Xherdan Shaqiri je dosegel enega najlepših golov dozdajšnjega EP-ja. Foto: Reuters
Xherdan Shaqiri je dosegel enega najlepših golov dozdajšnjega EP-ja. Foto: Reuters

Švicarji so EP odprli z lepo popotnico in zmago 3:1 proti Madžarski. Škoti so medtem doživeli visok poraz (1:5) proti Nemčiji. Po današnjem remiju so Škoti osvojili prvo točko in so trenutno na tretjem mestu pred Madžari, Švicarji pa so si s četrto točko praktično že zagotovili izločilne boje. Te imajo po dveh zmagah uradno potrjene Nemci.

Prvi škotski gol na EP-ju 2024
Škotska je v 13. minuti povedla. Po slabem švicarskem napadu so Škoti krenili v protinapad, Callum McGregor si je izmenjal povratno podajo s Scottom McTominayem, ta je streljal znotraj kazenskega prostora, Fabian Schär pa je žogo nesrečno poslal v lastno mrežo. Schäru je bil večino tekme pripisan avtogol, a so ga na koncu le priznali strelcu Scottu McTominayu. To je bil obenem prvi gol Škotov na EP-ju, ki so ga sami zabili. Na uvodni tekmi jim je gol "podarila" Nemčija z avtogolom.

V 26. minuti je po napaki Anthonyja Ralstona, ki je žogo podaril Xherdanu Shaqiriju, ta je streljal iz prve z vrha kazenskega prostora, z zavitim strelom je ukanil vratarja Škotske in izenačil (1:1).

Sledil je pritisk Švicarjev, v 33. minuti so švicarski navijači za kratek čas proslavljali gol za prevzem vodstva, sodnik gola Dana Ndoye ni priznal zaradi prepovedanega položaja.

Škoti so se ubranili, ob polčasu je bilo 1:1.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Švicarje je rešila vratnica
Drugi polčas se je z vidika priložnosti mirneje začel, je pa tekma minevala v znamenju fizičnih dvobojev na sredini igrišča, medtem ko sta si ekipi izmenjavali posest. V 56. minuti je proti škotskim vratom sprožil Ruben Vargas, a Gunn ni imel veliko dela.

Le nekaj trenutkov zatem so imeli Švicarji sijajno priložnost za vodstvo, Ndoye se je iz oči v oči srečal z Gunnom, a je ta dobro zmanjšal kot in žogo je napadalec Švice poslal mimo desne vratnice.

V 67. minuti je po izvedenem prostem strelu Grant Hanley streljal z glavo, Švicarje pa je rešila vratnica.

V 82. minuti je Breel Embolo zatresel škotsko mrežo, toda sodnik gola ni priznal zaradi prepovedanega položaja.

Sommer je zatem zlahka ubranil strel Kennyja McLeana, izid pa se do konca ni več spreminjal, čeprav so Škoti ob koncu pritisnili na švicarska vrata.

Nemčija je v tej skupini že udeleženka osmine finala, Švicarji so s štirimi točkami na pragu osmine finala.

Skupina A, 2. krog

Köln:
ŠKOTSKA – ŠVICA 1:1 (1:1)
42.711; McTominay 13.; Shaqiri 26.

Sodnik: Ivan Kružliak (Slovaška)

Lestvica:                             
NEMČIJA *          2  2 0 0  7:1  6   
ŠVICA              2  1 1 0  4:2  4   
ŠKOTSKA            2  0 1 1  2:6  1   
MADŽARSKA          2  0 0 2  1:5  0   
          * - v osmini finala