Zadnji kilometer četrte etape Dirke po Sloveniji

To je bil šov ekipnih kolegov iz moštva UAE Emirates, ki ga je v izjemnem vzdušju pospremilo več tisoč navijačev. Napadla sta pet kilometrov pred koncem zaključnega klanca na Veliko planino (8,2 km; naklon 7,6 %) in se za šalo oddaljila od tekmecev. Večino časa je tempo narekoval Majka, a tudi Pogačar je vlekel, ko je bilo treba. Tri kilometre pred koncem sta imela že 40 sekund prednosti.

Majka in Pogačar zmagoslavno odprla penino na Veliki planini

Smeh, rokovanje in objem

V zaključku sta vozila z ramo ob rami, se v zadnjem kilometru smejala, Pogačar pa se je celo rokoval z navijačem. Sto metrov pred ciljno črto sta si junaka etape čestitala in objeta prišla skupaj v cilj. Zmago je Pogačar prepustil Majki, a je Slovenec ostal v zeleni majici. Prvi zasledovalec, Španec Fernando Barcelo, je v cilj prišel z 22 sekundami zaostanka.

"Danes je bilo zame, kot da bi zmagal, oziroma še več. Res sem ponosen in izjemno vesel, da sva tako prišla v cilj z Rafalom. To je zelo dobra popotnica za Tour. Danes sem užival na vsakem metru, izjemen zaključek. Na zadnjem vzponu sva šla najprej na polno, potem pa sva umirila ritem za lepo fotografijo na cilju," je za TV Slovenija dejal Pogačar.

Tadej Pogačar (za njim Rafal Majka) med vožnjo skozi domačo Komendo. Foto: BoBo/Borut Živulović
Tadej Pogačar (za njim Rafal Majka) med vožnjo skozi domačo Komendo. Foto: BoBo/Borut Živulović

Pogačar vodi za tri sekunde, Novak ostaja tretji

Pogačar ima pred zadnjo etapo v skupnem seštevku tri sekunde naskoka pred Majko. Tretje mesto je obdržal Domen Novak (+1:56), je pa Italijan Vicenzo Albanese s petim mestom (+0:24) zaostanek do kolesarja Bahrain Victoriousa zmanjšal na 11 sekund.

Pogačar in Majka sta že tretjič na letošnji dirki složno opravila s konkurenco. Podobno je bilo tudi v sredo, ko je v Postojni slavil Poljak, in v petek, ko je bil na vzponu na Celjski grad najmočnejši kolesar s Klanca pri Komendi. Tokratna etapa je kolesarje popeljala tudi skozi Komendo in Klanec, kjer se je prav tako zbralo ogromno gledalcev.

"Hvala Tadeju in hvala celotni ekipi za takšen razplet ... Vemo, da je Tadej najmočnejši, ampak na koncu mi je rekel, da lahko vzamem etapo. Sem zelo vesel, imamo vodstvo v skupni razvrstitvi in jutri bomo to potrdili," je povedal 32-letni Majka, zmagovalec Dirke po Sloveniji leta 2017.

"Zame se je bilo izjemno peljati skozi Tadejev domači kraj, kjer je bila res nepopisna množica. Neverjetno, kako je kolesarstvo pridobilo priljubljenost v Sloveniji. Ko sem tukaj zmagal pred petimi leti, ni bilo toliko ljudi ob cesti, zdaj pa je vzdušje fantastično."

Pogačar užival v Komendi in na Veliki planini: "Vsako leto gredo bolj kocine pokonci"

Devet ubežnikov v ospredju več kot 100 kilometrov

Po približno 20 kilometrih etape od Laškega do Velike planine v dolžini 152,1 km se je izoblikovala ubežna skupina devetih, ki je šla skupaj čez prve tri kategorizirane vzpone dneva na Jesenovo, Trojane (oba 3. kategorije) in Črnivec (2. kategorija). Vse tri gorske cilje je osvojil Hrvat Viktor Potočki. Ubežniki, med katerimi je bil tudi David Per, so imeli tudi pet minut prednosti, a jih je glavnina po več kot 100 kilometrih samostojne vožnje ujela na začetku vzpona na Veliko planino.

V nedeljo se bo dirka končala z etapo od Vrhnike do Novega mesta.

Pogačar je takole pozdravil navijače v Komendi:
Pogačar je takole pozdravil navijače v Komendi: "Izjemno sem užival, neverjetno, na Dirki po Sloveniji gredo vsako leto bolj kocine pokonci." Foto: www.alesfevzer.com
V soboto na Dirki po Sloveniji približno 50 tisoč navdušenih gledalcev
Domen Novak bo poskušal v nedeljo zadržati skupno tretje mesto
Prenos DP-ja v kolesarstvu na MMC TV

V nedeljo, 26. junija, bomo na MMC TV prenašali cestno dirko za državno prvenstvo. Več TUKAJ.

Dirka po Sloveniji, celoten posnetek 4. etape
Foto: Organizator
Foto: Organizator