Primož Roglič je na Giro prišel s popotnico izjemnih spomladanskih rezultatov, nato pa pravzaprav ni več dirkal. Spočil se je in čas namenil tudi družini, saj je dobil prvega otroka. Ni dvoma, da se bo poskušal na Dirki po Španiji vključiti v boj za končno zmago, največji konkurent pa naj bi bil Miguel Angel Lopez. Padec na uvodu je boleč udarec, a priložnosti za dokazovanje bo še zelo veliko. Foto: EPA
Primož Roglič je na Giro prišel s popotnico izjemnih spomladanskih rezultatov, nato pa pravzaprav ni več dirkal. Spočil se je in čas namenil tudi družini, saj je dobil prvega otroka. Ni dvoma, da se bo poskušal na Dirki po Španiji vključiti v boj za končno zmago, največji konkurent pa naj bi bil Miguel Angel Lopez. Padec na uvodu je boleč udarec, a priložnosti za dokazovanje bo še zelo veliko. Foto: EPA
Sorodna novica Rdeča španska strast, ki te gane

Nepredvidljiv zaplet se je zgodil sredi 13,4 km dolge preizkušnje. Štirje kolesarji na čelu nizozemskega "vlaka" so v blagem levem zavoju padli, tudi Roglič in tretji z letošnjega Toura Steven Kruijswijk. Dirko so vsi sicer lahko nadaljevali in niso utrpeli resnejših poškodb, a izgubili so kar precej dragocenih sekund. Slovenski as je v cilj prikolesaril z raztrganim dresom na levem boku in vidno odrgnino.

Vzrok za padec je bila voda na cesti nekaj metrov prej. Na družbenem omrežju Twitter so se pojavile informacije enega izmed uporabnikov, ki je bil na kraju dogodka, da je opozoril policijo, da bo voda na tistem delu cestišča povzročala težave. Po njegovem pričevanju naj bi nekdo pral avtomobil, pri čemer se je zlomila pipa, voda pa je zato stekla tudi na cesto. Športni direktor ekipe Jumbo Visma Addy Engels je postregel z nekoliko drugačno razlago. Za spletno stran moštva je izjavil, da so mu organizatorji pojasnili, da je 500 metrov od ceste po strmem bregu odtekla voda iz napihljivega bazena, v katerem se je igral otrok.

"Voda je bila na cesti povsem nepričakovano. Na srečo je Primož lahko nadaljeval in je dobro pritiskal pedala, kar je dober znak. Toda počakati bomo morali na oceno zdravnika. Gotovo to ni dobro za našo moralo, toda naredili bomo vse, da ostanemo do Madrida čim bolj pozitivni," je povedal Tony Martin.

Avtomobil moštva Jumbo Visma oviral Deceuninck Quick Step
Kronometer je dobila Astana s časom 14:51 pred Deceuninck Quick Stepom (+0:02), Sunwebom (+0:05) in ekipo Education First (+0:07). Deceuninck Quick Step bi najbrž zmagal, če ga ne bi malo pred ciljem oviral avtomobil ekipe Jumbo Visma, ki je ustavil sredi ceste, da bi pomagal enemu izmed kolesarjev. Movistar z Nairom Quintano in Alejandrom Valverdejem je bil sedmi (+016). Astana je imela tudi najhitrejši vmesni čas po 7,3 km, na katerem je ekipa Jumbo Visma na četrtem mestu zaostajala sedem sekund. Takoj zatem se je zgodila nesreča. V cilju je zasedla 18. mesto.

Na istem mestu kot Rogličevo moštvo je padla tudi ekipa UAE Team Emirates s Tadejem Pogačarjem in na predzadnjem 21. mestu izgubila še slabe pol minute več kot Jumbo Visma.

Vuelta: Roglič z Jumbo Vismo doživel skupinski padec
Ekipni kronometer, 13,4 km:           
  1. ASTANA                      14:51
  2. DECEUNINCK QUICK STEP       +0:02
  3. SUNWEB                       0:05
  4. EDUCATION FIRST              0:07
  5. BORA HANSGROHE               0:13
  6. CCC                          0:15
  7. MOVISTAR                     0:16
  8. GROUPAMA FDJ             isti čas
  9. MITCHELTON SCOTT (Mezgec)    0:18
 10. LOTTO SOUDAL                 0:19
 11. INEOS                        0:25
 12. BAHRAIN MERIDA               0:26
     (Novak, Pibernik)                
 ...                                  
 18. JUMBO VISMA (Roglič)         0:40
 21. UAE TEAM EMIRATES (Pogačar)  1:07
Miguel Angel Lopez je oblekel rdečo majico vodilnega. Foto: EPA
Miguel Angel Lopez je oblekel rdečo majico vodilnega. Foto: EPA

Obleči rdečo majico ali ne – ni bilo vprašanje
Ekipni kronometer je bil popolnoma ravninski. Jumbo Visma je bil na stavnicah globoko favoriziran. Vprašanje je bilo le, ali bo Roglič želel obleči rdečo majico ali pa bo čast, da prvi prečka ciljno črto, prepustil komu od moštvenih kolegov. Spomin na letošnji Giro, ko je v uvodnih etapah nosil majico vodilnega in trošil moči za medijske obveznosti, je namreč še zelo živ. Na koncu si zaradi padca Rogliču tega vprašanja danes ni bilo treba zastavljati ...

