Po koncu tekme so na zelenico v Tbilisiju vdrli navijači, ki so bučno proslavili uvrstitev svojih ljubljencev na prvenstvo stare celine, ki bo letos v Nemčiji. Foto: Reuters
Po koncu tekme so na zelenico v Tbilisiju vdrli navijači, ki so bučno proslavili uvrstitev svojih ljubljencev na prvenstvo stare celine, ki bo letos v Nemčiji. Foto: Reuters

Igra je bila vse prej kot navdušujoča, v rednem delu sta obe ekipi zmogli zgolj en strel v okvir vrat, šele v podaljšku se je nato precej razživela.

Branilec Konstantinos Mavropanos je po predložku iz kota z močnim udarcem z glavo žogo poslal v prečko, kmalu zatem je na drugi strani sijajno priložnost zapravil Zuriko Davitašvili, ki je z nizkim strelom ogrel dlani vratarja Odiseasa Vlakodimosa.

Ker tudi podaljšek ni prinesel odločitve, so o potniku na evropsko prvenstvo 2024 odločale enajstmetrovke. Odločilni trenutek je nastopil v zadnji, peti seriji, v kateri je Georgios Giakumakis žogo poslal mimo gola, Nika Kvekveškiri pa je Gruzijo popeljal do največjega uspeha v njeni zgodovini.

Ukrajina po preobratu ugnala Islandijo
Na prvenstvo se je uvrstila tudi Ukrajina, ki je z 2:1 v Vroclavu ugnala Islandijo. Ta je povedla po pol ure igre, ko je Albert Gudmundsson zarezal skozi ukrajinsko obrambo in z roba kazenskega prostora natančno odmeril strel ob desni vratnici. Joram Jaremčuk je še pred odmorom zatresel islandsko mrežo, a je bil zadetek razveljavljen zaradi prepovedanega položaja. V nadaljevanju je nato Ukrajincem uspel preobrat. V 54. minuti je Viktor Cigankov z roba šestnajstmetrskega prostora zadel ob levi vratnici, Ukrajino pa je na evropsko prvenstvo poslal Mihajlo Mudrik. Član Chelseaja je z razdalje zadel v spodnji levi kot za končnih 2:1.

Poljska napredovala po zmagi nad Walesom
Po enajstmetrovkah so se na prvenstvo uvrstili tudi Poljaki, ki so užalostili Valižane s 5:4. Napeta tekma v rednem delu in v podaljških ni prinesla odločitve, mreži sta mirovali. Tudi na loteriji kazenskih strelov so morali gledalci čakati na zadnjo serijo, v kateri je bil Krzysztof Piatek uspešen, Daniel James pa ne in slavje Poljakov sredi Cardiffa se je lahko začelo.


Dodatne kvalifikacije za Euro 2024

Liga narodov A, finale:
Wales – POLJSKA * 4:5 (0:0)
RK: Mepham 121./Wales

Liga narodov B, finale:
UKRAJINA – Islandija 2:1 (0:1)
Cigankov 54., Mudrik 84.; Gudmundsson 30.

Liga narodov C, finale:
GRUZIJA – Grčija * 4:2 (0:0)
RK: Loria 45./Gruzija
* - po 11-metrovkah