Roglič je lahko prvič nastopil z zlato čelado olimpijskega prvaka v vožnji na čas. Foto: ASO
Roglič je lahko prvič nastopil z zlato čelado olimpijskega prvaka v vožnji na čas. Foto: ASO

Uvod v Dirko po Španiji je postregel s kratkim kronometrom, ki se je začel pred katedralo v Burgosu. Dolg je bil le dobrih 7 kilometrov, a je vseboval manjši vzpon 3. kategorije. Na vrhu tega je bil najhitrejši Rogličev moštveni kolega pri Jumbu Vismi Sepp Kuss, lanski zmagovalec Primož Roglič je na petem mestu zaostal vsega štiri sekunde. Zasavski orel je na spustu razprl krila in prehitel prav vso konkurenco! Še najbolj se mu je na šest sekund približal domačin Alex Aranburu.

Kronometer, 7,1 km:
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1.Primož RogličSlovenija8:32
2.Alex AranburuŠpanija8:38
3.Jan TratnikSlovenija8:40
4.Tom ScullyNova Zelandija8:42
5.Josef ČernyČeška8:42
6.Dylan van BaarleNizozemska8:43
7.Andrea BagioliItalija8:44
8.Lawson CraddockZdružene države Amerike8:45
9.Michael MatthewsAvstralija8:46
10.Aleksandr VlasovRusija8:46
11.Jan PolancSlovenija8:47
16.Adam YatesVelika Britanija8:52
35.Richard CarapazEkvador8:57
46.Egan BernalKolumbija8:59
55.Luka MezgecSlovenija9:03

Roglič: Proga je bila zahtevna
"Vesel sem, kako se je razpletlo. Kronometer je bil resda dolg le sedem kilometrov, a vedno je težko in si vesel, ko prečkaš ciljno črto. Od starta je šlo na polno, nisem poznal izidov na vmesnem času in kako dobro sem na poti. Proga je bila sicer tehnično zahtevna, saj je bilo veliko ostrih ovinkov," je po 54. zmagi v karieri razmišljal Roglič.

Vajen rdeče majice. Foto: EPA
Vajen rdeče majice. Foto: EPA

Na vprašanje novinarja, ali bo v rdeči majici vse do cilja, pa se je le nasmejal in odgovoril v svoji sproščeni maniri: "Bomo videli, start je bil odličen. Na tej dirki uživam in upam, da bo tako tudi naprej."

Odličen nastop obeh Janov
Slovenski kolesarji so sicer dosegli izvrstne izide, saj je tretje mesto pripadlo slovenskemu prvaku v vožnji na čas Janu Tratniku (zaostal je osem sekund), Jan Polanc pa je dosegel 11. čas (zaostanek 15 sekund). Preostali Slovenec Luka Mezgec se je prav tako odpeljal dobro in prvo etapo končal na 55. mestu.

Olimpijski prvak v kronometru si je nabral tudi nekaj prednosti pred konkurenti za končno zmago − Adama Yatesa je prehitel za 20 sekund, Richarda Carapaza za 25, Egana Bernala pa za 27 sekund.

Roglič drugo leto zapored Vuelto začel z zmago