28-letni Francoz Florian Senechal je slavil svojo prvo zmago na tritedenskih dirkah. Foto: EPA
28-letni Francoz Florian Senechal je slavil svojo prvo zmago na tritedenskih dirkah. Foto: EPA

Številni so danes stavili na Fabia Jakobsena, ki je letos na Dirki po Španiji dobil že dve podobni etapi, toda njegova ekipa Deceuninck Quick-Step je nekaj kilometrov pred ciljem v Villanuevi de la Sereni na številnih krožiščih razbila glavnino. Tudi Nizozemec je zaostal, zmago pa je slavil njegov moštveni kolega in pomočnik v sprinterskih etapah Francoz Senechal, ki mu je uspelo ostati v ospredju.

Belmez-Villanueva de la Serena:     
  1. F. SENECHAL     NIZ    4:58:23 
  2. M. TRENTIN      ITA   isti čas 
  3. A. DAINESE      ITA      +0:02 
  4. L. MEZGEC       SLO       0:03 
  5. S. DEWULF       BEL        vsi 
  6. P. ALLEGAERT    BEL            
  7. I. EINHORN      IZR       isti 
  8. J. SOTO         ŠPA            
  9. R. OLIVEIRA     POR        čas 
 10. E. BERNAL       KOL       0:06 
 ...                                
 25. P. ROGLIČ       SLO       0:11 
 53. J. POLANC       SLO       0:30 
 79. J. TRATNIK      SLO       1:02 

Med sprinterji tudi Egan Bernal
Na koncu je moral opraviti le še z Italijanom Matteom Trentinom, ki ga je ugnal za skoraj dolžino kolesa. Tretjeuvrščeni Alberto Dainese je imel že dve sekundi zaostanka, Luka Mezgec pa tri. Presenetljivo se je med sprinterje pomešal Egan Bernal in osvojil 10. mesto, s čimer je v skupnem seštevku zaostanek za favoriti zmanjšal za pet sekund. Primož Roglič je bil z zaostankom enajstih sekund 25.

Odlično izkoristil težave moštvenega kolega
"Noro, sploh še nisem dojel, kaj se je zgodilo. Za Fabia smo odlično pripravili teren, potem pa mi je po radiu dejal, da ima predrto zračnico in da moram zaradi razbite glavnine sprintati jaz. Ostal sem miren in v zadnjih 200 metrih dal vse od sebe. Pričakoval sem, da me bosta prehitela Demare ali Matthews, a se to ni zgodilo. Vesel sem zase, za svoje prijatelje in svojo ženo. Za vse je to lepo darilo," je dejal Senechal, ki je slavil prvo zmago sezone.

Vuelta: Senechal zmagovalec kaotičnega šprinta

Trojica ubežnikov brez možnosti za uspeh
V vročem dnevu (temperature so presegale 30 stopinj) in na 204 km dolgi etapi brez kakšnega resnega klanca so bili v begu Španci Diego Rubio (Burgos BH), Alvaro Cuadros (Caja Rural Seguros RGA) in Luis Angel Mate (Euskaltel Euskadi), toda glavnina je bila nenehno blizu, manj kot dve minuti zadaj, tako da ubežniki niso mogli upati na presenečenje. Slabih 30 km pred ciljem je bil peloton znova skupaj, zadnji kilometri pa so minili kaotično.

Tudi Matthewsa odrezalo
Tudi šprinterski vlak ekipe Luke Mezgeca se je pretrgal: "Nekako sem dva kilometra pred ciljem našel Roba Stannarda, mislil sem, da je Matthews za mojim kolesom. Bilo je težko, kot kamikaze sem šel skozi ovinke. Vedel sem, da drugače kot na vso moč ne bo šlo. Največja napaka je bila, da nas tri kilometre pred ciljem ni bilo v ospredju, to nas je stalo boljšega rezultata," je povedal Mezgec.

Senechal presenetljivi zmagovalec nenavadnega šprinta

Eiking ostaja skupno vodilni
V skupnem seštevku na vrhu pričakovano ni sprememb, še vedno vodi Norvežan Odd Christian Eiking (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux), ki ima pred najbližjim zasledovalcem, Francozom Guillaumejem Martinom (Cofidis) 58 sekund naskoka. Primož Roglič (Jumbo Visma) na tretjem mestu zaostaja za 1:56, Španec Enric Mas (Movistar) pa 2:31. V soboto in nedeljo sledita dve zahtevni gorski preizkušnji, v ponedeljek pa še drugi dan počitka in priprava na odločilen teden dirkanja. Zadnji vzpon v 14. etapi je dolg 14,5 km s povprečnim naklonom 6,2 odstotka.

Po 13. etapi (od 21):                  
  1. O. C. EIKING      NOR     50:31:52
  2. G. MARTIN         FRA        +0:58
  3. P. ROGLIČ         SLO         1:56
  4. E. MAS            ŠPA         2:31
  5. M. A. LOPEZ       KOL         3:38
  6. J. HAIG           AVS         3:55
  7. E. BERNAL         KOL         4:41
  8. A. YATES           VB         4:57
  9. S. KUSS           ZDA         5:03
 10. F. GROßSCHARTNER  AVT         5:38
 ...                                   
 17. J. POLANC         SLO        13:37
 98. L. MEZGEC         SLO      1:36:49
138. J. TRATNIK        SLO      2:03:08
Profil 13. etape. Foto: Organizator
Profil 13. etape. Foto: Organizator