etape od Celja do Rogaške Slatine. Zanimivost? Oba
Matej Mohorič (in še 68 drugih kolesarjev od skupno 138 na 29. Dirki po Sloveniji) je delil svojo vožnjo, pri čemer ni skril svoje moči (vatov), kar omogoči zanimiv vpogled v napor prve etape od Celja do Rogaške Slatine. Zanimivost? Oba "koma" je dosegel na spustu. Foto: Zajem zaslona/Strava

Glivar izgubil več kot sedem minut?

Ker je bilo prvi dan veliko opozoril komisarja in preverjanja zaradi kazni, se je izredno dolgo čakalo na uradne izide. Med drugim je bil kaznovan celo uradni fotograf in športni direktor ameriške ekipe Human Powered Health, katere vozila bodo zdaj kazensko na zadnjem mestu.

Pri samih izidih izstopa pomembna sprememba: Gal Glivar je namesto na 28. mestu (najboljši pri Adrii Mobil in tretji med Slovenci), zdaj uradno komajda 114. z ogromnim zaostankom 7 minut in 32 sekund. Po dveh zmagah na spomladanskih dirkah mlajših članov je Novomeščan veljal za kandidata za osvojitev bele majice najboljšega mladega kolesarja.

No, Adria Mobil je pojasnila, da so bili zamenjani čipi in je imel Glivar na svojem kolesu čip Tilna Finkšta in obratno. Torej mladi Novomeščan ostaja v igri, medtem ko je sprinter izpustil prvo priložnost za visoko uvrstitev, tako da je čast najboljšega slovenskega izida v 1. etapi pripadla Anžetu Skoku, ki je bil 14.

Tudi lažje etape torej hitro izločijo kakšnega kandidata, a po videnem v Rogaški Slatini, ko je v glavnini prišlo sto kolesarjev, je kljub vročini in kakšnemu nepričakovanemu klančku večina ekip in kolesarjev dobro razpoložena. Optimistično zrejo tudi v možnost uspeha bega, ne nazadnje se je že v 1. etapi dolgo bežalo, na koncu pa je poznim napadalcem zmanjkalo le pol kilometra. Prizor, ki ga lani ni bilo.

Dva vzpona 4. kategorije in trije leteči cilji. Ob predstavitvi je bila etapa krajša za 600 m in je imela naštetih le 841 višinskih metrov. Foto: Organizator
Dva vzpona 4. kategorije in trije leteči cilji. Ob predstavitvi je bila etapa krajša za 600 m in je imela naštetih le 841 višinskih metrov. Foto: Organizator