Letos sta največji kolesarski prireditvi v Sloveniji združili moči, kar naj bi se ponavljajo tudi v prihodnje. Foto: BoBo
Letos sta največji kolesarski prireditvi v Sloveniji združili moči, kar naj bi se ponavljajo tudi v prihodnje. Foto: BoBo

Štart zadnje, pete etape Dirke po Sloveniji bo v BTC Cityju v Ljubljani; etapa bo potekala po trasi male Franje in se končala v Novem mestu, kjer bo okronan tudi zmagovalec preizkušnje druge najvišje ravni profesionalnega kolesarstva.

"Ta ukrep, zakaj maraton Franja kombinirati z drugo dirko, gre z roko v roki s policijo. Ta je bila vedno naša desna roka, ki je tu in tam premostila kakšen predpis na upravnih enotah in cestah. Vedno smo bili skupaj z njimi inovatorji za določene organizacijske ukrepe in predpise. Ker vemo, v kakšnih težavah se naša policija nahaja, je bilo nujno, da jim pomagamo," je poudaril direktor maratona Franja Gorazd Penko.

Sorodna novica Maraton Franja kot predvideno 12. in 13. junija

"Če bi imeli drugačni trasi, bi se moralo aktivirati veliko drugih policistov, tako pa bodo lahko policisti vsaj na trasi male Franje, ki sovpada s traso zadnje etape dirke po Sloveniji, nadzorovali in skrbeli za varnost sprva amaterskih, pozneje pa še profesionalnih kolesarjev," je še proti koncu novinarske konference dejal Penko.

V prihodnje mogoče tudi skupni kronometer
Ena od predvidenih novosti bi moral biti tudi zaključni kronometer Dirke po Sloveniji, a se ta ideja v BTC Cityju naposled ni uresničila.

"Veseli nas, da smo z organizatorji dirke po Sloveniji našli skupni jezik, da se zadnja etapa profesionalne dirke izvede s startom v BTC Cityju. Bil je tudi predlog, da bi poskusili s kronometrom, če bi bil predviden, a do tega v BTC-ju ni prišlo. Morda ostaja to ideja za prihodnost," je ob tem pristavil Penko. Tudi letošnjega kronometra v okviru 40. maratona Franje ne bo.

Tudi na Franji makadamski odsek
Penko se je dotaknil še trase, ki bo bržčas v tem tednu doživela še določene spremembe. "Trenutno smo tudi kar kontrolorji cestnih del. Vodje gradbišč nas stalno obveščajo o stanju cest. Dela so še vedno na Kajuhovi, zato bo morda treba, če se dela ne končajo pravočasno, start ponoviti še enkrat na Kajuhovi cesti pod železniškim podvozom. Podobno kot smo to lani storili na Tržaški cesti zaradi varnosti in prečkanja ozkega grla na Kajuhovi, ko se zavije levo s Šmartinke. To bomo ugotovili v petek na ogledu trase."

Penko: Maraton Franja bo kot predvideno 12. in 13. junija

En del preizkušnje bo potekal tudi na novem makadamskem odseku Povodje–Gameljne. Trend svetovnega kolesarstva se bo tako prenesel tudi na Franjo. "V primerjavi z odseki, ki jih vidimo na profesionalnih dirkah v tujini, je ta naš kot brušen parket. Kolesarji z njim ne bodo imeli težav," je še dodal Penko.

Maraton Franja je športno-rekreativni dogodek z dolgo tradicijo v Sloveniji in del svetovne serije maratonov pod okriljem Mednarodne kolesarske zveze (Uci).

Pet različnih tras v okviru maratona Franje
Letošnji praznik amaterskega kolesarstva bo vključeval pet preizkušenj različnih zahtevnosti: nedeljska Maraton Franja BTC City (156 km) in Triglav mali maraton Franja (97 km). V soboto bodo še preizkušnje na Kongresnem trgu, Barjanka Hervis (83 km), IKEA Family družinski maraton (25 km) in Vzajemkov otroški kolesarski izziv (1200 m).

Ob četrtkovi novinarski konferenci so organizatorji predali darila novim pokroviteljem, plakete upravi BTC-ja ter za deset kolesarjev, ki so doslej prekolesarili vseh prejšnjih 39 izvedb maratona Franja.