Romunija je povedla v 29. minuti. Nicolae Stanciu je sprožil od daleč, Andrej Lunin je bil nemočen. Foto: Reuters
Romunija je povedla v 29. minuti. Nicolae Stanciu je sprožil od daleč, Andrej Lunin je bil nemočen. Foto: Reuters

Romunija je niz neporaženosti pod vodstvom selektorja Edwarda Iordanescuja podaljšala na 13 tekem. V kvalifikacijah je z izkupičkom šestih zmag in štirih remijev zasedla prvo mesto v skupini pred Švico, nazadnje pa je uradno tekmo izgubila junija 2022 proti Črni gori. Ukrajina, ki nastopa na tretjem zaporednem evropskem prvenstvu, bo morala v nadaljevanju prvenstva pokazati precej boljše predstave, če bo želela ponoviti uspeh izpred treh let, ko se je prebila vse do četrtfinala.

Denis Draguš je romunsko vodstvo povišal na 3:0. Foto: Reuters
Denis Draguš je romunsko vodstvo povišal na 3:0. Foto: Reuters

22 milijonov Romunov je srečnih
Strelci so bili Nicolae Stanciu (izbrali so ga za igralca tekme), Razvan Marin in Denis Draguš. Ukrajina je bila nemočna, imela je sicer večjo posest žoge (66:34), toda njeni napadi so bili jalovi. Prvi strel v okvir vrat je sprožil Georgij Sudakov šele v 77. minuti, izkazal se je vratar Florin Nita. "Občutek je izjemen. Mislim, da je 22 milijonov Romunov v tem trenutku srečnih. Že samo misel na to, kako navijači na ulicah proslavljajo zmago, povzroči kurjo polt," je povedal vezist Razvan Marin.

V Münchnu razstavili v vojni uničene sedeže ukrajinskega stadiona

Na osrednjem trgu v Münchnu so pred tekmo Ukrajine razstavili v ruski invaziji v Ukrajini uničene in poškodovane sedeže z nogometnega stadiona v Harkovu. Začasne razstavne eksponate je razkril nekdanji zvezdnik ukrajinske reprezentance Andrij Ševčenko. "Na igrišču je ena ukrajinska ekipa, a tudi na milijone vojakov, ki bodo ostali in branili Ukrajino. Danes igramo za ljudi, ki branijo naša življenja in našo domovino," je ob tem dejal 47-letni Ševčenko.

Dvoboj je gostila Allianz Arena, kjer bo Slovenija v četrtek igrala proti Srbiji. Foto: Reuters
Dvoboj je gostila Allianz Arena, kjer bo Slovenija v četrtek igrala proti Srbiji. Foto: Reuters

Stanciu zadel in nato stresel tudi prečko
Ukrajina, ki ima v svojih vrstah tudi prvega strelca pretekle sezone Artema Dovbika (24 golov za Girono), je bila na začetku predvsem prek Mihaila Mudrika nevarnejša, toda po pol ure so Romuni izkoristili napako vratarja Reala Lunina. Kapetan Nicolae Stanciu je za svoj 15. reprezentančni zadetek natančno meril z 21 metrov. Podajalec je bil Dennis Man, ki je tudi prestregel nesrečno Luninovo žogo. Stanciu je v 39. minuti spet poskusil od daleč, stresla se je prečka.

Romuni zelo učinkoviti
Ukrajina je imela v prvem polčasu večjo posest žoge, vendar ni sprožila nobenega strela v okvir vrat. Tudi v drugem polčasu je bila brezzoba. V nasprotju z Romuni – v 53. minuti so izpeljali protinapad in znova zadeli po strelu zunaj kazenskega prostora. Sprožil je Razvan Marin, Lunin spet ni dobro posredoval. Številni romunski navijači se še niso umirili, ko je sledil nov razlog za veselje. Man je izvedel kot, žogo je v gol potisnil Denis Draguš.

Zadetki s tekme Romunija – Ukrajina v Münchnu

Skupina E, München:
ROMUNIJA – UKRAJINA 3:0 (1:0)
66.000; Stanciu 29., R. Marin 53., Draguš 57.

Sodnik: Glenn Nyberg (Švedska)