Euro 2024 letos gosti Nemčija. Foto: EPA
Euro 2024 letos gosti Nemčija. Foto: EPA

Obenem pri Uefi dodajajo, da bo velik delež v naslednjih štirih letih vrnjen članicam za številne investicijske in razvojne projekte.

Zanimivo je, da se Uefa kljub velikim prihodkom lahko izogne delu davčnih dajatev, saj je v Švici registrirana kot društvo in je v Nemčiji oproščena davka, ki je neposredno vezan na izvedbo prvenstva, sem pa spadajo tudi prihodki z naslova komercializacije medijev, sponzorstva in licenc, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Aleksander Čeferin, predsednik Evropske nogometne zveze. Foto: Reuters
Aleksander Čeferin, predsednik Evropske nogometne zveze. Foto: Reuters

Vsebine, "vezane na družbeno dobro"
Med davčne zavezance pa spada hčerinsko podjetje, ki skrbi za neposredno izvedbo prvenstva, a je v določenih primerih tudi tukaj mogoče zaprositi za oprostitev davka. Gre za vsebine, ki so "vezane na družbeno dobro", pojasnjujejo na nemškem finančnem ministrstvu. Med te vsebine pa se v Nemčiji lahko uvršča izvedba mednarodnih športnih in kulturnih dogodkov, posebej, če so podprti z javnimi sredstvi.

Do Eura se še niso opredelili
Konkretno se do EP-ja na ministrstvu še niso opredelili in to pojasnili z davčno tajnostjo. A zanesljivo to zanima davkoplačevalce. Mesta, ki bodo gostila tekme evropskega prvenstva, bodo globoko segla v žep za varnost, organizacijo navijaških con in druge stroške organizacije.

Mesta bodo imela izdatne stroške ...
V Münchnu, ki bo 14. junija gostil tudi prvo tekmo prvenstva med Nemčijo in Škotsko, so strošek ocenili na 21 milijonov evrov. Stuttgart predvideva za 38 milijonov stroškov, Hamburg več kot 30, Düsseldorf več kot 20, Leipzig 15 in Köln pa 14. A mesta prvenstvo vidijo tudi kot priložnost, da uveljavijo svoj položaj kot gostiteljice velikih športnih tekmovanj. Vsaj kratkoročno pa se bo s samimi tekmami v mestne blagajne nateklo več davčnih sredstev in vsaj začasno zmanjšala brezposelnost.

... a domnevno tudi veliko koristi
Prav posamezna mesta so namreč tista, ki bodo z organizacijo EP-ja pridobila največ. Samo prvenstvo na nemško gospodarstvo in bruto domači proizvod zaradi velikosti države ne bo imelo velikega vpliva, ugotavljajo strokovnjaki različnih institutov, kar je bilo tako nazadnje leta 2006 ob nogometnem svetovnem prvenstvu. Regionalno pa bo prvenstvo vendarle vsaj začasno vplivalo na gospodarsko sliko s prihodki iz naslova turizma in gostinstva ter s krepitvijo trga dela.