Foto: Sportida
Foto: Sportida

Od Celja do Novega mesta, 833,3 km in 9134 višinskih metrov v petih dneh. Boj za zeleno je zadnji dve leti v velikem slogu dobil Tadej Pogačar, ki pa se je moral zaradi rehabilitacije zapestja in izostanka treninga za Dirko po Franciji prvič v svoji članski karieri odpovedati nastopu na njemu najljubši etapni dirki.

Dirka po Sloveniji je del UCI-jeve ProSeries, drugega kolesarskega razreda, in je tokrat na zeleno stran Alp zvabila štiri ekipe svetovne serije in deset Pro ekip. Ob tem nastopajo vse tri slovenske celinske ekipe (Adria Mobil, Gusto Ljubljana Santic in Cycling club Kranj) in še dve iz soseščine ter selekcija Slovenije za kolesarje iz klubov, ki ne sodelujejo.

Prenosi na TV Slovenija 2

Prva etapa: sreda ob 13.20 do 16.20
Druga etapa: četrtek ob 12.50 do 15.30
Tretja etapa: petek ob 12.50 do 15.40
Četrta etapa: sobota ob 12.50 do 15.40
Peta etapa: nedelja ob 12.50 do 15.30

Štirje od slovenske elitne sedmerice

Od sedmih najboljših slovenskih kolesarjev iz svetovne serije bodo na startu Matej Mohorič in Matevž Govekar (oba Bahrain Victorious) ter Domen Novak (UAE Emirates) in Luka Mezgec (Jayco AlUla). Ravno iz ekip s slovenskim pridihom tudi prihajajo najresnejši kandidati za končno slavje.

Emirati branijo skupno zmago

Na papirju bo najmočnejša najbrž znova ekipa UAE Emirates, kjer bosta kapetana Diego Ulissi in Domen Novak. Italijan je že dvakrat osvojil slovensko dirko, leta 2011 in 2019, ter bo skušal postati prvi trikratni zmagovalec Dirke po Sloveniji. Novak je bil lani skupno tretji, zdaj pa bo na domači tekmi dokazoval, da je vreden mesta v Pogačarjevi ekipi za Dirko po Franciji.

Diego Ulissi je nazadnje v Sloveniji slavil na vzponu na Sveto Goro nad Gorico. Bo dvakratni vzpon na Kolovrat pretežak za 33-letnega Italijana, ki blesti na krajših klancih?  Foto: Sportida
Diego Ulissi je nazadnje v Sloveniji slavil na vzponu na Sveto Goro nad Gorico. Bo dvakratni vzpon na Kolovrat pretežak za 33-letnega Italijana, ki blesti na krajših klancih? Foto: Sportida

Italijanski prvak namesto Dunbarja

Pri Bahrain Victoriousu še skrivajo aduta za skupno (govori se o Woutu Poelsu), zagotovo pa gredo z Mohoričem in Govekarjem po tako želene etapne zmage. Podobno bo zlasti ob prvih dveh etapah s ciljem v Rogaški Slatini in Ormožu razmišljal tudi Mezgec v navezi s prvim sprinterjem dirke Dylanom Groenewegno.

Ob tem bo avstralska ekipa za skupno stavila na močnega aduta. A to ne bo sedmi z minulega Gira Eddie Dunbar, temveč italijanski prvak Filippo Zana. Zmagovalec 18. gorske etape letošnje Dirke po Italiji s ciljem na vzponu na Val di Zoldo, je bil ključni Dunbarjev pomočnik in kljub temu bil na koncu skupno 18.

Priložnost za drugoligaše

Še nepopoln seznam nastopajočih je tudi pri nemški ekipi Bora Hansgrohe, ki naj bi dala priložnost v boju za stopničke Italijanu Giovanniju Aleottiju. Pri Pro ekipah izstopa ekipa Eola Kometa, ki naj bi prišla z zmagovalcem letošnjega Gran Sassa Davidejem Baisom, medtem ko naj bi oder napadal Lorenzo Fortunato, zmagovalec Zoncolana 2021.

Pri slovenskih ekipah se največ pričakuje od organizatorjev – Adria Mobil ima spomladi nekaj odličnih izidov in zmag, izstopa zlasti Gal Glivar, katerega cilj bo bela majica najboljšega mladega kolesarja na dirki. Glivar je po dveh zaporednih zmagah na etapnih dirkah mlajših članov zdaj bil kapetan reprezentance Slovenije na Dirki miru na Češkem, kjer je osvojil 18. mesto, potem ko je v sobotni etapi izgubil dve minuti.

Uradno bo startna lista potrjena in razkrita šele po tehničnem sestanku ekip v torek popoldne v Celju, kjer se bo ob 17. uri pred športno dvorano Golovec odvila odprta novinarska konferenca z Mohoričem, Mezgecem in Ulissijem.

Pet raznolikih etap

Uvodna etapa Celje–Rogaška Slatina je kar razgibana in se prej pričakuje razredčeno glavnino kot čisti sprint. Podobno bo tudi na četrtkovi etapi Žalec–Ormož, saj se gre v zaključku najprej na Jeruzalem. Petek prinaša razgiban teren od Grosuplja do Postojne in boj ubežnikov. Že izpostavljena sobotna etapa Ljubljana–Kobarid je prava gorska preizkušnja s skoraj tri tisoč višinskimi metri v 166 kilometrih. Nedeljska zadnja etapa ni več šampionska parada, tokrat se že z Vrhnike gre na Zaplano, pred Novim mestom pa se bo zapeljalo prek zidu na Trško goro. Ob majhnih razlikah lahko tako odloča tudi sprint v Novem mestu.

Prvič se bo Kolovrat v smeri iz Tolmina prečkal med 13.28 in 13.46, drugič pa med 14.17 in 14.39, na cilju v Kobaridu bodo dobrih 20 minut kasneje. Foto: Željko Stevanović
Prvič se bo Kolovrat v smeri iz Tolmina prečkal med 13.28 in 13.46, drugič pa med 14.17 in 14.39, na cilju v Kobaridu bodo dobrih 20 minut kasneje. Foto: Željko Stevanović

Začasna startna lista: