Slovenska nogometna reprezentanca bo jutri v Stuttgartu odigrala uvodno tekmo na evropskem prvenstvu. Tekmec je Danska. Eden osrednjih adutov izbrane vrste je Benjamin Šeško. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenska nogometna reprezentanca bo jutri v Stuttgartu odigrala uvodno tekmo na evropskem prvenstvu. Tekmec je Danska. Eden osrednjih adutov izbrane vrste je Benjamin Šeško. Foto: www.alesfevzer.com

Benjamin Šeško, ki je pred tremi leti debitiral v članski reprezentanci, je na 29 tekmah za izbrano vrsto dosegel enajst golov. Zadnjega maja je na pripravah za EP dopolnil 21 let. Darila soigralcev se je razveselil. "Dobil sem torto na večerji, je bila res lepa stvar, ko si s soigralci in veš, da boš dolgo skupaj. Neka taka lepa stvar. Ni veliko, ampak je dovolj, sem res iskreno vesel, da sem dobil nekaj takega."

Priprave na Euro so bile dolge in zahtevne, mladi Radečan pa je zdaj osredotočen na to, da na prvenstvu prikaže čim boljše predstave. "Moram reči, da so bile dolge priprave, veliko je bilo pripravljanja na vse skupaj. Zdaj smo prišli do te ravni, da moramo biti maksimalni, kar zadeva osredotočenost na tekmo. Sam se iskreno zelo veselim in mislim, da tudi drugi. Komaj čakam te emocije in vse skupaj, kako bo ekipa delovala skupaj. Rekel bi, da vse skupaj poteka odlično."

Jasno, da s soigralci preživi veliko časa. Kaj ga, oziroma jih, najbolj razvedri? "Pri nas je vsak dan dobra volja, ker imamo različne karakterje. Eni so smešni sami po sebi, tako da mislim, da ne potrebujemo več od tega. Na treningu se zafrkavamo, denimo ko nekdo 'gurne' drugemu žogo skozi noge ali pa kaj takega. Pri večerji kako rečemo, da je ves čas dobro vzdušje."

Pred dnevi se je reprezentanca preselila v Nemčijo, začetek EP-ja je pred vrati. Se trema in nestrpnost povečujeta? "Še bolj smo se sprostili v bistvu s celotno ekipo, ker je neko novo okolje, nova stvar. Kot sem slišal druge, so sproščeni, spremenili smo okolje in mislim, da smo vsi skupaj več kot pripravljeni."

Za Šeškom je dolga sezona. Za Leipzig in za Slovenijo je odigral 49 tekem. Teža Eura pa odtehta utrujenost: "Se pozna kakšen dan, da je za mano dolga sezona, ampak mislim, da glava ve, kaj je cilj. Tudi če kaj boli, oddelam to s treningom in z nekaj masažami. Tako da ni večje težave."

Nemčijo in tukajšnje stadione dobro pozna. Za Leipzig je v prvenstvu in v pokalu dosegel 16 golov ter dva v Ligi prvakov. Na evropsko prvenstvo pa bolj kot na dodatni pritisk gleda kot motivacijo. "Dodaten motiv, ker vem, da bo še večje število Slovencev prišlo na tekmo. Gotovo motiv. Mislim, da nič v nogometu ne bi smelo biti pritisk. Ni pomembno, a se veliko govori o tebi. Mislim, da si pritisk lahko samo sam narediš, ne pa drugi."

Navijačem pa najmlajši v izbrani vrsti sporoča: "Edino sporočilo, ki bi ga rad namenil, je, naj uživajo v predstavi, ki jo bomo ustvarili. V čim večjem številu, tem bolje. Ta podpora nas bo povlekla zelo daleč. Naj uživajo, naj se sprostijo, mi jim bomo drugo prinesli na pladnju."

Največjo odliko slovenske reprezentance pa je Beni Šeško takole poudaril: "Mislim, da se bomo tu najbolje predstavili, kako delujemo kot ekipa. Ko začnemo igrati kot ekipa, lahko nadigramo katero koli reprezentanco . Seveda, to delati 90 minut je drugo vprašanje, ampak govorimo o mnogo primerih. Potem pa je na nas, kako to izkoriščamo, kdaj si upamo stvari delati kot ekipa. Mislim, da bomo pokazali svetu, da lahko igramo vrhunsko tudi kot manjša reprezentanca."

Če je sploh primerljivo, ali je več in pomembneje igrati za Leipzig v Ligi prvakov ali za Slovenijo na EP-ju? "Za državo, zagotovo, ker država je le država, ker res s srcem igraš v tistem trenutku. Seveda tudi Liga prvakov, zagotovo. Ampak tukaj nimaš toliko tekem. Čustva so bolj vključena na reprezentančnih tekmah."

Zadnja ovira do gola bodo v prihodnjih desetih dneh danski, srbski in angleški vratar. 195 centimetrov visoki napadalec o Kasperju Schmeichlu, Vanji Milinkoviću-Saviću in Jordanu Pickfordu pravi: "Na vse te tri vratarje se je treba pripraviti in pogledati na vse strani. Vemo, da gre za tri odlične igralce."

Po čem bi si eden od dveh slovenskih superzvezdnikov želel zapomniti svoj prvi EP? "Da dam kakšen gol. To, da bi ga dosegel na evropskem prvenstvu, bi bilo neverjetno. Pa to doživetje iz dneva v dan. In seveda, da pridemo čim dlje, logično."

Benjamin Šeško bo naslednjič 30. igral za Slovenijo, želel pa bo doseči 12. reprezentančni gol.

Benjamin Šeško: Ko igramo kot ekipa, lahko nadigramo katero koli reprezentanco