A sam napad na Svetino, 23 km pred ciljem 2. etape 27. Dirke po Sloveniji, je ovrgel vse dvome in samo potrdil pričakovano. Tudi na trening vožnji z mislijo na obrambo rumene majice je bil šampion francoskega Toura razred zase na slovenskem Touru, kjer so do konca še tri etape.

Silovit napad Pogačarja na vzponu na Svetino 21,6

Majica za prvega med smrtniki?
"Tadej Pogačar je dokazal, da je za dva razreda boljši od nas drugih. Ima zmago v žepu in ob sebi močno ekipo,"
se glasi jedrnata analiza Mateja Mohoriča. "Drugo mesto je bil moj maksimum," je v senci celjskega grajskega obzidja zatrjeval drugouvrščeni v etapi, ki je potrdil, da je šel Bahrain Victorious zavestno v oster tempo, s čimer je oranžno-rdeče-črni vlak razbil glavnino na več delov. "Premočno je potegnil," je Moho opisal napad novega celjskega grofa.

Zvečer je na Instagramu Mohorič ponovil svoje zadovoljstvo nad drugim mestom kot maksimumom, hitro mu je po spletu javno čestital Pogačar, kar je sprožilo duhovito repliko 26-letnika iz Podblice: "Prvi med smrtniki. A to je kakšna majica jutri za to razvrstitev ali ne?"

Raje napadel na Celjsko kočo kot Sveto goro
Tamau Pogi
ni mogel prikriti veselja, ko je kot prvi z naskokom 1:22 prišel na Stari grad Celje. Kamor je v šali in zares hitel tudi zaradi partnerice Urške Žigart, ki ga je čakala pod obzidjem. Prvak Toura je etapo z zaključkom na domovanje najslovitejše plemiške rodbine na Slovenskem razglasil kar za klasično etapo slovenskega kroga, četudi se je po 2018 šele drugič dan končal s ciljnim klancem pri ostankih mogočnega gradu.

A pri tem je kapetan UAE Emirates mislil predvsem na vzpon na Svetino oziroma Celjsko kočo. "Vzpon, ki je skoraj vedno na Dirki po Sloveniji ali z ene ali druge smeri, in vedno mi je bil všeč ta klanec. Resnično mi je bila všeč trasa 2. etape, bolj kot sobotne 4. etape, zaradi česar sem se odločil za napad," je četrtkov zmagovalec opisal svoje razmišljanje, s čimer se je tudi znebil bremena, da bi moral na sobotni 4. etapi s ciljem na Sveti gori nad Novo Gorico v popolno ofenzivo.

Sorodna novica Z veličastno simultanko Pogačar že postavil temelje skupni zmagi

Ko sta ga Majka in Ulissi ujela, znova pospešil
Hkrati je novi nosilec zelene majice vodilnega potrdil, da je šlo za predvideno ekipno taktiko, četudi sta ga sotekmovalca Rafal Majka in Diego Ulissi po prvem kaotičnem kilometru napada že skorajda ujela, potem ko se je otresel Jana Tratnika (Bahrain Victorious) in Mattea Sobrera (Astana Premier Tech), a ravno ko sta dva zmagovalca prejšnjih izvedb slovenske pentlje prišla v stik s svojim mladim kapetanom, je Pogačar še enkrat pospešil.

Nova potrditev, kako smrtonosen je v napadih od daleč. Z napadom na Svetino dobrih 23 km pred ciljem v skladu z ekipnim načrtom, olajšalo pa jim ga je navijanje tempa največjih tekmecev Bahrain Victoriousa, je ubil več muh na enkrat. Najprej trening napada z razdalje, kar je zaščitni znak gorenjskega volka (Pena Negra na La Vuelti 2019, Peyresourde na Touru 2020). Ob tem je prvi izpostavil tekmece, in ne oni njega, predvsem pa nevtraliziral nevarnost protinapada na spustu, kakršnega je izkusil v zadnji etapi letošnje Baskije.

Ciljni vzponi so Pogačarjev teren. Na etapnih dirkah kariere je 32-krat končal dan med najboljšimi tremi, pri čemer se je to kar 25-krat zgodilo na etapah z zaključkom na klancu. A na letošnjem Tour de France so samo tri takšne etape ... Foto: Organizator/Mario Stiehl
Ciljni vzponi so Pogačarjev teren. Na etapnih dirkah kariere je 32-krat končal dan med najboljšimi tremi, pri čemer se je to kar 25-krat zgodilo na etapah z zaključkom na klancu. A na letošnjem Tour de France so samo tri takšne etape ... Foto: Organizator/Mario Stiehl

Na spustu brez tveganja
"Enaka etapa je bila na sporedu že pred tremi leti, a je bilo bolj vroče kot tokrat, in moje noge še niso bile tako močne. Odlično sem se počutil in sem šel na polno, brez rezerv na vzpon. Ostal sem sam, kar je tudi boljše za spust. Vedno sem se zavedal, da moram biti pazljiv, saj so ovinki na spustu zelo zahrbtni,"
Pogi ni skrival, da je šel v spust s Celjske koče previdno in brez tveganja.

"Ekipa je opravila odlično delo. Matteo Trentin je ves dan vlekel kot motor, Rui Oliveira je bil zelo močan na začetku vzpona, nato pa smo vsi odlično opravili z vzponom. Res sem ponosen na vse, odlično znamenje za Tour de France," je Pogačar poudaril dobro delo in ne nazadnje tudi uspeh ekipe UAE Emirates.

