Na štartu je Rigoberto Uran še poziral v zeleni majici, a
Na štartu je Rigoberto Uran še poziral v zeleni majici, a "modri" Roglič je imel takrat že izdelan načrt, kako mu jo bo slekel, in vse mu je popolnoma uspelo. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Na Kranjskem Raku, kjer je bilo konec klancev in je sledil le še spust do Kamnika, je bilo veliko navijačev z zastavami. Primož Roglič je imel tukaj že 33 sekund prednosti pred prvimi zasledovalci in je razliko ohranil vse do cilja v Kamniku, torej dobrih 20 kilometrov. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
V Kamniku je bilo enkratno vzdušje, množica gledalcev je ploskala zlasti Primožu Rogliču in domačinom Luki Mezgecu, Tadeju Pogačarju in Roku Korošcu. Foto: www.alesfevzer.com
Marc Cavendish (ima 30 etapnih zmag na Dirki po Franciji) je vzljubil Dirko po Sloveniji, čeprav še nima etapne zmage. Na štartu v Ljubljani je povedal, kako se tukaj dobro počuti in kako lepa dežela je Slovenija. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Kulisa četrte alpske etape Dirke po Sloveniji ne bi mogla biti lepša. Na zadnjem vzponu na Kranjskega Raka se je trlo navijačev, vse skupaj je spominjalo na epske etape Toura, izjemno navdušenje pa je bilo tudi v cilju v Kamniku, kjer se je zbralo vsaj 2.000 navijačev. Junak dneva je bil Primož Roglič, ki je pokazal sloves sijajnega "klančarja" in še kronometrista ter z izjemno samostojno vožnjo zadržal prednost, ki si jo je priboril pred spustom do Kamnika. Če je bila včeraj še senca dvoma, ali je že v dobri formi pred Tourom, je z današnjo predstavo pokazal, da gre lahko na dirko vseh dirk s polno mero samozavesti.
Leta 2012 Roglič dobil Maraton Alpe
"Bolje sem se počutil kot včeraj. Za zadnji klanec sem si želel, da bi ga z ekipo začeli v čim močnejšem ritmu," je povedal Roglič, ki je dobro poznal traso kraljevske etape. Tu se je leta 2012 pravzaprav začela njegova kolesarska kariera. Julija je dobil zelo cenjeno amatersko dirko Maraton Alpe in nakazal, da bo namesto v smučarskih skokih blestel v kolesarstvu, kjer pa začetki niso bili preprosti. "Takrat je bilo vse veliko težje. Zdaj sem lažje vse izpeljal do konca," je primerjal današnjo zmago s tisto leta 2012, preden je na razglasitvi v dar dobil simbol Kamnika, majoliko.
Prvi na štartu, prvi v cilju
Poznavanje ceste, ki s Črnivca proti Stahovici ni v najboljšem stanju, je bila dodatna prednost. Roglič je povedal, da je prejšnji teden pogledal traso in odpeljal spust. Že pred dirko je vedel, da bi lahko to bila etapa, kjer bi z zmago oblekel majico vodilnega. Kar na štartu se je postavil na prvo mesto, kot da bi konkurentom želel sporočiti, naj ga tudi v Kamniku pričakujejo spredaj. V skupnem seštevku ima 32 sekund prednosti pred Rigobertom Uranom. To je za svetovnega podprvaka v kronometru izjemen kapital pred nedeljsko vožnjo na čas, čeprav Roglič svari: "Daleč od tega, da je dirka dobljena. Čutim tudi še posledice poškodbe komolca. Zadnjič sem sicer na kronometru dirkal pred mesem in pol v Baskiji."

Lahko je užival v ploskanju gledalcev
Roglič in Mohorič sta poskrbela za pravi šov. Etapne zmage na Dirki po Sloveniji so bili v prvih letih dirke morda še nekaj samoumevnega, v zadnjih letih pa ne več. Da sta na kraljevski etapi dva Slovenca na vrhu, je zato vredno še toliko več, uspeh pa je zaokrožil mladi Tadej Pogačar, ki je na dobri poti, da ubrani belo majico najboljšega mladega kolesarja. Navijači vse to znajo ceniti, že na štartu v Tivoliju je bilo veliko gledalcev, pravo navdušenje pa je bilo v Kamniku. Je Roglič v zadnjih kilometrih slišal množico? "Sem slišal. Kolesarstvo je sicer nepredvidljivo in moraš biti zbran do konca, toda imel sem toliko rezerve, da sem lahko užival."
Mohoriču spet malo zmanjkalo
Spet je bil izjemno borben Matej Mohorič, a (tako kot včeraj) se ni izšlo. Športni direktor njegove ekipe Bahrain Merida nam je povedal: "Na tri četrt etape je kazalo bolje. Če nas ne bi iz ekipe Gazprom po Logarski začeli loviti kot zmešani, bi imel Matej pod Kranjskim Rakom 50, in ne 20 sekund prednosti, pa še veliko energije je potrošil. Če bi na vrh Kranjskega Raka prišla skupaj s Primožem Rogličem, Roglič ne bi imel interesa, ker ima jutri še kronometer. Fanta bi se zmenila, čeprav se to ne sme. Vsak bi igral na svoje karte. Ampak, moram priznati, da bi zjutraj podpisal za takšen razplet."
V nedeljo še kronometer
Rogličev uspeh je 50. etapna zmaga za Slovenijo na najpomembnejši domači dirki. Sledijo italijanski kolesarji z 41 zmagami. "Fight for green", boj za zeleno, kot je slogan Dirke po Sloveniji, bo epilog doživel v nedeljo z 21,5 kilometra dolgim kronometrom med Trebnjim in Novim mestom (prenos na TVS 1). Že zdaj je jasno, da bo dirka prekosila vse prejšnje. Ne le zaradi devetih ekip iz Svetovne serije, tudi zaradi trase. Štangelj: "Meni je letošnja trasa najlepša. Za spektakel ne potrebujemo Vršiča. Ta današnji krog je bil res imeniten." Rdečo majico najboljšega po točkah si je že prikolesaril Italijan Simone Consonni, modro majico najboljšega na gorskih ciljih pa Italijan Fausto Masnada.

Roglič v odličnem položaju pred zaključnim kronometrom
Rekreativni kolesarji pripravili sijajno vzdušje na Pavličevem sedlu
Silovit napad Rogliča na vzponu na Volovjek
Zmagoviti prihod Rogliča na cilj v Kamniku
Pogovor z Rogličem po zmagi v Kamniku
Razglasitev na zmagovalnem odru po koncu 4. etape
Roglič v odličnem položaju pred zaključnim kronometrom
Rekreativni kolesarji pripravili sijajno vzdušje na Pavličevem sedlu
Silovit napad Rogliča na vzponu na Volovjek
Zmagoviti prihod Rogliča na cilj v Kamniku
Pogovor z Rogličem po zmagi v Kamniku
Razglasitev na zmagovalnem odru po koncu 4. etape