Gregor Peternel je bil zelo zadovoljen z gledanostjo tekme med Slovenijo in Dansko. Foto: Zajem zaslona
Gregor Peternel je bil zelo zadovoljen z gledanostjo tekme med Slovenijo in Dansko. Foto: Zajem zaslona

Športno uredništvo TV Slovenija čaka še zelo pestro poletje, saj se bo 29. junija začela Dirka po Franciji, 26. julija pa še olimpijske igre v Parizu. Z odgovornim urednikom športnega programa se je pogovarjala voditeljica Odmevov Tanja Starič.


Kakšna je bila gledanost uvodne tekme proti Danski na TV Slovenija 2?
V našem uredništvu smo se temeljito pripravili na evropsko prvenstvo, ki je le prvi v nizu velikih dogodkov tega poletja. Pripravili smo vsebinsko bogat program. Gledanost je pričakovano dobro, predvsem nedeljske tekme slovenske reprezentance, ki si jo je ogledalo približno 350.000 gledalcev na našem drugem programu. To je bila z naskokom najbolj gledana vsebina pri nas.

TV Slovenija prenaša le eno tekmo evropskega prvenstva na dan. Že smo slišali kritike, zakaj le ena tekma. Gledalci želijo videti vse tekme na TV Slovenija 2.
Takšen je obseg pravic, ki smo jih pridobili od Evropske nogometne zveze. Cena teh pravic je zelo visoka. Toliko dopušča trenutni proračun RTV Slovenija. RTV-prispevek, ki je glavni del našega financiranja, je nespremenjen že več kot deset let. Sredstva so torej ves čas enaka, cene pravic za športne dogodke pa se ves čas dvigajo. Na vsaka štiri leta se cena dvigne za vsaj 20 odstotkov. Pri nogometu še več. Imamo komercialno konkurenco, ki dviga te cene v nebo. Z vodstvom RTV Slovenija se vprašamo tudi o lastni odgovornosti, saj razpolagamo s sredstvi naših gledalcev, ki od nas pričakujejo, da pripravimo kakovosten program skozi celotno leto, ne pa le en mesec.

Ne pozabimo, da pred štirimi leti evropskega prvenstva v nogometu nismo prenašali. Če ne bo dviga RTV-prispevka, v prihodnje ne bomo več finančno konkurenčni za pridobivanje pravic za največje športne dogodke. Ti bodo nato razpršeni med različne plačljive ponudnike in gledalci, ki so vajeni ogleda vseh športnih dogodkov, bodo potem morali vsakemu ponudniku posebej plačati. Na koncu bo to zneslo precej več, kot je treba plačati za RTV-prispevek.

Sorodna novica Uporabniški račun RTVSLO.si

Marsikdo bi si rad ogledal prenose tekem v tujini. Zakaj je program zatemnjen?
Mi pravice za športne dogodke pridobimo za območje Slovenije. Za vse tiste, ki so zdaj na dopustu, imam pomembno obvestilo. Vse programe Radia in Televizije Slovenija lahko spremljajo kjer koli znotraj Evropske unije z registracijo na naši spletni strani. Vsi, ki plačujejo RTV-prispevek, se na spletni strani prijavijo in lahko letos poleti spremljajo tekme evropskega prvenstva v nogometu, prenose Dirke po Franciji in tudi olimpijske igre.

Mi smo dolžni obvestiti kabelske operaterje, ki predvajajo naše programe zunaj meja Slovenije, da zatemnijo naše programe v času teh dogodkov, ker zato nimamo pravic. Naše pravice so zgolj območje Slovenije. Hrvaška in avstrijska televizija morata od naših kabelskih operaterjev zahtevati zatemnitev v času teh prenosov v Sloveniji.

Športni program TV Slovenija čaka intenzivno poletje. Kmalu bo na sporedu Dirka po Franciji, nato pa še olimpijske igre v Parizu.
Zelo veliko programa bo še v prihodnjih mesecih. Ne pozabimo, da smo v zadnjih dveh tednih prenašali že evropsko prvenstvo v atletiki, kolesarsko Dirko po Sloveniji, prejšnji teden pa tudi mednarodni turnir v namiznem tenisu v Ljubljani. Če bi imeli pravice za vse tekme evropskega prvenstva v nogometu, potem verjetno nobene od preostalih vsebin ne bi bilo.

Seznam pomembnih dogodkov za prenos?

Vsebuje športne dogodke, ki morajo biti dostopni na naplačljivih programih, ki morajo hkrati imeti dovolj veliko pokritost, dosegati morajo vsaj 75 % prebivalcev.

V primeru EP-ja v nogometu seznam predvideva manj tekem, kot jih za Euro 2024 zagotavljajo pravice TV Slovenija, saj so na seznamu v primeru evropskega prvenstva v nogometu vse tekme reprezentance Slovenije oziroma 10 tekem po izbiri, če Slovenije ni na tekmovanju.

Televizija Slovenija ima pravice za prenos ene tekme dnevno, skupaj 22 tekem. Vsak večer ob približno 23.15 pa so na sporedu vrhunci vseh tekem dneva.

Gregor Peternel: Trenutni proračun nam dopušča prenos ene tekme Eura na dan
Zatemnjevanje programa in ogled v tujini (Evropski uniji)

RTV Slovenija pravice za prenose športnih dogodkov pridobiva za področje Slovenije in s tem obveznost, da omeji prenašanje tekem na svojih programih v tujini, kjer imajo ekskluzivne pravice druge televizije, ki so jih pridobile za tisto državo.

Enako velja za tuje televizije, ki svoje programe oddajo pri nas, a nimajo pridobljenih pravic za Slovenijo. O tem morajo obvestiti operaterje, ki v svojih sistemih oddajajo njihove programe in zahtevati, da jih v času tekem zatemnijo.

RTV Slovenija ne zatemnjuje ostalih programov, niti nima dostopa do njih. Programe radia in televizije Slovenija pa lahko poslušalci in gledalci spremljajo tudi izven Slovenije, znotraj meja Evropske unije in sicer na računalnikih, tablicah in telefonih, preko naše spletne aplikacije RTV365, potrebna je zgolj registracija na naši spletni strani. Natančnejša navodila za postopek, ki omogoča ogled vsebin v EU.

Tako lahko gledalci spremljajo tudi vsebine evropskega prvenstva v nogometu, kolesarske Dirke po Franciji in olimpijskih iger za katere imamo sicer pravice samo za Slovenijo, a jih je z registracijo in uporabniškim računom na naši spletni strani mogoče spremljati tudi v tujini na območju.

Video vodič: Ogled vsebin TV Slovenija v Evropski uniji

Registracija uporabniškega računa na RTVSLO.si

Ogled vsebin TV Slovenija v Evropski uniji