Priložnosti za dokazovanje bo kljub smoli na prvi etapi še zelo veliko. V programu je devet gorskih etap, zelo pomemben dan bo že v sredo, ko bo cilj 170 km dolge pete etape 1950 metrov visoki Alto de Javalambre. Eksplozivne etape so zaščitni znak Vuelte in zagotovilo za razburljivo dogajanje, v katerega bodo letos še kako vpeti Slovenci.

Jagodni izbor pomočnikov
Konkurenca na dirki je precej šibkejša kot pretekla leta. Simon Yates ne brani zmage, dirka pa bo precej odprta. Roglič je bil pred začetkom dirke prvi favorit za končno zmago, za njegovega največjega konkurenta pa velja Miguel Angel Lopez, ravno član Astane. Kolumbijec je danes oblekel rdečo majico. "Zelo sem vesel. Hvala vsej ekipi, opravili smo dobro delo. Lepo je začeti dirko na takšen način. Ekipa je dobra, to smo vedeli. Sem smo prišli s ciljem zmagati. Smo mirnejši, ker smo zmagali že takoj na začetku," je dejal Lopez.

Zasavski orel od tretjega mesta na Dirki po Italiji (z izjemo državnega prvenstva) ni dirkal. Pripravljal se je doma in v Sierri Nevadi. Njegova forma je neznanka, jasno pa je, da gre po skupno zmago. Če je imel na Giru slabo ekipo in je bil v gorskih etapah večinoma osamljen, ima tokrat jagodni izbor pomočnikov. Za moštvo Jumbo Visma dirkajo Kruijswijk, Martin, George Bennett, Robert Gesink ...

Vrstni red po 1. etapi:               
  1. M. A. LOPEZ        KOL      14:51
  2. D. CATALDO         ITA        vsi
  3. J. FUGLSANG        DAN           
  4. I. IZAGUIRRE       ŠPA       isti
  5. L. L. SANCHEZ      ŠPA           
  6. G. IZAGIRRE        ŠPA        čas
  7. P. GILBERT         BEL      +0:02
  8. F. JAKOBSEN        NIZ        vsi
  9. Z. ŠTYBAR          ČEŠ       isti
 10. M. A. RICHEZE      ARG        čas
 ...                                  
 51. L. MEZGEC          SLO       0:18
 99. P. ROGLIČ          SLO       0:40
131. T. POGAČAR         SLO       1:07
143. L. PIBERNIK        SLO       1:30
171. D. NOVAK           SLO       3:03
Sorodna novica Luka Mezgec v iskanju mehurčka in s taktiko vse ali nič

Pogačar v boju za belo majico
Poleg Rogliča bo na gorskih etapah zanimivo spremljati Pogačarja, ki že dobiva prvo priložnost na Grand Tourih. Aprila nam je dejal, da bo Vuelta najbrž njegova prva tritedenska dirka, a takrat si ni mislil, da bo priložnost dobil že letos. "Vuelta je najprimernejša za takšnega kolesarja, kot sem jaz, saj je na njej veliko vzponov," je povedal kolesar Emiratov, katerih kapetan je Fabio Aru. Pogačar naj bi se boril predvsem za belo majico najboljšega mladega kolesarja. Od Slovencev dirkajo še Luka Mezgec (doživlja šprintersko renesanso, letos je na Poljskem dvakrat ugnal šprintersko elito) in člana Bahraina Meride, državni prvak Domen Novak in Luka Pibernik.

Petacchi suspendiran za dve leti

Mednarodna kolesarska zveza (UCI) je sporočila, da je nekdanjega odličnega italijanskega šprinterja Alessandra Petacchija zaradi kršitve protidopinških pravil suspendirala za dve leti. Italijan je protidopinška pravila kršil v letih 2012 in 2013.


Kot del operacije Aderlass je bil 45-letnik, ki je kariero cestnega kolesarja končal leta 2015, začasno suspendiran že maja. Petacchi, ki je pred tremi meseci zanikal vse obtožbe, naj bi zlorabljal krvni doping. Marca letos se je sicer udeležil slovite dirke gorskih kolesarjev Cape Epic v Južni Afriki.

Med osumljenimi v aferi Aderlaas sta tudi slovenska kolesarja Kristijan Koren in Borut Božič. Že prej je dveletno kazen nastopanja dobil Nemec Danilo Hondo, Avstrijca Stefan Denifl in Georg Preidler pa se dirk ne bosta smela udeleževati štiri leta.

Roglič pred Vuelto: Naša ekipa je zelo močna
Predstavitev Vuelte 2019