Primož Roglič je na zahtevni etapi dirkal pametno, obdržal je rdečo majico, v primerjavi z drugimi glavnimi favoriti za končno zmago ni izgubil ničesar. Foto: EPA
Primož Roglič je na zahtevni etapi dirkal pametno, obdržal je rdečo majico, v primerjavi z drugimi glavnimi favoriti za končno zmago ni izgubil ničesar. Foto: EPA
Gandia-Balcon de Alicante, 152 km:     
  1. M. STORER         AVS    4:10:13  
  2. C. VERONA         ŠPA      +0:21  
  3. P. SIVAKOV        RUS       0:59  
  4. S. KUSS           ZDA       1:16  
  5. J. HAIG           AVS       1:24  
  6. R. BARDET         FRA       1:32  
  7. F. GROßSCHARTNER  AVT   isti čas  
  8. S. KRON           DAN       1:37  
  9. S. CRASS          BEL       2:17  
 10. J. POLANC         SLO       2:29  
 ...                                   
 16. P. ROGLIČ         SLO       3:33  
107. J. TRATNIK        SLO      26:29  
149. L. MEZGEC         SLO      26:50  
                                       

24-letni Storer, ki nastopa na svoji četrti zaporedni Vuelti, je imel v zelo razredčeni skupini ubežnikov – ostali so še štirje možje – največ moči za zadnji vzpon na Balcon de Alicante, tri kilometre pod vrhom je proti cilju krenil sam in slavil največji uspeh kariere. Carlos Verona (Movistar) je na drugem mestu zaostal 21 sekund (njegov napad na zadnjem klancu ni obrodil sadov), tretjeuvrščeni Pavel Sivakov (Ineos Grenadiers) 59. Jan Polanc, ki je bil ob izjemni pomoči Mattea Trentina dolgo v virtualni majici vodilnega, je etapo s šestimi kategoriziranimi vzponi končal na 10. mestu z zaostankom 2:29, Primož Roglič pa je bil 16. (+3:33).

Zmagovalec 7. etape Michael Storer. Foto: EPA
Zmagovalec 7. etape Michael Storer. Foto: EPA

Roglič skupno 1., Polanc 5.
Primož Roglič in ekipa Jumbo Visma se nista preveč vznemirjala, ko so si ubežniki, med katerimi je bil tudi Rogličev moštveni kolega Sepp Kuss, priborili že več kot štiri minute prednosti. Kazalo je, da bo Roglič izgubil rdečo majico, toda na zadnjem klancu, ki je bil na trenutke zelo strm, je zasavski orel opravil veliko delo, odgovarjal na napade Adama Yatesa in brez težav držal ritem preostalih favoritov za končno zmago, in majico vodilnega ubranil za pičlih osem sekund. Toliko zdaj v skupnem seštevku zaostaja Felix Großschartner, Avstrijec iz ekipe Bora Hansgrohe. Sledita Movistarjeva kolesarja Mas in Lopez. Polanc se je z 12. prebil na 5. mesto (+0:38) in je celo pred zmagovalcem letošnjega Gira Bernalom. "Naš cilj je bil, da grem v beg in poskušam obleči rdečo majico. Od štarta je šlo na polno, na koncu mi je zmanjkalo moči v nogah," je komentiral Polanc (več tukaj).

Alejandro Valverde, zmagovalec Vuelte leta 2009, je hudo padel, za nekaj kilometrov nadaljeval dirko, nato pa odstopil. V prejšnjih 14 nastopih na španskem krogu je le enkrat odstopil (leta 2002). Pred 7. etapo je bil Valverde skupno na 4. mestu. Foto: EPA
Alejandro Valverde, zmagovalec Vuelte leta 2009, je hudo padel, za nekaj kilometrov nadaljeval dirko, nato pa odstopil. V prejšnjih 14 nastopih na španskem krogu je le enkrat odstopil (leta 2002). Pred 7. etapo je bil Valverde skupno na 4. mestu. Foto: EPA

Odstop velikana Vuelte Valverdeja
V skupini favoritov, ki je za ubežniki večji del etapa zaostajala od tri do štiri minute, je bilo dolgo precej mirno, ob Rogliču pa je bil ves čas Robert Gessink. 43 km pred ciljem je bilo veliko drame. Ko se je Movistar odločil za akcijo in (skupaj s Carapazom) za hip nekoliko ušel Rogliču, je na desnem ovinku spektakularno padel veteran Alejandro Valverde, ki ga je spodneslo in vrglo s ceste.

