Timi Max Elšnik in Žan Karničnik. Foto: www.alesfevzer.com
Timi Max Elšnik in Žan Karničnik. Foto: www.alesfevzer.com

Dopoldne so na Brdu pri Kranju opravili še zadnji trening na domačih tleh, na katerem je bila prisotna tudi trojica Miha Blažič, Petar Stojanović in Benjamin Verbič, ki se je v zadnjem času spopadala z manjšimi poškodbami.

Popoldne je celotna reprezentanca 26 igralcev poletela v Nemčijo. V Wuppertalu, ki je približno 50 kilometrov oddaljen od Kölna, bodo prvič trenirali v sredo ob 11.00. Nato bo sledil ogled reprezentančnega hotela za slovenske novinarje.

V ekipi po besedah Erika Janže še ni čutiti posebne treme: "Seveda je prisotnih nekaj pričakovanj. Predvsem nas zanima, kako bo vse skupaj videti, kje bodo hoteli, kakšna bodo igrišča za trening in vse drugo, kar temu pritiče. Mislim, da imamo dovolj izkušeno ekipo, da ne bo neke nervoze, kvečjemu le nekaj pozitivne treme."

V Nemčijo poleteli tudi načeti Blažič, Stojanović in Verbič

Pogovor Anžeta Bašlja z Matjažem Kekom:

Kek: Nisem brskal po zapiskih iz Južne Afrike, ne vračam se rad nazaj

Če bo proti Dancem tako kot junija lani ...

V slovenskem taboru so z vsemi mislimi osredotočeni na prvo tekmo proti Danski, ki bo v nedeljo ob 18. uri v Stuttgartu. "Že tako rekoč od prvega dne je prvotni cilj pripraviti se na uvodno tekmo, tako da sledimo temu ritmu. Računamo, da bomo do nedelje v polni pripravljenosti," je dejal Janža.

Slovenci imajo z Danci izkušnje že iz kvalifikacij za EP, a bo nedeljska tekma drugačna: "Tu gre za turnirski sistem, ko imaš samo tri tekme v skupini, ki odločajo o napredovanju, tako da ni veliko prostora za napake. Tekma bo tudi na nevtralnem igrišču. Videli smo, da so Danci izjemno močni na domačem terenu. Mi moramo predvsem gledati na svojo igro in se nasloniti na to, kar smo lani junija prikazali proti njim v Stožicah (1:1). Če bomo še boljši kot takrat, bomo vsekakor imeli možnosti."

Sorodna novica Vaš vodnik za Euro: vse o Sloveniji, njenih tekmecih, največjih zvezdnikih in državi gostiteljici

V petek se začenja zares

Prva tekma bo tudi izjemno pomembna za preostali del prvenstva, pravi levi bočni branilec: "Čeprav še nisem igral na takšnem turnirju, bi rekel, da je prva tekma zelo pomembna. Po eni strani si lahko na stežaj odpreš vrata za napredovanje, po drugi pa se lahko 'zabetoniraš' že po prvi tekmi."

Nogometni karneval v Nemčiji se bo v petek sicer začel s tekmo med Nemčijo in Škotsko v Münchnu. "Takrat bomo videli, da gre zares. Ob spremljanju te tekme bomo nekako začutili, da je zdaj pa res vse skupaj blizu. Prepričan sem, da nas bo strokovni štab, ki že ima izkušnje z velikih tekmovanj, znal ob tem ustrezno nagovoriti in pripraviti. Tako da bo to pozitivna energija," je sklenil Janža.

Janža pred odhodom: Živčnosti ni čutiti
Danci reprezentanco na EP pospremili s koncertom