Nepozabna moskovska noč Francozov, ko so drugič osvojili nogometni svet, pri čemer jim Hrvati po epskem turnirju na koncu niso bili kos. Foto: Reuters
Nepozabna moskovska noč Francozov, ko so drugič osvojili nogometni svet, pri čemer jim Hrvati po epskem turnirju na koncu niso bili kos. Foto: Reuters

15. julija 2018 se je na stadionu Lužniki v Moskvi odvil finale poln golov, na koncu jih je bilo kar šest oziroma največ po SP-ju 1958, ko je v Stockholmu zadel legendarni Pelé. Sloviti Brazilec, sicer edini nogometaš s tremi naslovi svetovnega prvaka, je na koncu dobil naslednika: Kylian Mbappé je kot drugi najstnik zadel v finalu, na koncu pa bil soglasno izbran za najboljšega mladega igralca turnirja.

Antoine Griezmann je bil razglašen za najboljšega igralca velikega finala, v katerem je zadel in podelil dve podaji za zadetka. Foto: Reuters
Antoine Griezmann je bil razglašen za najboljšega igralca velikega finala, v katerem je zadel in podelil dve podaji za zadetka. Foto: Reuters

Finale se je začel z avtogolom Maria Mandžukića v 18. minuti in končal z golom istega hrvaškega napadalca, ki je v 69. minuti postavil končni izid 4:2 in se vpisal v zgodovino kot prvi igralec z avtogolom in zadetkom v finalih mundiala. V 38. minuti je sledila seveda enajstmetrovka, zadnja in rekordna 29. najstrožja kazen Rusije 2018.

Antoine Griezmann (bronasta žoga) je poskrbel za 22. gol z bele točke na turnirju, obe številki pa sta rekordni za SP-ju. Mali princ je nato v 2. polčasu dodal še dve podaji in si tako prislužil naziv najboljšega igralca finala. Najprej je podal Paulu Pogbaju v 59. minuti za 3:1, nato pa v 65. minuti še Mbappéju za njegov mejnik in 4:1.

Sorodna novica Vodonoša si lahko zdaj z užitkom odpre šampanjec

Najdražja reprezentanca osvojila zlati kipec

Francija je bila pred začetkom SP-ja med glavnimi favoriti, nenazadnje je bila najdražja reprezentanca turnirja, a za seboj je imela grenko izkušnjo domačega Eura 2016, kjer je izgubila finale proti Portugalski. Vse to je močno kritizirani trener Didier Deschamps v vlogi trmastega vodonoše, kot se ga je oprijel vzdevek med igralsko kariero, spremenil v zmagoviti stroj. Francozi so med pohodom na vrh sveta na celotnem turnirju zaostajali zgolj enkrat - proti Argentini v osmini finala za vsega 9 minut in 18 sekund. Nato je za uradno najlepši gol Rusije 2018 poskrbel levi bočni branilec Benjamin Pavard.

Igralca, ki sta zaznamovala SP 2018: hrvaški veteran Luka Modrić in takrat še francoski najstnik Kylian Mbappé. Foto: Reuters
Igralca, ki sta zaznamovala SP 2018: hrvaški veteran Luka Modrić in takrat še francoski najstnik Kylian Mbappé. Foto: Reuters

Igralec turnirja – Luka Modrić

Hrvaška je bila sicer poraženka finala, a hkrati velika zgodba prvenstva, ki je na krilih najboljšega igralca turnirja Luke Modrića (zlata žoga) prekosila ognjene iz Francije 1998. Zasedba pod vodstvom Zlatka Dalića je senzacionalno osvojila naziv svetovni podprvakov, za kar pa je potrebovala kopico drame in napetih razpletov tekem. Tako v osmini finala kot četrtfinalu in polfinalu so namreč Hrvati napredovali po zaslugi uspeha v podaljšku oziroma izvajanju 11-m.

Bronasto odličje je po zmagi na tekmi za 3. mesto osvojila Belgija, ki je z Edenom Hazardom (srebrna žoga) in najboljšim vratarjem prvenstva Thibautom Courtoisom na koncu premagala polfinalno razočaranje in nadigrala Anglijo z 2:0.

Sorodna novica Iz Rusije v svet – 100 navijaških fotoutrinkov, ki so prava paša za oči

Avtogol najstrelec 21. SP-ja

Z naskokom je to postal avtogol, saj je bilo doseženih kar 12 lastnih golov. Predtem je največ avtogolov bilo videnih v Franciji 1998, ko je padlo zgolj šest avtogolov. Če se ozremo na pravilno lestvico strelcev, je sam vrh in s tem zlati čevelj s 6 goli osvojil Anglež Harry Kane.

Vzrok za rekordno število 11-m? VAR!

Videosodnik in uradni pregled razpoložljivih posnetkov je bila velika inovacija Rusije 2018. VAR je prinesel sokolje oko v dogajanje v kazenskih prostorih in posledično je bilo dosojenih 29 najstrožjih kaznih, od katerih jih je bilo 22 tudi izkoriščenih. Predtem je bilo rekordno število 11-m na mundialih zasidrano pri številko 18, kolikor je bil strelov z bele točke v Italiji 1990, Franciji 1998 in Južni Koreji/Japonski 2002.

