Več tisoč navijačev se je zbralo za reprezentančni trening Slovenije v Wuppertalu, poroča novinar Televizije Slovenija Anže Bašelj. Foto: Televizija Slovenija/Anže Bašelj
Več tisoč navijačev se je zbralo za reprezentančni trening Slovenije v Wuppertalu, poroča novinar Televizije Slovenija Anže Bašelj. Foto: Televizija Slovenija/Anže Bašelj

Reprezentančni medijski dan oziroma dan odprtih vrat v mestu ob reki Wupper z nekaj več kot 350 tisoč prebivalci v deželi Severno Porenje - Vestfalija na zahodu Nemčije so Slovenci začeli z novinarsko konferenco, na kateri je selektor Kek poudaril, da v Nemčijo niso prišli kot turisti.

"Že prej sem rekel, da ne vidim sebe kot turista, ampak kot selektorja, ki tekmuje. Prišli smo tekmovat in tako se bomo postavili. Zanima me le, kako ekipo pripraviti za pozitiven izid, ne glede na tekmece – na čelu z Anglijo. Veseli me, da je Slovenija s svojo specifično prepoznavnostjo del tega velešportnega dogodka," je povedal selektor.

Ta ima izkušnje z velikega tekmovanja, bil je selektor že na svetovnem prvenstvu 2010. "Tokrat je čisto drugače kot takrat. Minilo je skoraj 15 let od tega. Zdaj hočem razmišljati na način fantov, voditi pa na svoj način. Mislim, da je ta mešanica dobra," je dejal.

Pravi, da je sicer imel občutek, da nekateri igralci še niso popolnoma v tistem pravem počutju, vzdušju. "Ko so nas na letališču sprejeli z vodnimi topovi, pa so srca začela malce hitreje biti. A zdaj se moramo umiriti, da fantje ostanejo dovolj sproščeni. Ko nisi zategnjen, sploh v mladih letih, si sposoben pokazati marsikaj," je nadaljeval.

Oblak predčasno končal trening, a ni vprašljiv za tekmo proti Danski

"Kakovost tekmecev na takšnih tekmovanjih pa je na najvišji ravni, zato moraš biti v vseh pogledih stoodstotno pripravljen. Junijskega termina sicer nimam najraje, ampak mislim, da je naše igralce zdaj 'potegnilo'," je dodal. Prepričan je, da so sposobni marsikaj narediti, da pa se seveda nekaj vpraša tudi tekmec.

Prvi bo Danska v nedeljo v Stuttgartu, v skupini C pa Slovenijo nato čakata še dvoboja s Srbijo v Münchnu 20. junija in z Anglijo v Kölnu 25. junija.

Tokratni trening je bil odprt in zelo dobro obiskan, bilo je veliko otrok, tudi v lokalnem prebivalstvu pa je nekaj takšnih, ki še govorijo slovenski jezik. Zaradi odprtosti treninga Kekovi izbranci sicer niso pokazali vsega. Trudijo pa se tudi, da pravočasno pripravijo Benjamina Verbiča, ki ima še edini določene težave.

Slovenci so trening opravili na stadionu pri živalskem vrtu oziroma Stadiumu am Zoo. Ta je bil zgrajen 1924, sprejme nekaj več kot 20 tisoč ljudi, je pa dom lokalnega nogometnega kluba Wuppertaler SV, ki igra v regionalni ligi oziroma na četrti ravni nemškega nogometnega ligaškega sistema.

Več kot 4000 otrok lovilo podpise in selfije Oblaka in Šeška v Wuppertalu
15 ur dolga novinarska pot do Wuppertala