Slovenija se je prvič uvrstila v četrtfinale svetovnega prvenstva. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenija se je prvič uvrstila v četrtfinale svetovnega prvenstva. Foto: www.alesfevzer.com

Vse je kazalo na ponovitev torka, ko je Slovenija za konec skupinskega dela nadigrala Nemčijo s 3:0. Čuden sistem je Slovencem istega tekmeca namenil tudi v osmini finala. Pravijo, da je istega tekmeca dvakrat zapored težko nadigrati, in to se je potrdilo.

Tudi tokrat so gostitelji prva dva niza dobila zanesljivo (25:18, 25:19), vendar se je začelo zapletati ob koncu tretjega niza. Takrat so Nemci zaigrali najbolje na obeh tekmah in z izjemno končnico dobili tretji niz s 25:21.

Krizni slovenski trenutki so se preselili tudi v uvod četrtega niza. A slovenski selektor Gheorghe Cretu je potegnil nekaj potez, predvsem menjava v prvih dveh nizih odličnega Klemna Čebulja (19 točk) z Rokom Možičem je bila zadetek v polno. Na krilih navijačev je Slovenija znova poletela in se po skoraj dveh urah hudega boja s 25:22 uvrstila med najboljših osem reprezentanc na svetu.

Ob Čebulju sta največ točk dosegla Tonček Štern (16) in Tine Urnaut (12). Pri Nemcih je bil s 17 točkami najučinkovitejši Linus Webber.

Slovenski odbojkarji z odlično igro v končnicah nizov v četrtfinalu

Prvi niz: 25:18
Tekmo so bolje odprli Nemci, ki so povedli s 6:3, kar je bila tudi njihova najvišja prednost. Slovenija je izenačila na 7:7 in prvič povedla z 10:9 po bloku Tončka Šterna. Sledil je še blok Klemna Čebulja, kar je Slovence popolnoma sprostilo. Tonček Štern je nato serviral as in dobil še dva začetna udarca za 15:10. Prednost je do konca niza še naraščala. Pri izidu 24:15 je Slovenija zapravila tri zaključne žoge, četrto pa je eden izmed Nemcev poslal v mrežo.

Drugi niz: 25:19
Drugi niz je z asom odprl Tine Urnaut, kar je bila najlepša napoved za nadaljevanje. Nemci so držali stik do 3:3, nato pa so zapored udarili Urnaut (akcija je trajala 27 sekund), Štern in Pajenk za tri točke naskoka. To prednost so Slovenci držali do polovice niza, ko so se gosti približali na 12:11. Za varne tri točke prednosti je z začetnim udarcem poskrbel Štern, dokončno pa so Slovenci ušli (17:12) po dveh zaporednih asih Čebulja. S prednostjo štirih točk (22:18) je Slovenija prišla v samo končnico niza. Prava lepotica je bila zaključna točka Slovenije za osvojitev niza. Žogo je z nogo rešil Jani Kovačič, za 2:0 v nizih pa jo je v nasprotno polje zabil Štern.

Tretji niz: 21:25
Najbolj izenačen je bil tretji niz. Nemci so izkoristili težave pri sprejemu Slovenije in povedli z 9:4. Po minuti odmora je Slovenija dobila tri točke zapored, kmalu ujela priključek in po zvitem udarcu Urnauta izenačila na 11:11. Slovenci so prvič povedli pri izidu 14:13. A gostje tokrat niso padli. Znova so si priborili prednost z 18:16, ki pa so jo Slovenci ekspresno izničili. Končnica je tokrat pripadla Nemčiji, ki je s tremi točkami zapored povedla z 22:19. Pri 24:21 so Nemci izkoristili prvo zaključno žogo.

