Annemiek van Vleuten. Foto: EPA
Annemiek van Vleuten. Foto: EPA

S tem je ohranila devet sekund prednosti v skupnem seštevku pred rojakinjo Demi Vollering (SD Worx). Najboljša Slovenka Urška Žigart (Jayco-AlUla) je bila po 25. mestu skupno 40.

Štiridesetletna Annemiek van Vleuten je zadnjo etapo, ki je bila dolga 93,7 km, začela z 1:11 minute naskoka pred 14 let mlajšo Vollering. Mlajša Nizozemka je v šesti etapi izgubila priključek z glavnino po mali potrebi, pozneje pa zaradi močnega ritma ekipe Movistar v bočnem vetru ni več prišla v ospredje.

Tokraz pa je vnovič dokazala, da je najboljša hribolazka sezone. Nekaj več kot pet kilometrov pred ciljem zadnje etape se je skupaj z 21-letno Italijanko Gaio Realini odlepila od van Vleuten in začela nabirati prednost. Ciljno črto je prečkala 11 sekund pred Italijanko ter 56 pred rojakinjo.

To je vključno z bonifikacijskimi sekundami pomenilo, da je van Vleuten, sicer svetovna prvakinja in lanska zmagovalka vseh treh največjih dirk (Italija, Francija, Španija), ohranila devet sekund naskoka pred Vollering. Realini je na tretjem mestu skupnega seštevka zaostala 2:41 minute.

40. mesto Urške Žigart
Od Slovenk sta na prvi od velikih treh dirk nastopili Urška Žigart in Eugenia Bujak (Team UAE ADQ). Najboljšo posamično uvrstitev na etapah je dosegla Žigart, ki je bila prav danes 25. z zaostankom 11:31 minute za zmagovalko. Skupno je 26-letnica zasedla 40. mesto (+34:10).

Bujak je najvišje posegla po 40. mestu v tretji etapi, skupno pa končala na 76. mestu (+1:03:00). Danes je bila 94. (+26:36). Njena ekipa UAE Team ADQ je slavila v ekipni razvrstitvi.

Vuelta je bila prva v vrsti največjih večdnevnih preizkušenj za ženske. Dirka po Italiji bo na vrsti med 30. junijem in 9. julijem, po Franciji pa med 23. in 30. julijem.