Marc Soler je razveselil španske kolesarske navdušence. Foto: EPA
Marc Soler je razveselil španske kolesarske navdušence. Foto: EPA

Trasa ni bila pretirano zahtevna, saj so bili prvi trije gorski cilji tretje kategorije, zadnja dva pa druge. Cilj je bil popolnoma ravninski.

Po včerajšnjem dnevu tega danes res nisem pričakoval. Presrečen sem. Želel sem le poloviti vse ubežnike, ki so se želeli izmuzniti. Dal sem vse od sebe.

Marc Soler, UAE Emirates

Primož Roglič (Jumbo-Visma) je v torek v šampionskem slogu dobil četrto etapo in prevzel skupno vodstvo. Pravi test naj bi ga čakal v četrtek, ko bo na sporedu prva prava gorska etapa. A na tej ne bo nastopil v rdeči majici vodilnega.

Le-to zdaj nosi Francoz Rudy Molard, ki je pred začetkom pete etape za Rogličem zaostajal za 58 sekund. Kisovčan, zmagovalec zadnjih treh izvedb Vuelte, je peti, za Molardom zaostaja za 4:09. Etapo je sklenil na 23. mestu. Jan Polanc (UAE Emirates) je bil 46. (oba sta za Solerjem zaostala za 5:09).

Foto: Organizator
Foto: Organizator

Ubežniki bežali že za pet minut
Ubežna skupina 15 kolesarjev, med katerimi je bil za skupni seštevek še najnevarnejši Britanec Fred Wright (Bahrain-Victorious), ki je pred začetkom etape za vodilnim Rogličem zaostajal za minuto in dve sekundi, si je v prvi polovici trase prikolesarila že več kot pet minut naskoka. Nato pa se je na kategoriziranih prelazih prednost začela počasi topiti. Sredi vzpenjanja na Alto del Vivero, četrtega od petih kategoriziranih prelazov, je napadel ameriški državni prvak v kronometru Lawson Craddock (BikeExchange-Jayco). Nabral si je približno 15 sekund prednosti. 43 km pred ciljem se mu je pridružil še Monačan Victor Langellotti (Burgos-BH), novi vodilni v skupnem seštevku za najboljšega hribolazca. Združila sta moči na spustu proti Bilbau.

Soler na koncu pobral smetano
Glavnina je spet nekoliko popustila. Potem ko je zaostanek že stopila na tri minute, se je ta začel počasi spet večati. Medtem je prva zasledovalna skupina "pogoltnila" ubežnika na spustu, 12 se jih je na čelu dirke pognalo proti letečemu cilju v Bilbau. Tega je prvi prečkal Langellotti pred Špancem Marcom Solerjem (UAE Emirates) in Italijanom Faustom Masnado (Quick-Step Alpha Vinyl). Na zadnjem prelazu, vnovičnem vzpenjanju na Alto del Vivero, je napadel Soler, nabral si je dovolj prednosti, da jo je v hudem boju zadržal vse do konca. Drugo mesto je pripadlo Južnoafričanu Darylu Impeyju (Israel-Premier Tech), tretji je bil Wright.

Rudy Molard bo znova oblekel rdečo majico vodilnega na Dirki po Španiji. Nazadnje jo je nosil leta 2018. Foto: EPA
Rudy Molard bo znova oblekel rdečo majico vodilnega na Dirki po Španiji. Nazadnje jo je nosil leta 2018. Foto: EPA
Po 5. etapi:                          
  1. R. MOLARD         FRA    16:07:22
  2. F. WRIGHT         VB        +0:02
  3. N. ARNDT          NEM        1:09
  4. G. LAWSON CRADD.  ZDA        2:27
  5. P. ROGLIC         SLO        4:09
  6. S. KUSS           ZDA        4:22
  7. P. SIVAKOV        FRA        4:35
  8. T. GEOGHEGAN HART VB     isti cas
  9. R. EVENEPOEL      BEL        4:36
 10. R. CARAPAZ        EKV        4:42
 ...                                  
 39. J. POLANC         SLO        5:30

Molard: Zame je danes velik dan
"Po včerajšnjem dnevu tega danes res nisem pričakoval. Presrečen sem. Želel sem le poloviti vse ubežnike, ki so se želeli izmuzniti. Dal sem vse od sebe,"
je po etapni zmagi dejal Soler. Še bolj vesel je bil Molard, ki bo v četrtek znova oblekel rdečo majico vodilnega, potem ko mu je to uspelo že na Vuelti pred štirimi leti. "Spet mi je uspelo. Zame je danes velik dan. O tem sem razmišljal od včeraj. V skupnem seštevku nisem veliko zaostajal, svojim moštvenim kolegom sem rekel, da je danes mogoče osvojiti rdečo majico. In uspelo mi je," je povedal 32-letnik, čigar najboljša uvrstitev v letošnji sezoni je 3. mesto na 2. etapi Tour de l'Aina pred natanko 14 dnevi.