Dobro ogrevanje za Francijo
Branilec zmage iz 2019 Diego Ulissi je sicer nekoliko presenetljivo izgubil dvoboj z Mohoričem za drugo mesto, Rafal Majka je bil sedmi, Jan Polanc pa deseti. Seveda ni dvoma, kdo vodi med ekipami – emirati, Pogačar pa ima ob zeleni v lasti še modro majico.

"Pripravljenost za Dirko po Franciji je kar dobra. Tukaj so vseeno malo krajše in nekaj lažje etape. Dobro ogrevanje. Dobre noge. Mislim, da bo stanje po dirki še nekoliko boljše, kot je zdaj," je v pravilnost izbire, da se na obrambo rumene majice Tour de France pripravi na domači etapni dirki, prepričan mladi slovenski šampion.

Prva zmaga domačega Toura
Celje je prva Pogačarjeva etapna zmaga na domačem Touru, kjer sodeluje že četrtič oziroma vse od kar ima pravico nastopanja med člani. Skupno 24. zmaga profesionalne kariere, s katero si je utrl pot do sedme skupne zmage na etapnih dirkah, ki so mu jo tekmeci že pripisali.

Zadnja dva kilometra 2. etape Dirke po Sloveniji

"Vsi vemo, da so boljši na klancu in smo jih skušali presenetiti pred njim. Morali smo poskusiti, saj smo potem videli, kaj se je zgodilo. Kaj naj rečem? Pogačar je osvojil slovenski Tour," je prepričan Jan Tratnik, 12. v etapi, a z zaostankom skoraj treh minut in pol.

Kar 57 kolesarjev zaostalo za časovnico
Ko je Tadej Pogačar polival rebulo za etapno zmago in se preoblačil v zeleno in modro majico, je v cilj šele prišla disko skupina, grupetto, avtobus ... skratka zadnja skupina. A zaostanek 18:13 je bil prevelik za vnaprej dovoljen 8-odstotni časovni zaostanek. V dovoljenem časovnem okvirju je v cilj prišlo le 79 od 136 kolesarjev, a so nato komisarji v skladu z UCI-pravilnikom povišali mejo na 10 odstotkov, s čimer so zajeli vse uvrščene kolesarje.

Belo majico za najboljšega mladega kolesarja je oblekel Kristjan Hočevar, adut novomeške Adrie Mobil, ki tudi organizira dirko.
Belo majico za najboljšega mladega kolesarja je oblekel Kristjan Hočevar, adut novomeške Adrie Mobil, ki tudi organizira dirko. "Pred vzponom na Celjsko kočo je Bahrain tako navil tempo, da se je glavnina raztrgala. Marsikdo je ostal zadaj, sam sem bil v ospredju, a fantje iz svetovne serije imajo prestavo več," je dejal 22-letni Hočevar, ki je prišel v cilj 15. (+3:43). Za belo majico ga čaka boj s Špancem Raulom Garcio Pierno (Kern Pharma), ki zaostaja le 9 sekund, drugi mladci pa že več kot 3 minute. Foto: Organizator/Sportida.com

Običajna odločitev na etapnih dirkah, da se omogočijo novi zanimivi dnevi, zlasti na današnji, 3. etapi od Brežic (štart ob 11.00) do Krškega (v cilju okoli 15.00) v dolžini slabih 166 km, ki s kroženjem po Posavju prinaša idealen teren za morebiten uspešen beg, ki na Dirki po Sloveniji sicer že dolgo ni bil uspešen.

Emirati želijo zaključni šprint
"Zagotovo ne bo lahko braniti vodstva. Do konca so še trije dnevi. Odločeno ni še nič. Smo optimistični in imamo zares super dobro ekipo. Gremo iz dneva v dan branit majico. V petek bomo dali priložnost hitrejšema šprinterjema, Ruiju Oliveiri in Matteu Trentinu v upanju na šprinterski rezultat,"
je načrt UAE Emirates razkril novi lastnik zelene majice, ki ima pred rojakom Mohoričem 1:24 prednosti, pred sotekmovalcem Ulissijem pa 1:28.

Dirka po Sloveniji: novi celjski grof – Tadej I.

"Res neverjetno vzdušje"
Posebno poglavje Dirke po Sloveniji je vzdušje ob cesti, podobe, ki se kažejo državi in svetu ter seveda predvsem množica navijačev, ki so navdušili že tudi zmagovalca sredne etape Phila Bauhausa. Seveda je bilo podobno tudi s četrtkovim grofom dneva.

"Nimam besed, da bi opisal občutek dirkanja po domačih cestah z vsemi temi navijači. Res neverjetno vzdušje. Zelo sem vesel, da sem zmagal in nagradim trdo delo ekipe. Hvala vsem kolesarjem in osebju UAE Emirates, da so mi to uresničili," je po veselem, a čustvenem dnevu na Instagramu ob koncu dneva iz zavetja svoje sobe zapisal veliki zmagovalec Celja.

Menjave v Navidezni dirki do 11.00

3. etapa Brežice - Krško, 165,8 km se začenja ob 11.00. Do takrat lahko v svoji ekipi za Navidezno dirko opravite dve menjavi. Pričakuje se dan za ubežnike, a najmočnejši zasedbi dirke ne izključujeta, da bi se potrudili in vnovič polovili vse, da bi na koncu okoli 15. ure odločal šprint.

Kolesarstvo – dirka po Sloveniji: 2. etapa, prenos