Primož Roglič ima pred zadnjimi tremi etapami Vuelte lepo prednost dveh minut in pol. Foto: EPA
Primož Roglič ima pred zadnjimi tremi etapami Vuelte lepo prednost dveh minut in pol. Foto: EPA

Kolumbijec je zmagal 21. v karieri, Movistarju pa je privozil prvo letošnjo etapno zmago na tritedenskih dirkah. Napadel je približno štiri kilometre pred koncem na zelo zahtevnem ciljnem klancu Gamoniteiruju. Proti drugim favoritom si je privozil že 30 sekund prednosti, toda slovenski as je v zadnjih dveh kilometrih začel pospeševati. Enric Mas (Movistar) in Egan Bernal (Ineos Gernadiers), ki je napadel malce prej, takoj pa se je za njim kot v sredo pognal Roglič, sta mu sledila, a v zadnjih nekaj stotih metrih – najtežji del ciljnega vzpona je bil prav zadnji kilometer s povprečnim naklonom 13 odstotkov – sta izgubila stik z 31-letnim Kisovčanom.

Roglič spet prepričljiv, cilj Vuelte pa vse bližje

27-letni Lopez je sicer dobil etapo, ki je bila za številne najtežja na letošnjih Grand Tourih, toda Roglič je v cilj prišel le 14 sekund pozneje, kar je pomenilo, da je z bonifikacijskimi sekundami Kolumbijec sicer zaostanek za kolesarjem Jumba Visme zmanjšal za 18 sekund, toda dvakratni zmagovalec Vuelte je za šest sekund prehitel Masa, ob tem pa proti Špancu pridobil še dve bonifikacijski sekundi, tako da ima v skupnem seštevku zdaj dve minuti in pol prednosti. Lopez na tretjem mestu zaostaja dve minuti in 53 sekund.

"Zdela se je kot kraljevska etapa. Bilo je težko. Občutilo se je, kot se je moralo. To je bil res super zahteven dan, zame še posebej po včerajšnjem naporu. Vesel sem, da sem imel še kaj v nogah in se lahko povzpel na to goro," je povedal Roglič. "Vesel sem, da je konec visokih gora. Vsi že čutimo napore zadnjih dveh etap in tudi prvih dveh tednov. Menim, da je vseeno pred nami še nekaj zahtevnih etap. Upam, da bomo dali vse od sebe in končali posel."

Miguel Angel Lopez je tretjič v karieri dobil etapo na Vuelti. Foto: EPA
Miguel Angel Lopez je tretjič v karieri dobil etapo na Vuelti. Foto: EPA
Profil 18. etape. Foto: La Vuelta
Profil 18. etape. Foto: La Vuelta

Na 162,6 km dolgi etapi, zadnji gorski na letošnji Vuelti, so kolesarji v Asturiji premagali več kot 5000 višinskih metrov in štiri vzpone. Na drugem vzponu je v ubežni skupini napadel Michael Storer (DSM). Avstralec, ki je bil prvi tudi na prvem vzponu, prav tako pa na predzadnjem, je novi nosilec pikčaste majice. Vmes si je privozil več kot dve minuti prednosti pred zasledovalci, glavnina z rdečo majico pa je za njim zaostajala že pet minut.

Veliki finale. Foto: La Vuelta
Veliki finale. Foto: La Vuelta

Na čelu je bil vse do približno sedmih kilometrov pred ciljem. Na polovici zadnjega vzpona na Alto Gamonitieru, ki slovi kot eden najtežjih v Evropi, ko so kolesarji morali na 14,6 kilometra dolgem klancu premagati skoraj 1500 višinskih metrov s povprečnim naklonom 9,8 odstotka, ga je prehitel David de la Cruz (UAE Emirates), ki pa je tudi kmalu popustil. Španec je v vodstvu vztrajal približno štiri kilometre, ko ga je ujel in mimo švignil Lopez. Kmalu zatem so ga prehiteli še Roglič, Mas in Bernal.

Jan Tratnik (Bahrain Victorious) je po ogromno opravljenega dela za ekipo v cilj prišel kot 81. z zaostankom 28:29 minute, v isti skupini pa je dve mesti za njim končal še Jan Polanc (UAE Emirates). Luka Mezgec (BikeExchange) je bil 124. (+37:31). V skupnem seštevku je nekaj mest izgubil Polanc, zdaj je 41. (+1:54:43), Tratnik je skočil v prvo stoterico in je 96. (+3:29:44), Mezgec pa je pridobil tri mesta in je 113. (+3:48:13).

Do konca so še tri etape. V petek bo na sporedu razgibana etapa od Tapie do Monforte de Lemosa (191,2 km). Favoritom verjetno ne bo predstavljala prevelikega izziva, na vrsto pa bi lahko prišli predvsem ubežniki. V soboto je na vrsti zadnja etapa z gorskim ciljem, a trasa ni tako zahtevna kot tisti v sredo in danes. V nedeljo se bo Vuelta končala s 33,8 km dolgo vožnjo na čas, v kateri bo prvi favorit za etapno zmago prav Roglič.

Roglič na meglenem vrhu izgubil vsega 14 sekund
Salas-Alto Gamoniteiru 162,6 km:       
  1. M. A. LOPEZ       KOL      4:41:21
  2. P. ROGLIČ         SLO        +0:14
  3. E. MAS            ŠPA         0:20
  4. E. BERNAL         KOL         0:22
  5. J. HAIG           AVS         0:58
  6. D. DE LA CRUZ     ŠPA          vsi
  7. G. MÄDER          ŠVI         isti
  8. L. MEINTJES       JAR          čas
  9. S. KUSS           ZDA         1:06
 10. A. YATES           VB         1:07
 ...                                   
 81. J. TRATNIK        SLO        28:29
 83. J. POLANC         SLO     isti čas
124. L. MEZGEC         SLO        37:31
Po 18. etapi (od 21):                  
  1. P. ROGLIČ         SLO     73:24:25
  2. E. MAS            ŠPA        +2:30
  3. M. A. LOPEZ       KOL         2:53
  4. J. HAIG           AVS         4:36
  5. E. BERNAL         KOL         4:43
  6. A. YATES           VB         5:44
  7. S. KUSS           ZDA         6:02
  8. G. MÄDER          ŠVI         7:48
  9. G. MARTIN         FRA         8:31
 10. L. MEINTJES       JAR         9:02
 ...                                   
 41. J. POLANC         SLO      1:54:43
 96. J. TRATNIK        SLO      3:29:44
113. L. MEZGEC         SLO      3:48:13