V Krškem je odločal šprint večje skupine, po katerem je bil najboljši Jon Aberasturi, ki je na uvodni etapi osvojil 2. mesto. Foto: Organizator/Sportida.com
V Krškem je odločal šprint večje skupine, po katerem je bil najboljši Jon Aberasturi, ki je na uvodni etapi osvojil 2. mesto. Foto: Organizator/Sportida.com
3. etapa, Brežice-Krško, 165,8 km:
 1. J. ABERASTURI  ŠPA  3:50:26 
 2. M. MOHORIČ   SLO      
 3. M. TRENTIN   ITA    vsi 
 4. R. MERTZ    FRA      
 5. J. PALLESEN   DAN      
 6. J. SHAW     VB      
 7. D. MUNOZ    KOL      
 8. G. CARBONI   ITA   isti 
 9. D. STRAHOV   RUS      
10. J. ROMO     ŠPA      
19. T. POGAČAR   SLO      
22. K. HOČEVAR   SLO      
30. J. POLANC    SLO      
33. J. TRATNIK   SLO    čas 
                 

Tadej Pogačar je zanesljivo ostal vodilni, vse je imel pod nadzorom, v zadnjih kilometrih je poskrbel, da je skupina ujela Jana Tratnika, ki je napadel. Pogačar je pripravil teren za uspešen šprint šprinterskega aduta ekipe UAE Mattea Trentina, toda Italijan je začel prekmalu, prehitela sta ga Jon Aberasturi in Matej Mohorič, ki je imel lep pospešek, a mimo Španca (na uvodni etapi ga je v sredo premagal le zmagovalec dneva Bauhaus) ni mogel in je bil tako kot na četrtkovi etapi drugi. Za tolažbo mu ostaja rdeča majica najboljšega po točkah.

Tratnik kakšen kilometer v begu
Od treh kategoriziranih klancev (Drensko Rebro, Studenec, Sremič) je kolesarje najbolj utrudil vzpon na Sremič, na začetku katerega (25 km pred ciljem) je razpotegnjena glavnina ujela šesterico ubežnikov. Na vrhu Sremiča (1. Majka, 2. Pogačar) je bilo spredaj le še ducat kolesarjev (za hip je priključek izgubil tudi Matej Mohorič), a so jih prvi zasledovalci hitro ujeli. Sledili so nekateri samostojni poskusi, najvztrajnejši je bil Norvežan Markus Hoellgard, srečo je za kakšen kilometer poskusil tudi Jan Tratnik, ki pa si je vseeno privozil premalo prednosti mu konkurenca pod taktirko Pogačarja ni privoščila veselja.

Matej Mohorič v skupinskem šprintu za las ob zmago

Pogačar je imel na koncu veliko dela
"Kar težka etapa, veliko kolesarjev je želelo v beg. Tratnik nam je z napadom 'uničil' tri kolesarje, moral sem vleči za Trentina, saj smo si želeli njegove zmage. Poskušali smo ga pripeljati čim bližje ciljni črti, čeprav na tej dirki nismo kolesarji za 'lead-out'. Žal se ni izšlo, zgodaj je moral začeti šprintati, ampak – dobro smo dirkali in ubranili majico. Lahko smo zadovoljni, lepo je videti tudi toliko navijačev," je povedal lanski junak Dirke po Franciji.

V soboto etapa na Sveto Goro
V skupnem seštevku med najboljšimi ni večjih sprememb, ima pa vodilni Pogačar devet sekund manj naskoka pred Matejem Mohoričem, saj prednost zdaj znaša minuto in 15 sekund. Tretji je Diego Ulissi (+1:26). Kristjan Hočevar je na etapi, ki je šla blizu njegovih domačih krajev, na 2:09 povišal prednost v boju za belo majico. V soboto sledi kraljevska etapa s ciljnim vzponom na Sveto Goro nad Novo Gorico. Prenos po 12.50 na TV SLO 2. "Ni dosti razmišljati. Vozili bomo v ospredju in narekovali ritem. Klanec je zahteven, vendar mislim, da ne bi smelo biti večjih težav," napoveduje Pogačar.

Ob progi je bilo spet veliko navijačev, nekateri z domiselnimi sporočili. Foto: Organizator/Sportida.com
Ob progi je bilo spet veliko navijačev, nekateri z domiselnimi sporočili. Foto: Organizator/Sportida.com

Mohorič: Če bom ponoči shujšal, imam možnosti
In kaj sta povedala danes najhitrejša? "Že na zadnjem vzponu sem vedel, da sem hiter. Ko je glavnina razpadla, nas je okoli deset kolesarjev uspelo priključiti najboljšim v klanec. Zame je bilo idealno, da smo sprintali v manjši skupini, saj bi bilo sicer precej težje," je po 15. zmagi kariere razmišljal Aberasturi. Mohorič je bil razočaran: "Žal mi je, da je zmanjkalo za tistega pol kolesa, ampak Španec je bil res hitrejši, sam pa sem nekoliko okleval. Težko je pri takšni hitrosti in pri 185 pulza oceniti, kdaj začeti." Za soboto zanj ni dvoma, kdo je favorit: "Tadej (Pogačar) bo spet premočen za konkurenco. Če bom čez noč pet kilogramov shujšal, imam morda možnosti."

Skupni vrstni red po 3. etapi:             
 1. T. POGAČAR   SLO    10:56:03
 2. M. MOHORIČ   SLO     +1:15
 3. D. ULISSI    ITA      1:26
 4. M. SOBRERO   ITA      1:33
 5. J. SHAW     VB      1:36
 6. G. CARBONI   ITA        
 7. J. LASTRA    ŠPA      vsi
 8. R. MAJKA    POL      isti
 9. T. KANGERT   EST      čas
10. J. POLANC    SLO      1:41
11. L. CHIRICO   ITA      3:41
12. J. PALLESEN   DAN      3:43
13. S. MARTIN    ŠPA      isti
14. K. HOČEVAR   SLO      čas
15. A. ZEIC     KAZ      2:08
Dirka po Sloveniji: Mohorič drugi mimo Matije Gubca
Španec Jon Aberasturi preprečil veselje Mateju Mohoriču