V nogometni sezoni 2022–2023 so bile zaradi različnih incidentov prepovedi udeleževanja na tekmah izdane 682 angleškim navijačem, kar je 32-odstotno povečanje v primerjavi s sezono pred tem. Foto: EPAFoto: Reuters
V nogometni sezoni 2022–2023 so bile zaradi različnih incidentov prepovedi udeleževanja na tekmah izdane 682 angleškim navijačem, kar je 32-odstotno povečanje v primerjavi s sezono pred tem. Foto: EPAFoto: Reuters

Nedeljsko večerno tekmo med Anglijo in Srbijo, ki skupaj s slovensko in dansko reprezentanco sestavljata skupino C, je zaradi povečane grožnje nasilja med skupinama navijačev obeh držav, ki sta bili v preteklosti pogosto udeleženi v različnih incidentih, nemška policija označila kot “visoko tvegano”.

Ob tem nemška policija opozarja na "slepo pego" pri podajanju realne ocene nevarnosti, saj je od zadnjega evropskega prvenstva v nogometu, na katero so lahko navijači prosto pripotovali od koder koli ter se tam gibali in družili brez kakšnih koli omejitev, minilo že osem let. Evropsko nogometno prvenstvo, ki je leta 2021 potekalo v dvanajstih mestih po Evropi, je namreč minilo v znamenju strogih ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, zaradi epidemije pa je bilo celo prestavljeno za eno leto.

Peter Both, načelnik policije v Gelsenkirchnu, ki je eno od mest, ki gosti prvenstvo, je po poročanju Guardiana dejal, da je zaradi nenavadnih okoliščin, v katerih je potekalo prejšnje evropsko prvenstvo, težko predvideti, kako se bo na letošnjem tekmovanju vedla generacija mladih navijačev.

Kot je opozoril, so se od leta 2016 navijaške skupine spremenile, vanje pa so vstopili številni mladi. “Danes so ti oboževalci sredi svojih 20 let, tako da so na stopnji, ko bi lahko tudi sami postali del agresivnega tabora navijačev. Toda seveda je težko predvideti, kaj se bo zgodilo,” je dejal Both.

Povedal je, da je nemška policija zaradi takšne situacije na tekmi med Anglijo in Srbijo "izvedla nekaj več varnostnih ukrepov kot na drugih tekmah", vključno z odločitvijo, da se bo v areni Veltins, ki je sicer domači stadion nemškega prvoligaša Schalke, streglo samo pivo z nizko vsebnostjo alkohola.

Najbolj problematičnim navijačem med prvenstvom odvzeli potne liste

Srbski nogomet je že dolgo negativno zaznamovan zaradi huliganstva, v angleških nogometnih ligah pa je po obdobju izboljšanega vedenja na tribunah v zadnjih letih znova porastlo navijaško nasilje. Od lanskega poletja je bilo po poročanju Guardiana v Angliji v veljavi 1624 odredb o prepovedi udeležbe na nogometnih tekmah, kar je 24-odstotno povečanje v primerjavi s prejšnjim letom. V nogometni sezoni 2022–2023 so bile prepovedi udeleževanja na tekmah izdane 682 novim navijačem, kar je 32-odstotno povečanje v primerjavi s sezono pred tem.

Sorodna novica Nemčija športna meka, ki želi na Euru ponoviti pravljico iz leta 2006

Tisti, ki jim je bila izdana prepoved, so morali svoje potne liste še pred prvenstvom izročiti angleški policiji, nazaj pa jih bodo dobili šele po finalu, s čimer se jim želi dodatno preprečiti, da bi se poskušali udeležiti kakšne od tekem evropskega prvenstva v Nemčiji. Načelnik policije v Gelsenkirchnu ocenjuje, da je bilo angleškim navijačem za nedeljsko tekmo prodanih okoli 20 tisoč vstopnic, v mestu pa jih skupno pričakujejo več kot 30 tisoč. Organizatorji prvenstva sicer angleške navijače brez vstopnic spodbujajo, naj gredo v navijaško območje na dirkališču, kjer bo poskrbljeno za ogled tekme in spremljevalni program.

Ob tem v nemškem mestu pričakujejo tudi 10 tisoč srbskih navijačev, čeprav je to težko oceniti, saj se, kot je dejal Both, Srbi lahko preprosto usedejo v avtomobil in odpeljejo v Nemčijo. Na začetku tega tedna je Both za Guardian povedal, da se boji, da bi v Gelsenkirchen lahko pripotovalo do 500 srbskih huliganov, "željnih nasilja". V petek je v izjavi za medije ponovil, da sicer še vedno nimajo "konkretnih informacij".

“Edina stvar, ki smo jo vedno znova povedali in kar bi rad še enkrat poudaril, je, da tega ne moremo izključiti. Ne spomnim se nobenega mednarodnega turnirja, ki bi štiri tedne mirno potekal vsak dan,” je poudaril. Ob tem je opozoril tudi na lažne novice na družbenih medijih o izbruhih nasilja pred turnirjem in lažne trditve, da so albanski navijači napadli srbsko reprezentanco. “Iskreno prosim, da ostanemo mirni, še posebej pred tako tvegano tekmo,” je dejal.