Začudeni Kylian Mbappé z zlomljenim nosom in okrvavljenim obrazom zre v španskega sodnika Manzana, ki mu je pokazal rumeni karton, ker se je vrnil na igrišče brez njegovega dovoljenja. Kapetan se je samovoljno vrnil na igrišče, ker Manzano ni želel prekiniti tekme, da bi Francija opravila menjavo, zaradi česar so igrali z igralcem manj. Foto: Reuters
Začudeni Kylian Mbappé z zlomljenim nosom in okrvavljenim obrazom zre v španskega sodnika Manzana, ki mu je pokazal rumeni karton, ker se je vrnil na igrišče brez njegovega dovoljenja. Kapetan se je samovoljno vrnil na igrišče, ker Manzano ni želel prekiniti tekme, da bi Francija opravila menjavo, zaradi česar so igrali z igralcem manj. Foto: Reuters

V zadnji minuti rednega dela večerne ponedeljkove tekme je Kylian Mbappé v skoku za žogo z glavo zadel Konrada Laimerja in okrvavljen obležal na zelenici. Skušal je nadaljevati igro, a se je nato okrvavljen znova ulegel, za kar ga je neprepričljivi španski sodnik Jesus Gil Manzano bizarno kaznoval z rumenim kartonom.

S stadiona v Düsseldorfu je šel kapetan Francije naravnost v bolnišnico, saj je zdravniška služba takoj ocenila, da gre za zlom nosu. Sprva se je predvidevalo, da bo nujna takojšnja operacija, a sredi noči je Mbappé iz bolnišnice na X-u objavil: "Kakšni predlogi za masko?"

Brez operacije, a brez tekme z Nizozemsko

Prvi napadalec in vodstvo reprezentance sta se po podrobnem pregledu odločila, da ne bodo operirali nosu, ker vsaj trenutno to ni nujno, so zapisali pri francoski nogometni zvezi (FFF). Mbappé bo predvidoma lahko nadaljeval turnir, najbrž bo izpustil kakšno tekmo, potem pa se bo vrnil z masko za zaščito zlomljenega nosu.

Predsednik FFF-ja Philippe Dialllo je zaskrbljenim francoskim novinarjem potrdil, da njihov kapetan in prvi napadalec ne bo operiran, s čimer bi bilo zanj evropskega prvenstva v Nemčiji najverjetneje že konec.

V petek Francoze čaka derbi skupine D proti Nizozemcem (ob 21.00 v Leipzigu/TV SLO 2), zatem pa naslednji torek sledi še tekma s Poljaki (ob 18.00 v Dortmundu).

Opoldne so francoski mediji kot so Figaro in Canal+ objavili, da je Mbappé izgubljen za tekmo z Nizozemsko, obstaja pa upanje in načrt, da bi se vrnil že na tekmi s Poljsko.

Mbappe si je ob koncu tekme z Avstrijo zlomil nos

V pričakovanju maske Donatello

Ker je Mbappéjev nogometni vzdevek Donatello, bo najbrž veliko presenečenje, če na maski ne bo upodobljena znamenita nindža želva, ki ga ne nazadnje posnema ob proslavljanju zadetkov. Vzdevek se je v Franciji uveljavil po njegovem prestopu iz Monaca v PSG, kjer so ga ob prihodu v slačilnico zaradi podobnosti z znamenitim akcijskim junakom tako krstili novi soigralci.

Ti so se nato močno potrudili, da je Donatello ostal privzeto drugo ime izvrstnega takrat še najstniškega napadalca, ki je nato osvojil nogometni svet. Tako je kapetan PSG-ja Thiago Silva jeseni 2017 v slačilnici podaril 18-letnemu Mbappéju posebno darilno škatlo Diorja, v kateri pa je bila zavita preprosta maska nindže želve. Sledil je bum memov v francoski nogometni javnosti in vzdevek Donatello je obstal, Mbappé pa ga je posvojil.

Hrvati ostali brez poškodovanega Vlašića

Hrvaški reprezentant Nikola Vlašić bo zaradi poškodbe mišice zapustil reprezentančni tabor in izpustil preostanek evropskega nogometnega prvenstva v Nemčiji, je sporočila hrvaška nogometna zveza.

Vlašić se je poškodoval na treningu, pregled z magnetno resonanco je pokazal manjšo rupturo mišice. Selektor Zlatko Dalić se je v dogovoru z Vlašićem in zdravniško službo odločil, da bo Vlašić zapustil tabor reprezentance.

Hrvati so letošnje prvenstvo začeli s porazom proti Špancem (0:3), v nadaljevanju skupine B pa jih čakata tekmi z Albanijo in Italijo.

Mbappe si je poškodoval nos, a operacija ne bo potrebna