Konec tudi za Carthyja
Po hitrem zdravniškem pregledu je španski veteran vseeno nadaljeval dirko, toda po nekaj kilometrih je v hudih bolečinah (verjetno gre za zlomljeno ključnico) in vidno pretresen spoznal, da nima več smisla. Pri 41 letih se je še zadnja Vuelta za tega legendarnega kolesarja končala v agoniji. Toliko bolj žalostno, ker bo dirka konec tedna zavila v njegovo Murcio ... Odstopil je tudi Hugh Carthy, ki je lani na Vuelti osvojil tretje mesto. Mikel Landa, eden od kandidatov za zmagovalni oder, je za Rogličem zaostal pol minute, tako da bodo pri Bahrain Victoriousu v nadaljevanju dirke verjetno bolj stavili na Jacka Haiga, ki je bil danes del ubežne 29-erice in se je tako kot Sepp Kuss skupno prebil med deseterico.

Polanc skoraj ponovil zgodbo z Gira 2019
Na 152 km dolgi etapi, prvi pravi gorski etapi letošnjega španskega kolesarskega spektakla, ni bilo počitka, že takoj po štartu je šlo navkreber. Po dobrih 30 km je pobegnila šesterica kolesarjev, v lov za njimi pa se je nato pognala večja skupina, med njimi poleg Polanca tudi Sepp Kuss (Jumbo Visma) in Romain Bardet (Team DSM). Šesterico so ujeli še pred drugim kategoriziranim klancem dneva (Puerto de Benilloba), na katerega je tretji pripeljal Polanc, ki pa je dobil naslednji gorski cilj (Puerto de Tudons). Član ekipe UAE, ki še nima pogodbe za naslednje leto, je bil zelo motiviran in ni veliko zmanjkalo, da bi ponovil zgodbo z Gira 2019, ko je prav tako oblekel majico vodilnega.

Sladke skrbi za slovenske navijače
"Etapa je bila zelo zahtevna, bilo je vroče. Že na prvem vzponu smo šli na polno. To je bil dolg dan v sedlu, a smo uspešno prečkali ciljno črto. Videli smo kar nekaj akcije na koncu. Tako bo tudi v naslednjih dneh, ko lahko pričakujemo napade ekip z več kolesarji v boju za skupno zmago. Toda tudi naši fantje opravljajo odlično delo," je povedal Roglič, ki ga ne bi prav nič motilo, če bi mu danes Jan Polanc slekel rdečo majico: "Zakaj pa ne, definitivno bi si zaslužil majico. Tudi na Giru je že prevzel rožnato majico, ki sva si jo takrat izmenjala. To so zgolj sladke skrbi za slovenske kolesarske navdušence."

V soboto na Vuelti sledi ravninska etapa od Santa Pole do La Manga del Mar Menor (173,7 km).

Roglič za osem sekund rešil rdečo majico
                                       
Skupni vrstni red po 7. etapi:                           
  1. P. ROGLIČ        SLO      25:18:35
  2. F. GROßSCHARTNER AVT          0:08
  3. E. MAS           ŠPA          0:25
  4. M. A. LOPEZ      KOL          0:36
  5. J. POLANC        SLO          0:38
  6. E. BERNAL        KOL          0:41
  7. J. HAIG          AVS          0:57
  8. S. KUSS          ZDA          0:59
  9. A. VLASOV        RUS          1:06
 10. A. YATES          VB          1:22
 ...                                   
105. L. MEZGEC        SLO         43:01
166. J. TRATNIK       SLO         58:07
Profil sedme etape. Foto: La Vuelta
Profil sedme etape. Foto: La Vuelta