Četrti niz: 25:22
Zagon so Nemci prenesli tudi v četrti niz, v katerem so povedli s 5:3. Slovenski selektor Cretu je zamenjal Čebulja z Možičem, kar je bil zadetek v polno. Slovenci so dobili štiri točke zapored in tehtnico prevesili na svojo stran. V drugo polovico niza je Slovenija vstopila s prednostjo 14:9. S petimi točkami naskoka (20:15) je vstopila tudi v zaključek. Nemčija je znižala zaostanek na 20:17, toda po minuti odmora je Slovenija le dokončala delo, čeprav so se Nemci približali na 23:22. Najprej je Možič z blokom priigral zaključno točko, nato pa so Nemci storili napako in tekme je bilo konec.

Slovenci v izjemnem vzdušju v Stožicah dvignili stopnico za četrtfinale SP-ja

IZJAVE PO TEKMI

Rok Možič: Težko kar koli rečem. Danes je res noro, imam kar kurjo polt. Čestitke celotni ekipi za prikazano. Vedeli smo, da nam ne bo lahko in da bodo Nemci igrali veliko bolje kot na prvi tekmi. Že zato, ker so vedeli, kaj jih čaka, kako so videti polne Stožice. Servirali so vrhunsko, tako da nam je bilo ves čas težko. Vesel sem, da sem dobil priložnost in da je Slovenija med najboljšimi osmimi ekipami.

Tine Urnaut: Tekmo smo začeli dobro, potem pa smo v tretjem nizu tekmecem podarili veliko priložnosti in jim dali možnost, da se razigrajo. To se je tudi zgodilo, začeli so igrati odlično odbojko. Nemci so telesno zelo močna ekipa, igrajo izredno disciplinirano. Tako smo potem morali v četrtem nizu stopiti na plin in na koncu smo izvlekli, kar smo si želeli, zmagali in se uvrstili v četrtfinale. Gledalci so bili znova fenomenalni, vzdušje je bilo fantastično. V težkih trenutkih te prav taka podpora lahko dvigne.

Gheorghe Cretu: Vedeli smo, da je Nemčija dobra ekipa. S štabom smo gledali njihove tekme iz Lige narodov, na trenutke igrajo vrhunsko. Vedeli smo, da lahko zelo dvignejo raven igre. Znajo močno servirati, dobro blokirajo. To se je zgodilo na začetku tretjega niza, ko smo oddali preveč lahkih točk. Vedno smo jih sicer ujeli, v tretjem nizu celo vodili z 19:18, a v zaključku nam ni uspelo zaključiti napadov. Nemci so to izkoristili in slavili. Te padce v igri bomo morali popraviti v nadaljevanju, temu bomo posvetili največ pozornosti.


Osmina finala, tabela:

SLOVENIJA – Nemčija (1)
3:1 (18, 19. -21, 22)

Slovenija: Štern T. 16, Pajenk 5, Kozamernik 5, Gasparini, Vinčić 1, Štalekar, Koncilja, Klobučar, Kovačič, Štern Ž., Ropret, Urnaut 12, Čebulj 19, Možič 2.

Nemčija: Fromm, Schott 3, Reichert 2, Sossenheimer, Zenger, Kampa 1, Karlitzek 14, Zimmermann 1, Krage 5, Weber 17, Krick 13, Brand, Maase 2, Gunthor.

Ponedeljek ob 17.30:
NIZOZEMSKA – UKRAJINA (2)

ITALIJA - Kuba (3)
3:1 (21, -21, 24, 18)

Ponedeljek ob 21.00:
FRANCIJA – JAPONSKA (4)

POLJSKA – Tunizija (5)
3:0 (20, 15, 20)

ZDA – Turčija (6)
3:2 (21, 17, -22, -19, 12)

Torek ob 17.30:
SRBIJA – ARGENTINA (7)

Ob 21.00:
BRAZILIJA – IRAN (8)

Izločilni boji prvenstva

ČETRTFINALE, tabela
Sreda, 7. septembra (Ljubljana):
SLOVENIJA – Z2
ITALIJA – Z4
Četrtek, 8. septembra (Glivice):
POLJSKA – ZDA
Z7 – Z8
POLFINALE (Katovice), 10. septembra
FINALE IN TEKMA ZA TRETJE MESTO (Katovice), 11. septembra