Pred 14 leti na SP-ju v Južni Afriki, ko je Slovenija nazadnje igrala na velikem tekmovanju, se je največ slovenskih navijačev zbralo na tekmi proti ZDA v Johannesburgu (2:2). Foto: www.alesfevzer.com
Pred 14 leti na SP-ju v Južni Afriki, ko je Slovenija nazadnje igrala na velikem tekmovanju, se je največ slovenskih navijačev zbralo na tekmi proti ZDA v Johannesburgu (2:2). Foto: www.alesfevzer.com

Ta je med tekmami slovenske reprezentance označena tudi z najvišjo stopnjo varnostnega tveganja. V Nemčiji bo delovalo tudi 10 slovenskih policistov.

Predstavniki Nogometne zveze Slovenije, Generalne policijske uprave ter ministrstva za zunanje in evropske zadeve so na Brdu pri Kranju predstavili aktualna varnostna priporočila za obiskovalce in navijače prvenstva, ki si bodo tekme ogledali v živo.

Za vse tri tekme uvodnega dela prvenstva je bilo slovenskim navijačem skupaj zagotovljenih 36.000 vstopnic. Številni Slovenci pa naj bi v Nemčiji spremljali tekme tudi v navijaških conah pred stadioni, tako da na NZS-ju ocenjujejo, da bo v Nemčijo gotovo odpotovalo od 40.000 do 50.000 Slovencev.

Najzanimivejša zaradi bližine in tekmeca bo za slovenske navijače tekma v Münchnu, je dejal generalni sekretar NZS-ja Martin Koželj. Tudi po informacijah policije bo največ slovenskih navijačev odpotovalo na Bavarsko. Na dan srečanja, torej 20. junija, bo tja peljal tudi poseben navijaški vlak.

Slovenskim navijačem v Nemčiji 24 ur na dan na voljo tudi konzularna pomoč

Tekma proti Srbiji označena s srednjo stopnjo tveganja

Vodja oddelka za javni red in mir na upravi uniformirane policije Generalne policijske uprave Boris Rojs je pojasnil, da so nemški varnostni organi tekme Slovenije ocenili po tristopenjski lestvici varnostnega tveganja, pri čemer je tekma proti Srbiji označena s srednjo stopnjo, tekmi proti Danski (to nedeljo v Stuttgartu) in Angliji (v torek, 25. junija, v Kölnu) pa z nizko stopnjo tveganja.

Sorodna novica Vaš vodnik za Euro: vse o Sloveniji, njenih tekmecih, največjih zvezdnikih in državi gostiteljici

Koželj je poudaril, da so slovenski navijači med tistimi, ki imajo najboljši sloves, in verjame, da ga bodo obdržali tudi na evropskem prvenstvu. "Upam, da vam bomo lahko tudi s predstavami zagotovili kar se da odlično evropsko prvenstvo. Pomagajte nam in nas bodrite," je navijače nagovoril Koželj.

Pojasnil je, da so jim številne informacije na voljo na njihovi spletni strani (za kupce vstopnic in za vse obiskovalce), prav tako jih lahko dobijo na spletnih straneh Policije in zunanjega ministrstva.

Klicni center bo deloval 24 ur na dan

Vodja konzularnega sektorja na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve Viktor Mlakar je navijače pozval, naj preverijo veljavnost svojega potnega lista ali osebne izkaznice, saj bo nemška policija med prvenstvom izvajala mejni nadzor.

"Obiskovalci naj sledijo varnostnim in drugim priporočilom organizatorjev in varnostnih organov na lokaciji, pred odhodom pa naj preverijo tudi potovalna priporočila na naši spletni strani," je navedel Mlakar.

Tistim, ki odhajajo v Nemčijo, svetuje tudi, naj pred odhodom sklenejo ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje in se vpiše v njihovo bazo podatkov za popotnike, tako da jim bodo v primeru težav lažje pomagali.

Za čim boljšo podporo Slovencem v Nemčiji bodo na ministrstvu okrepili konzularno pomoč z vzpostavitvijo začasnega klicnega centra, na katerem bodo uslužbenci zunanjega ministrstva dosegljivi 24 ur na dan. Klicni center bo na številki +386 1 478 23 66 deloval od 14. junija do zaključka tekem slovenske reprezentance. Elektronski naslov klicnega centra pa je euro2024.mzez@gov.si.

Konzularno pomoč bodo zagotavljali z veleposlaništvom v Berlinu in konzulatom v Münchnu. Pomagajo lahko med drugim v primerih izgube ali kraje potovalnih dokumentov in vzpostavljanju stikov s svojci, če denimo kdo pristane v priporu ali pridržanju.

Sorodna novica Spremljanje prenosa nogometa na trgih: pozivajo k spoštljivemu navijanju

"Varnost bo na najvišji ravni"

V Nemčiji bo delovalo tudi predhodno ustrezno usposobljenih 10 slovenskih policistov, ki so jih v državo gostiteljico Eura napotili že to soboto. Njihova naloga bo predvsem zagotavljati vez med slovenskimi državljani in nemškimi varnostnimi organi, je povedal Rojs. Pojasnil je, da bodo policisti patruljirali in druge naloge izvajali neposredno v bližini stadionov, pa tudi na železniških in avtobusnih postajah ter glavnih prometnicah, morda tudi na kakšni mejni nadzorni točki.

Rojs je obiskovalce opozoril tudi na temeljne varnostne napotke nemške policije. Spomnil je, da so prepovedani vsi predmeti, s katerimi se lahko škoduje zdravju ljudi, torej tudi zložljivi noži in plinski razpršilci. Ponekod je prepovedano tudi kajenje, zato naj obiskovalci varnostna navodila preverjajo tudi na kraju samem. Pazijo naj se žeparjev in čim bolj naj uporabljajo javni prevoz.

"Ocenjujemo, da bo zagotovljena varnost na najvišji ravni," je, kar se tiče izvedbe tekem, poudaril Rojs in pojasnil, da so vse sodelujoče policije med seboj zelo dobro povezane in si izmenjujejo varnostne podatke glede navijačev. V Nemčiji bo za varnost poleg tamkajšnjih policistov skrbelo tudi še približno 400 policistov drugih sodelujočih držav.

Nemška mesta odprtih rok sprejemajo navijače iz vse Evrope