Matej Mohorič je lani v Kopru drugič postal državni prvak Slovenije v vožnji na cesti. V samostojni Sloveniji še noben prvak ni ubranil naslova, prav tako pa prav noben kolesar ni trikrat postal državni prvak. Bo
Matej Mohorič je lani v Kopru drugič postal državni prvak Slovenije v vožnji na cesti. V samostojni Sloveniji še noben prvak ni ubranil naslova, prav tako pa prav noben kolesar ni trikrat postal državni prvak. Bo "Moho" v Mariboru postavil nov mejnik? Za zdaj se ob Mohoriču še peterica Gorazd Štangelj, Tadej Valjavec, Mitja Mahorič, Borut Božič in Luka Pibernik ponaša s po dvema naslovoma. Foto: www.alesfevzer.com

Nedelja pred startom Dirke po Franciji je v koledarju Mednarodne kolesarske zveze (UCI) tradicionalno rezervirana za izvedbo državnih prvenstev v vožnji na cesti. Letos ga Kolesarska zveza Slovenije prireja v Mariboru, kjer se bodo skozi vso nedeljo zvrstile dirke različnih kategorij v krogu, dolgem 16,66 km.

Na krogu glavna ovira strm Rošpoh

Start–cilj v Mariboru pri stadionu Ljudski vrt nato pa v nasprotni smeri urnega kazalca Dolnja Počehova–Spodnja Kungota–Kozjak na Pesnico–Kamnica–Maribor (Ljudski vrt). V teh 16,7 km se nabere za 160 višinskih metrov vzpona, večina na 1,1 km dolgem strmem klancu Rošpoh s povprečnim naklonom 7,4 odstotka, po 300 metrih pride 200-metrski odsek s povprečjem 15 odstotkov, maksimalni naklon preseže 20 odstotkov.

Celo nedeljo bodo v krogu na levem bregu Drave v Mariboru in v njegovi okolici tri ločene krožne dirke, ki jih bo vseskozi spremljala mobilna zapora. Za en krog bodo najboljši kolesarji potrebovali okoli 25 minut.

Mobilne zapore od jutra do večera

Ob 8.30 (do predvidoma 10.15) tekmujejo mlajši mladinci in starejše mladinke, ki jih čakajo štirje krogi in 67 km. Ob 10.30 (do predvidoma 13.15) bo v šestih krogih in v 100 km dirka starejših mladincev in članic, tako do 23 let kot elite. Pri kolesarkah naslov brani Eugenija Bujak (UAE Team ADQ).

Osrednji dogodek bo dirka članov, tako mlajših kot elite, ki se bo začela ob 14.30, po 10 krogih oziroma 167 kilometrih in 1600 višinskih metrih pa okoli 18.45 pričakujejo novega državnega prvaka. V cilju bodo kolesarji okoli 18.45.

DP v kolesarstvu na MMC TV

V nedeljo, 26. junija, boste lahko na MMC-ju (MMC TV) od 16.45 dalje v neposrednem prenosu spremljali cestno dirko za državno prvenstvo v kolesarstvu. Dirka se bo predvidoma končala ob 18.45, 15 minut pozneje bo podelitev. Reporterja bosta Tomaž Kovšca in Martin Hvastija, na terenu bo Petra Mušič. Vabljeni v našo družbo.

Mohorič, Mezgec ali presenečenje?

Prvi favorit bo branilec naslova Matej Mohorič, ki bo imel podporo zdaj treh članov Bahrain Victoriousa Jana Tratnika, Domna Novaka in Matevža Govekarja. Glede na profil kroga ima lepe možnosti za uspeh tudi Luka Mezgec.

Nastopil bo tudi Jan Polanc, medtem ko pri UAE Emirates nastopa Tadeja Pogačarja niso potrdili. Že pred časom je Primož Roglič dejal, da nastop na DP-ju ni v njegovem programu priprav za Dirko po Franciji, zaradi katere morajo biti kolesarji že v torek v danski prestolnici København.

Svojo številčno moč bodo skušale unovčiti slovenske celinske ekipe Adria Mobil in Ljubljana Gusto Santic ter Cycling team Kranj.

Zemljevidi in prerezi krogov za DP v kolesarstvu 2022

V četrtek kronometer na Dolenjskem

Tri dni prej, v četrtek, 23. junija, bo tudi državno prvenstvo v vožnji na čas. A ne v Mariboru, kot je bilo sprva predvideno, temveč na Dolenjskem na Karteljevem, na cesti, vzporedno z avtocesto, proti Novemu mestu. V bližini avtocestnega izhoda Novo mesto zahod je startno mesto Dolenje Kamenje, od koder se po razgibanem terenu trasa pelje do Poljane pri Mirni Peči, kjer je obrat, in nazaj.

Skupaj je krog dolg 14,4 km in ima 248 višinskih metrov, začne se s spustom proti obratu, je prvi kilometrski vzpon s povprečnim naklonom 5,7 odstotka, zaključi pa se še z 1,5-kilometrskim vzponom na Karteljevo s povprečnim naklonom 5,4 odstotka. Mlajše kategorije in ženske čaka en krog, mlajše člane in elito pa dva kroga v skupni dolžini 28,8 km in 496 višinskih metrov.

Naslov državnega prvaka branita Eugenia Bujak in Jan Tratnik (Bahrain Victorious), ki se ponašata že s tremi naslovi. Ob morebitni Pogačarjevi odsotnosti bo Syuk vnovič prvič favorit, ki ga bo skušal izzvati Jan Polanc. Četrtkov kronometer se bo začel ob 13.00, člani elite pa bodo startali ob 19.00.

Predstavitev kroga za DP v kolesarstvu Maribor 2022