Andreas Kron se je pred nedeljskim uspehom v Barceloni nazadnje etapne zmage veselil 11. junija 2021, ko je dobil 6. etapo Dirke po Švici. Foto: EPA
Andreas Kron se je pred nedeljskim uspehom v Barceloni nazadnje etapne zmage veselil 11. junija 2021, ko je dobil 6. etapo Dirke po Švici. Foto: EPA

Organizatorji Dirke po Španiji so zaradi slabe vremenske napovedi sporočili, da bodo čase na drugi etapi od Matara do Barcelone (181,8 km) kolesarjem odmerili devet km pred ciljem, še pred vstopom v krog okoli Montjuica.

Organizatorji so se za to odločili zaradi napovedanega slabega vremena v katalonskem mestu. Tam je med 10. in 17. uro veljal rumeni alarm za nevihte.

Za skupni vrstni red je tako odpadel najzanimivejši del etape. 4,5 km pred koncem so se povzpeli po strmem klancu na Montjuic oziroma do tamkajšnjega gradu (0,9 km/9,4 %). Od tam so se spustili proti cilju. Razlik med najboljšimi pa v cilju nato niso upoštevali, so zapisali v izjavi za medije.

Glavnini bežalo pet kolesarjev
Hitro po začetku etape se je izoblikovala skupina šestih ubežnikov. Andrea Piccolo (EF Education EasyPost), Matteo Sobrero (Jayco AlUla), Javier Romo (Astana Qazaqstan), Jetse Bol (Burgos BH) in Joel Nicolau (Caja Rural Seguros RGA) so se odlepili od glavnine in si nabrali minuto prednosti. Ta je počasi, a vztrajno rasla, najvišja je bila tri minute in pol, na vrhu drugega kategoriziranega vzpona dneva – Coll d'Estenalles – je znašala že več kot dve minuti. Prvi je vrh Estenallesa prečkal Sobrero pred Romom in Nicolaujem.

Profil druge etape. Foto: Organizator
Profil druge etape. Foto: Organizator
Kolesarji na motošportnem dirkališču, kjer vsako leto priredijo dirko formule ena za VN Španije. Foto: EPA
Kolesarji na motošportnem dirkališču, kjer vsako leto priredijo dirko formule ena za VN Španije. Foto: EPA

Evenepoel zaostal, a ga je glavnina počakala
Okrog Manrese se je glavnina razpotegnila, kar nekaj kolesarjev je izgubilo stik, med njimi je bil tudi Remco Evenepoel, ki je nenadoma zaostal za približno 20 sekund, zaostanek se je hitro večal, a s pomočjo svojih moštvenih kolegov pri Soudal QuickStepu (in tega, da so v glavnini upočasnili tempo) se je Belgijec hitro vrnil. Na čelu dirke sta prva iz ubežniške skupine odpadla Bol in Nicolau, glavnina ju je pogoltnila 30 km pred ciljem.

Roglič padel dobrih 30 km pred ciljem
Na razmočenih cestah v okolici Barcelone so imeli številni kolesarji težave, med njimi tudi slovenski as Primož Roglič (Jumbo Visma), ki se je približno 33 km pred ciljem znašel na spolzkih tleh, potem ko mu je spodneslo kolo v krožišču. V glavnini je sicer padlo še nekaj kolesarjev, med njimi tudi njegov glavni tekmec z letošnjega Gira Geraint Thomas (Ineos Grenadiers), ki je vozil za njim. Oba sta se razmeroma hitro vrnila v glavnino. Po padcu se je na čelo dirke vrnil tudi Piccolo in skupaj z Romom za seboj pustil Sobrera. Osem kilometrov pred ciljem je glavnina ujela še zadnja ubežnika, začel se je lov na etapno zmago.

Kron z napadom do zmage
Ker se razlike na cilju zaradi slabega vremena niso štele, so največji konkurenti za končno zmago storili dovolj, da so skupaj pripeljali na točko devet km pred koncem etape, potem je napad na etapno zmago na najstrmejšem delu Montjuica izvedel Kron. Silovito je napadel, na ciljnem spustu je storil vse prav, veliko je tvegal in osvojil etapno zmago za Lotto Dstny. Drugo mesto si je zagotovil Avstralec Kaden Groves (Alpecin Deceuninck), tretje Italijan Andrea Vengrame (AG2R Citroën). Roglič je ciljno črto prečkal z glavnino na 97. mestu. Jan Tratnik (oba Jumbo Visma) je osvojil 127. mesto. 166. mesto z zaostankom 2:04 je osvojil Domen Novak (UAE Emirates), Matevž Govekar (Bahrain Victorious) je bil 171. (+9:12).

V skupnem seštevku je vodstvo prevzel Picolo, ki ima pred Romom 11 sekund naskoka. Evenepoel na 19. mestu zaostaja za 19 sekund, Jonas Vingegaard, Roglič in Tratnik so 56., 60. in 61., za Picolom zaostajajo za 45 sekund. Novak je 146. (+4:38), Govekar 172. (+9:16).

Roglič padel v 2. etapi Vuelte, a vseeno končal z vsemi favoriti