Tadej Pogačar je bil v cilju nekaj centimetrov pred Matejem Mohoričem. Foto: Sportida
Tadej Pogačar je bil v cilju nekaj centimetrov pred Matejem Mohoričem. Foto: Sportida

Pogačar (UAE Team Emirates) je silovito napadel na zadnjem vzponu na Trško Goro (2 km, 9% naklon). Slediti mu je uspel le Mohorič (Bahrain-Victorious), na spustu se jima je pridružil še Majka. Trojica je za zmago obračunala v zadnjih metrih. Majka je prepustil boj za zmago Pogačarju in Mohoriču. Oba Slovenca sta silovito sprintala, močnejši pa je bil Pogačar. Majka je zaostal za tri sekunde.

Četrto mesto je osvojil Luka Mezgec (+0:26). Z istim časom je v cilj prišel Domen Novak na 12. mestu in obdržal skupno tretje mesto.

Sprint Pogačarja in Mohoriča za zmago v Novem mestu

"Danes smo šli v zadnjo etapo branit zeleno majico. Bilo je težko. Pri Bahrain Victoriousu so na Trško Goro močno napadali, zato sem se odzval tudi sam s protinapadom. Na koncu sem dal vse od sebe in hotel nagraditi delo vseh moštvenih kolegov pri UAE Team Emirates. Z Matejem sva se pogovarjala predvsem o tem, da ne bomo tvegali do sprinta, na koncu sem bil močnejši," je za TV Slovenija dejal Pogačar.

"Novo mesto je nekakšen dom kolesarstva v Sloveniji. Vedno je lepo priti sem," je še dodal zmagovalec dirke, ki se je ozrl tudi proti slovitemu Tour de Franceu: "Imamo vrhunsko ekipo, zato grem lahko na Tour z dvignjeno glavo."

23-letni Pogačar je drugič v karieri osvojil domačo pentljo in je zdaj v skupini petih kolesarjev, ki so slavili več kot enkrat. To so Italijan Diego Ulissi (2011, 2019) ter Slovenci Primož Roglič (2015, 2018), Jure Golčer (2006, 2008) in Mitja Mahorič (2003, 2004). 12 sekund je zaostal Majka, tretji je Novak z 2:32 zaostanka.

Poleg zelene in rdeče majice za najboljšega po točkah (tudi to je dobil Pogačar) so organizatorji podelili še majice za ostale razvrstitve. Modra majica najboljšega hribolazca je pripadla Majki, bela za najboljšega mladega kolesarja pa Čehu Vojtechu Repi (Equipo Kern Pharma). Naziv najboljše ekipe na dirki po Sloveniji je pripadla španski profesionalni ekipi Caja Rural-Seguros.

Pogačar: Pogrešal sem že pet minut boja do konca, kot je bil danes
Pogačar vesel, da je dobil priložnost za sprint tudi v Novem mestu
Pogačar je drugič zapored zmagovalec Dirke po Sloveniji. Foto: Sportida
Pogačar je drugič zapored zmagovalec Dirke po Sloveniji. Foto: Sportida
Prenos DP-ja v kolesarstvu na MMC TV

V nedeljo, 26. junija, bomo na MMC TV prenašali cestno dirko za državno prvenstvo. Več TUKAJ.

Pogovor s Tadejem Pogačarjem po zadnji etapi Dirke po Sloveniji
Podelitev nagrad najboljšim trem na Dirki po Sloveniji
Izjavi Mateja Mohoriča in Luke Mezgeca o razpletu etape v Novem mestu
Dirka po Sloveniji, celotni posnetek 5. etape