Čeprav je Kane zabil gol proti Danski, je bil deležen precej kritik. Foto: Reuters
Čeprav je Kane zabil gol proti Danski, je bil deležen precej kritik. Foto: Reuters

Angleži so na prvi tekmi premagali Srbe (1:0), v četrtek pa remizirali proti Dancem (1:1) in s tem pravzaprav nadaljujejo vzorec "zmaga in remi": na zadnjem svetovnem prvenstvu v Katarju so najprej premagali Iran (6:2), nato razočarali proti ZDA (0:0), podobno je bilo na panevropskem prvenstvu 2020, na katerem so bili najprej boljši od Hrvaške (1:0), nato so na tekmi brez golov remizirali s Škotsko.

Sorodna novica Danci po remiju z Angleži (znova) povsem izenačeni s Slovenci

Richards pogreša več energije
Številni angleški komentatorji niso razočarani nad točkovnim izkupičkom, ampak predvsem nad igro. Na obeh tekmah na letošnjem evropskem prvenstvu so hitro dosegli gol, nato pa zgolj čakali. Proti Srbiji je bilo dovolj za zmago, proti Danski pač ne. "Ne vem, ali imajo nogometaši taka navodila, ampak igrajo otopelo, morali bi igrati precej bolj energično, morajo biti bolj agresivni. Imamo dovolj nogometašev, ki so tega sposobni," je bil za BBC kritičen nekdanji reprezentant Micah Richards za BBC One.

Na igrišču ni prave kemije
Podobno razmišlja še en nekdanji branilec Rio Ferdinand: "Morali bi biti bolj aktivni in pritiskati na nasprotno ekipo. Nekajkrat so se znašli v dobrem položaju, a preprosto jim je manjkala intenzivnost, preveč so pasivni." Igralci so po imenih več kot odlični, za seboj imajo dobre sezone, a kemije na igrišču (še) ni. "Ekipa se ni ujela, ni take povezanosti, ki bi omogočala, da bi prikazali tako formo, kot so jo za klube. Phil Foden ni na pravem položaju in ne igra najboljše, za Juda Bellinghama bi bilo bolje, če bi igral na položaju osem. Igralci ne vedo, kdaj morajo pritisniti, kdo se mora kdaj kam premakniti. Ko imate enkrat taktična vprašanja, si lahko v hipu izgubljen. Vse skupaj je skrb vzbujajoče."

Anglija je sicer še vedno v dobrem položaju, navijači pa niso navdušeni. Foto: Reuters
Anglija je sicer še vedno v dobrem položaju, navijači pa niso navdušeni. Foto: Reuters

Težave Kana (in Ronalda)
Veliko so govorili tudi o Harryju Kanu, ki je proti Danski sicer dosegel gol, a veliko komentatorjev se sprašuje o njegovi vlogi in igri. Angleški kapetan je postal šele tretji nogometaš, ki je za tri leve zadel na štirih velikih tekmovanjih. "Kane je vedno na pravem mestu, je kot magnet," je strelca najprej pohvalil Ferdinand. Nato pa je poudaril drugačno težavo, vlogo v obrambnih nalogah: "To je težava Garetha Southgata. Najbrž ima podobno težavo tudi Portugalska s Cristianom Ronaldom, ne moreš imeti največ koristi od napadalca, ki ne izvaja pritiska."

Selektor mora zahtevati več
Nekdanji napadalec Gary Lineker verjame, da mora posredovati tudi selektor: "Več mora zahtevati od Kana. Napadalec imate dve nalogi – zabijati gole (pri tem je bil Kane vselej zelo dober) in ustvarjati prostor. Preprosto mora raztegniti igro. Narediti mora več prostora za igralce na sredini igrišča za sabo, da ustvarijo priložnosti."

Foden in Kane prepogosto na istih delih igrišča
Podobno je razmišljal Alan Shearer: "Ko sem sam postajal starejši, sem potreboval več tempa. Še vedno sem lahko dosegal gole, bil dober v igri z glavo in našel pravi položaj v polju, a ene stvari nisem mogel več delati dobro – to je teči od zadaj. Harry Kane je zdaj enak. Potrebuje igralce, ki so hitri, da tečejo naprej in mu naredijo prostor. Zato bi imel sam v ekipi Anthonyja Gordona. Foden trenutno zaseda iste dele igrišča kot Kane, to pa ne deluje.

Anglija bo predtekmovanje končala v torek, ko se bo pomerila s Slovenijo.

Zadetka s tekme Danska - Anglija v Frankfurtu