V skupini C ima Anglija štiri točke, Slovenija in Danska po dve, Srbija pa eno točko, tako da je v skupini še vse odprto pred zadnjim krogom. Foto: Reuters
V skupini C ima Anglija štiri točke, Slovenija in Danska po dve, Srbija pa eno točko, tako da je v skupini še vse odprto pred zadnjim krogom. Foto: Reuters

S tekmeci se ne obremenjuje preveč. "Mislim, da moramo najprej razmišljati o sebi in kakovosti naše igre. Seveda ne moremo mimo tega, da je Anglija zelo močna ekipa z izjemnimi posamezniki, ampak če bomo pokazali našo pravo igro, lahko tudi proti Angliji kaj naredimo."

Izpostavil je tudi pomembnost Jana Oblaka za obrambno vrsto, saj ji daje mirnost in dodatno samozavest. To bo potreboval v boju s prvim angleškim napadalcem Harryjem Kanom. "Mislim, da ni treba izgubljati preveč besed na njegov račun. Gre za izjemnega napadalca, 'killerja'. Znova nas čaka težka naloga. Ampak če bomo dali vse od sebe, lahko tudi njega ustavimo."

Drkušić, ki sicer navija za angleškega velikana Liverpool, o torkovih tekmecih pravi, da "imajo tako kot mi po dve roki in dve nogi". Sklenil je, da o točkovni matematiki ne razmišljajo. "Če bomo naredili svoj posel, pomoči drugih ne bomo potrebovali. Zakaj pa ne bi zmagali."

Brečko o rutini nogometašev pred tekmo

Jan Mlakar je potrdil, da v ekipi ni posebnih skrbi glede poškodb, priznal pa, da je nehvaležna naloga reševati se v zadnjem krogu proti Angliji. "Ampak najtežje stvari so najlepše. Ne vidim težav po teh dveh naših predstavah, da ne bi bili kos nalogi. Smo konstantni, osredotočamo se večinoma nase."

Mlakar ima nekaj izkušenj z igranjem na Otoku, a pravi, da mu bosta za Anglijo bolj pomagala zadnja obračuna na tem EP-ju proti Danski in Srbiji, oba sta se končala z 1:1, pri čemer je svojo vlogo v obrambi opravil tudi sam. "Vsi moramo delati. Če bomo kompaktni, bo veliko lažje. In če bomo na enaki tekaški in mentalni ravni, potem je vse mogoče. Dokazali smo že, da lahko. Na tekmo ne smemo iti s strahom. Vemo, kaj naj nam ta prinaša," je poudaril in dodal, da je vse v njihovih rokah.

"Če zmagamo, bomo napredovali. Lahko sicer napredujemo tudi po nekaterih drugih scenarijih, ampak bi raje napredovali z zmago, in pomembno je, da gremo s takšno miselnostjo v tekmo. Dajmo pokazati to, kar znamo, in verjamem, da bo to dovolj," je sklenil.

Slovenija proti favorizirani Angliji s Kanom na čelu

Kane: Ni potrebe ali časa za paniko
Anglija je po zmagi nad Srbijo (1:0) in remiju z Dansko (1:1) priznala, da to še ni to, kar pričakujejo od igre, a niso panični pred torkovim obračunom v Kölnu s Slovenijo.

"Pošteno lahko povemo, da doslej nismo igrali tako, kot smo želeli. Mislim pa, da je dober znak to, da smo vseeno dosegli dobre izide. Torek bo pomemben za občutek v ekipi, hočemo končati na vrhu skupine in z dobrimi občutki iti v izločilne boje," je angleškim medijem povedal Harry Kane.

"Mislim, da tekme z Dansko nismo igrali dobro. Padli smo pod pričakovano raven, a smo vseeno mirni. V takšnem položaju smo že bili, imamo izkušnje, zato ni nobene potrebe ali časa za paniko. Čas je za trud in izboljšanje," je po navedbah Guardiana poudaril Kane.

Izkušeni napadalec Bayerna je imel težave s hrbtom, tako da je le tekmo s Srbijo odigral v celoti od začetka maja.
Izkušeni napadalec Bayerna je imel težave s hrbtom, tako da je le tekmo s Srbijo odigral v celoti od začetka maja. "Sam menim, da sem pripravljen. Izboljšujem se iz tekme v tekmo." Foto: Reuters

Priznal je, da so bili malce zmedeni ob igri proti trem branilcem v obrambi Srbije in Danske. "Bile so določene zadeve, zaradi katerih nismo mogli pritiskati tam, kjer smo želeli. Nismo bili stoodstotno prepričani, kdaj steči, zato je težko, ko igraš proti dobrim ekipam. Včasih ko izgubiš 'moment', ga le s težavo dobiš nazaj. Nismo bili dobri v igri z žogo, kar daje občutek, da smo ves čas le tekli."

Kane se je odzval tudi na kritike iz domovine, ki jih je bilo precej po prvih dveh tekmah Anglije. "Nikoli ne bi bil nespoštljiv do nikogar, še posebej do igralcev, ki sami vedo, kaj pomeni nositi angleški dres," je nemška tiskovna agencija DPA povzela Kana, ki se je odzval na kritike nekdanjih zvezdnikov Garyja Linekerja in Alana Shearerja. "Mislim, da nosijo odgovornost. Seveda morajo biti pošteni in povedati svoje mnenje, toda imajo tudi odgovornost nekdanjih igralcev, ki jih veliko ljudi še vedno vidi kot zgled."

Kane odgovarja kritikom angleške igre

Poudaril je, da si vsi Angleži želijo osvojiti kakšno lovoriko, in dodal, da je že dolgo niso – ne njegova generacija ne generacije tistih, ki so sedanjo kritizirali: "Gotovo dobro vedo, kako težko je igrati za Anglijo in kako težko je biti uspešen na velikih tekmovanjih."

Če je Anglija z eno nogo že v osmini finala, pa Slovenija še kako potrebuje kakšno točko oziroma še raje tri. Glede na prejšnje medsebojne tekme bo to zahtevna naloga, saj so Angleži dobili pet od šestih obračunov, eden pa se je končal brez zmagovalca. Toda izbranci Matjaža Keka so na uvodnih dveh tekmah proti Danski in Srbiji (obe 1:1) pustili dober vtis, kar bi lahko malo zmanjšalo kakovostno razliko med peto in 56. reprezentanco z lestvice Mednarodne nogometne zveze.

Tekmo bodo sodili Francozi na čelu s Clementom Turpinom.

Slovenci pred najpomembnejšo tekmo generacije
Evropsko prvenstvo v nogometu 2024
# Ekipa Št. tekem Zmage Remiji Porazi Razlika v golih Točke
Skupina C
1.
Anglija
3 1 2 0 2:1 5
2.
Danska
3 0 3 0 2:2 3
3.
Slovenija
3 0 3 0 2:2 3
4.
Srbija
3 0 2 1 1:2 2