Slovenija je v Stožicah pokazala odlične predstave, v Katovicah pa ni šlo več po željah, kar je tudi razumljivo, saj sta Italija in Brazilija v samem vrhu svetovne odbojke in gotovo na višji ravni kot Nemčija in Ukrajina. Foto: Reuters
Slovenija je v Stožicah pokazala odlične predstave, v Katovicah pa ni šlo več po željah, kar je tudi razumljivo, saj sta Italija in Brazilija v samem vrhu svetovne odbojke in gotovo na višji ravni kot Nemčija in Ukrajina. Foto: Reuters

Zadnje desetletje se je slovenska odbojka dvignila na raven najboljših, uspel ji je ogromen preskok do priključka reprezentancam kot so Italija, Poljska in Brazilija, prvih treh na letošnjem prvenstvu. Kapetan Tine Urnaut izpostavlja, da Sloveniji za večje dosežke zmanjka kvalitete, saj kakovost na dolgi rok ne laže. Igralci najboljših treh reprezentanc prvenstva imajo zaradi močnih državnih lig in odbojkarske tradicije veliko položeno že v zibelko. Nabor slovenskih mladeničev je veliko manjši kot tisti svetovnih prvakov Italijanov, a reprezentanti so po tekmi zagotavljali, da zlata generacija skupaj ostaja vsaj še do olimpijskih iger v Parizu. Mladi odbojkarji bodo po Škorčevih besedah pomembni, a te generacije ne bodo mogli nadomestiti. V reprezentanco jih bodo vključevali, menjav pa še ne gre pričakovati.

Sorodna novica Naj prevlada ponos: Slovenija z dna do 4. mesta na svetu

V podkastu Na prvo žogo so govorili tudi o navdušenju Mednarodne odbojkarske zveze nad slovensko izvedbo prvenstva. Vrhunska odbojka bi se tako lahko kmalu spet vrnila v Slovenijo. Pa o spremembi igralnega stila - v zadnjih letih gledamo bolj prefinjeno odbojko, igralci iščejo prostor in ne le atomskih zabijanj.

Urošu Volku, Boštjanu Reberšaku in Anji Hlača Ferjančič se iz Berlina pridruži Marko Polak, ki je pospremil drugo veliko italijansko zmago. Na evropskem prvenstvu v košarki so presenetljivo ugnali Srbe in izločili enega glavnih favoritov. Slovenski košarkarji so osredotočeni na svoje priprave, v četrtfinalu bodo igrali s Poljsko, zaradi poškodbe pa je turnir že končal Zoran Dragić.

V podkastu tudi o primerjavi med športoma in kako je v košarki veliko lažje presenetiti favoriziranega nasprotnika, medtem ko se pri odbojki težko pripeti serija treh zmagovalnih nizov nižje uvrščene reprezentance. Ravno zato je težje priti do vrha in tam vztrajati.

Na prvo žogo S01E11: Konec svetovnega prvenstva, začetek olimpijskih sanj