Olimpijski prvak Primož Roglič je moral priznati premoč Remcu Evenepoelu. Foto: EPA
Olimpijski prvak Primož Roglič je moral priznati premoč Remcu Evenepoelu. Foto: EPA

Evenepoel (Quick Step Alpha Vinyl) je na 30,9 kilometra dolgi, praktično popolnoma ravninski vožnji na čas od Elcheja do Alicanteja začel silovito in si že na prvem vmesnem času (10,4 km) prikolesaril 21 sekund prednosti pred Rogličem (Jumbo Visma).

V drugi tretjini proge je po 21 kilometrih vodil že za 36 sekund in jasno je bilo, da mu zmaga ne more uiti. 22-letnik je bil suveren tudi v zadnji tretjini, ki je vsebovala vseh 98 višinskih metrov torkovega kronometra, ter se veselil prve etapne zmage na letošnji Vuelti.

Evenepoel presenečen nad veliko razliko

Evenepoel v prvi izjavi še ni poznal časovnih razlik, a je s presenetljivim izrazom na obrazu sprejel informacijo, da je Rogliča ugnal za 48 sekund. "To je veliko presenečenje. Vedel sem, da je moj moštveni kolega Cavagna dobro odpeljal kronometer, kar mi je pomagalo pri vožnji. Prej so namreč vsi kolesarili zelo počasi v drugem delu, zato sem vedel, da moram takrat ves čas na polno pritiskati na pedala."

"Zmagati v rdeči majici vodilnega je neverjetno. Vedel sem, da bo vožnja na čas zelo hitra. Vesel sem etapne zmage, to je uresničitev mojih sanj. Zdaj bomo skušali v nadaljevanju dobiti Vuelto. Pred dirko sem dejal, da bom zadovoljen, če bom tu dobil etapo, zdaj pa se bomo borili, da majico vodilnega odnesemo domov v Wevelgem," je še dejal kolesar, ki je etapo zmogel prevoziti s povprečno hitrostjo 55,6 km/h.

Roglič prehitel Cavagno v zadnji tretjini

Roglič je bil na prvem vmesnem času četrti z istim časom kot Remi Cavagna (Quick Step Alpha Vinyl) in Pavel Sivakov. Na drugem je za drugim Cavagno zaostal za sekundo, na koncu pa je le prehitel Francoza ter edini zaostal manj kot minuto za zmagovalcem. Tretje mesto je osvojil Cavagna (+1:00). Zelo dobro se je s traso spopadel drugi slovenski predstavnik Jan Polanc. Član UAE Team Emirates je skozi celotno preizkušnjo stopnjeval ritem in na koncu z zaostankom 2:18 minute zasedel 18. mesto.

S 34. zmago v karieri, od tega osmo v kronometrih, je Evenepoel še povečal prednost v skupnem seštevku. Foto: EPA
S 34. zmago v karieri, od tega osmo v kronometrih, je Evenepoel še povečal prednost v skupnem seštevku. Foto: EPA

Skupno zdaj 22 sekund pred Masom

Roglič se je v skupnem seštevku zavihtel na drugo mesto predEnirica Masa, ki je zasedel deseto mesto z zaostankom 1:51. Slovenski as ima zdaj pred Špancem 22 sekund prednosti.

To je bil sploh prvi poraz Rogliča na posamičnih kronometrih na španskih dirkah. Predtem je dobil po štiri na Dirki po Baskiji in Dirki po Španiji.

Roglič: Remco je na drugem nivoju

"Zadovoljen in ponosen sem na ta rezultat. Čestitam Remcu, ki je v tem trenutku na drugem nivoju," je povedal 32-letni Roglič, ki ni bil potrt zaradi prvega kronometrskega poraza na Vuelti. "Če prihajaš vsako leto sem, se ti mora enkrat zgoditi, da izgubiš," je povedal Kisovčan. "Zdaj bomo šli dan za dnem. Očitno je prva prioriteta ostati zdrav in se izogibati težavam. Treba bo izkoristiti priložnosti, če se bodo ponudile," je zaključil Roglič.

V sredo bo na sporedu ravninska etapa od El Pozo Alimentaciona do Cabo de Gate (191,2 km).

Pri čebelah razsaja bolezen

Ekipa Jumba Visme je sicer zaradi bolezni po Seppu Kussu ostala še brez Edoarda Affinija. Italijanski specialist za vožnjo na čas je prispeval pomemben delež k zmagi na uvodnem ekipnem kronometru, po 3. etapi pa je tudi oblekel rdečo majico vodilnega.

Po karavani pa koronavirus

Zaradi koronavirusa je svojo prvo tritedensko dirko moral končati Ethan Hayter (Ineos Grenadiers), ki je sicer sodil v najožji krog kandidatov za morebitno etapno zmago na kronometru. Zaradi okužb s koronavirusom je letošnjo Dirko po Španiji zapustilo že 14 kolesarjev, saj so pred začetkom kronometra sporočili še dva odstopa: Harry Sweeney in Jose Herrada.

Skupni vrstni red po 10. etapi:

  1. R. EVENEPOEL      BEL    34:35:50 
  2. P. ROGLIČ         SLO       +2:41 
  3. E. MAS            ŠPA        3:03 
  4. C. RODRIGUEZ      ŠPA        3:55 
  5. S. YATES          VB         4:50 
  6. J. AYUSO          ŠPA        4:53 
  7. J. ALMEIDA        POR        6:45 
  8. M. A. LOPEZ       KOL        6:50 
  9. P. SIVAKOV        FRA        7:06 
 10. J. HINDLEY        AVS        7:37 
 ...                                   
 25. J. POLANC         SLO       15:13 
Roglič zadovoljen: Nimam si česa očitati