Tako Messiju kot Ronaldu se na koncu ni posrečilo boriti za naslov prvaka. Lahko zdaj že veterana uprizorita v Katarju veličastni zadnji ples? Foto: Reuters
Tako Messiju kot Ronaldu se na koncu ni posrečilo boriti za naslov prvaka. Lahko zdaj že veterana uprizorita v Katarju veličastni zadnji ples? Foto: Reuters

Kar 23 golov doseženih po 90. minuti

Nekaj ključnega za SP 2018 pa je v finalu vseeno manjkalo. Ob izidu 4:2 in očitni premoči Francozov v hitrosti ter učinkovitosti proti Hrvatom ni bilo zaključne drame in z njimi povezanih poznih golov. Kar 23 golov na turnirju je bilo doseženih po izteku 90. minute! Štiri leta predtem je bilo v Braziliji 2014 le 12 zadetkov v sodnikovih podaljških. Vsega skupaj je na turnirju bilo doseženih 169 golov oziroma 2,64 gola na tekmo

Gostitelji SP-jev še neporaženi na uvodni tekmi

21. svetovno prvenstvo v nogometu je prvič gostila Rusija, ki pa je štiri leta kasneje izgnana iz nogometnega sveta zaradi splošne invazije Vladimirja Putina v Ukrajini. Rusija si lahko oddahnila že na začetku, ko z uvodno zmago proti Savdski Arabiji ni prekinila tradicije Fifinih svetovnih prvenstev, ki veleva, da so gostitelji turnirja na prvi tekmi še vedno neporaženi. Lahko to tradicijo poruši Ekvador, ko bo v nedeljo, 20. novembra, ob 17.00 igral otvoritveno tekmo proti Katarju?

Največje presenečenje? Hiter izpad Nemcev.

SP 2018 v Rusiji je bil sicer enajsti mundial v Evropi, tekme so se odvijale na 12 stadionih v 11 različnih mestih. Prvo presenečenje je bil ekspresni izpad branilcev naslova, saj je Nemčija odpotovala domov že po skupinskem delu. V izločilne boje se ni uvrstila niti ena afriška ekipa, gostitelji Rusi pa so prišli vse do četrtfinala, kjer jih je zaustavila Hrvaška, njo pa v finalu Francija.


Sorodna novica Skomina: Ne morem reči, da samo zaradi Hrvaške nisem dobil česa več

Iskrice 21. svetovnega prvenstva

  • prvič sodniki Slovenci! 19. junija se je v Mordovii odvila tekma Japonska – Kolumbija in prvič v zgodovini SP-jev so nogometno pravico delili sodniki iz Slovenije. Damir Skomina kot glavni sodnik, stranska sodnika pa sta bila Jure Praprotnik in Robert Vukan. Trojica je nato v Rusiji sodila še tekmo Anglija – Belgija in osmino finala Švedska – Švica.
  • prvenstvo družbenih medijev: na uradni strani so našteli 1,25 milijarde ogledov videoposnetkov, YouTube kanal je med turnirjem pridobil 4 milijone novih naročnikov. Na družbenih kanalih Fife/SP-ja je bilo 580 milijonov interakcij, skupno so različni uradni kanali pridobili 128 milijonov novih sledilcev. Uradna Fifina aplikacija je bila v juniju in juliju na vrhu športnih aplikacij v kar 128 državah sveta. Po Alexi je bila uradna stran tudi najbolj obiskana športna stran na svetu.
  • prvi mundial brez Italije po Švedski 1958. Italijanov, štirikratnih svetovni prvakov, ne bo tudi v Katarju 2022, četudi so poleti 2021 postali evropski prvaki.
  • Zimbabve je veljal za resnega kandidata, da si izbori prvi nastop na SP-ju, a je bil izključen pred začetkom kvalifikacij. Vzrok? Neizplačilo plač nekdanjemu selektorja Valinhosu. Fifa je zimbabvejski zvezi postavila več opozoril in rokov za plačilo, a so jih v Lusaki ignorirali.
  • Esam El Hadari je pri 45 letih in 161 dneh postal najstarejši igralec, ki je kdajkoli zaigral na svetovnih prvenstvih. 25. junija je stal v vratih Egipta na tekmi proti Savdski Arabiji (1:2), s čimer je podrl rekord Faryda Mondragón, ki je dolga leta branil za Kolumbijo, nazadnje na SP-ju 2014 v Braziliji proti Japonski, ko je bil star 43 let in 3 dni.
  • stroški prvega svetovnega prvenstva v Rusiji so presegli mejo 10 milijard evrov. Za namen turnirja se je zgradilo 9 od 12 stadionov, ki so bili v uporabi. Dobro polovico je prispevala država, 15 odstotkov lokalne oblasti in tretjino zasebna ter državna podjetja.
  • otvoritvena tekma Rusija – Savdska Arabija je bila tekma med najnižje uvrščenima reprezentancama s Fifine lestvice na celotnem turnirju. Rusi so kot gostitelji bili s 65. mestom celo najnižje med vsemi 32 udeleženci prvenstva, Savdijci pa so takrat zasedali 63. mesto na svetu.
  • 400 milijonov dolarjev je znašal Fifin nagradni sklad oziroma 12 odstotkov več kot štiri leta poprej. Prvaki Francozi so domov odšli bogatejši za 38 milijonov dolarjev, podprvaki Hrvati pa z 28 milijoni dolarjev. Sama udeležba na turnirju je bila že nagrajena z 8 milijoni dolarjev.