Strel Arde Gülerja za drugi gol Turčije. Foto: Reuters
Strel Arde Gülerja za drugi gol Turčije. Foto: Reuters

To je bila ena najboljših tekem na turnirju v Nemčiji. Akcije so se vrstile na eni in drugi strani, gledalci pa so poleg štirih zadetkov videli še tri strele v okvir vrat.

Goli s tekme Turčija – Gruzija

Poldrugo uro pred začetkom dvoboja je Dortmund zajelo pravo neurje, tako da so se organizatorji morali pošteno potruditi, da so odstranili vodo s travnate površine. Med obema navijaškima taboroma se je malce zaiskrilo tudi na tribunah, varuhi reda pa so hitro posredovali in odstranili vročekrvneže s stadiona Signal Iduna Park.

V izjemno dinamičnem prvem polčasu so Turki prevladovali v prve pol ure. Kaan Ayhan je v 11. minuti z nizkim strelom z 20 metrov stresel vratnico.

Mojstrovina Muldurja za vodstvo

Turčija je povedla v 25. minuti, ko je s črte 16 metrov z zunanjim delom nogometnega čevlja z desnico sprožil Mert Muldur in zadel levi zgornji kot gruzijskih vrat. Evrogol!

Razveljavljen gol Turkov

Na stadionu v Dortmundu je uro pred tekmo nastal nered med navijači, a je policija kmalu vzpostavila red. Organizatorjem je težave povzročil tudi močen naliv, ki je poškodoval streho stadiona v Dortmundu in zalil del tribun. Foto: Reuters
Na stadionu v Dortmundu je uro pred tekmo nastal nered med navijači, a je policija kmalu vzpostavila red. Organizatorjem je težave povzročil tudi močen naliv, ki je poškodoval streho stadiona v Dortmundu in zalil del tribun. Foto: Reuters

Le dve minuti pozneje je kazalo, da je Kenan Yildiz povišal vodstvo, a je po ogledu video posnetka sodnik gol razveljavil zaradi prepovedanega položaja.

Gruzija hitro izenačila

Gruzija se je po šoku le pobrala in kmalu je bila nagrajena. Na desni strani je v 32. minuti pletel Giorgi Kochorashvili, ki je poslal nizek predložek z desne strani. Na pravem mestu je bil Georges Mikautadze, ki je s petih metrov ob bližnji vratnici spravil žogo pod roke turškega vratarja Merta Gunoka. Do polčasa je bila Gruzija nevarnejša, a ekipi sta odšli na odmor z nedoločenim izidom.

Güler zabil najlepši gol turnirja v Nemčiji

Turki so odločneje vstopili v drugi polčas. Žoga je bila večino časa na gruzijski polovici. Pritisk se je obrestoval v 65. minuti. Na 26 metrih je žogo dobil Arda Güler in brez omahovanja streljal z levico. Diagonalni projektil, ki je letel več kot 110 km/h, je zadel zgornji levi kot vratarja Giorgija Mamardashvilija. Drugi evrogol Turkov za drugo vodstvo na srečanju.

Prečka rešila Turke

V 72. minuti se je po slabem posredovanju turške obrambe v priložnosti znašel Giorgi Kochorashvili, ki je s petih metrov zadel prečko. Gruzija je bila do konca tekme podjetnejša, ampak ji ni uspelo še drugič zatresti nasprotnikove mreže.

Buren sodnikov podaljšek

Lepo priložnost je imel v tretji minuti sodnikovega podaljška Mikautadze, toda žoga je zletela za malo mimo gola. Tik pred koncem so Gruzijci še enkrat stresli okvir vrat.

Ko so vsi pričakovali zadnji sodnikov žvižg, je po kotu v protinapad stekel Kerem Akturkoglu in zatresel prazno mrežo, saj se je gruzijski vratar prepočasi vrnil po kotu na nasprotni strani.

Goli s tekme Turčija – Gruzija

17. EVROPSKO PRVENSTVO

SKUPINA F, 1. krog, Dortmund

TURČIJA – GRUZIJA 3:1 (1:1)
Muldur 25., Güler 65., Akturkoglu 97.; Mikautadze 32.