Najučinkovitejša Slovenca v polfinalu: Tine Urnaut in Klemen Čebulj sta skupaj prispevala 34 od skupno 94 točk. Foto: www.alesfevzer.com
Najučinkovitejša Slovenca v polfinalu: Tine Urnaut in Klemen Čebulj sta skupaj prispevala 34 od skupno 94 točk. Foto: www.alesfevzer.com

Slovenski del SP-ja 2022 se je končal sanjsko: z zmago Slovenije za največji uspeh na svetovnih prvenstvih. Slovenske odbojkarje zdaj v soboto čaka soočenje s starimi znanci Italijani oziroma ponovitev lanskega finala evropskega prvenstva, ki je pripadel zahodnim sosedom.

Slika za zgodovino: polfinalisti 20. SP-ja v odbojki. Foto: www.alesfevzer.com
Slika za zgodovino: polfinalisti 20. SP-ja v odbojki. Foto: www.alesfevzer.com

Slab začetek, odličen konec

Po začetnem vodstvu Slovencev z 2:0 je pobuda na začetku uvodnega niza prešla v roke Ukrajincev, ki so demonstrirali svoje najmočnejše orožje – začetni udarec. Rumeno-modri so tako povedli s 13:7 in nato ob dobri obrambni postavitvi ohranjali prednost vse do osvojitve prvega niza s 25:18.

Drugi niz se je začel bolje za Slovence, a to je pomenilo zgolj izenačeno igro vse do 16:16. Takrat je Rok Možič z nekaj potezami poskrbel za vodstvo z 19:16. Gostje so sicer nato izenačili na 24:24, a z dvema zaporednima točkama je Slovenije s 26:24 le izenačila dvoboj.

Končnice po slovenskem okusu

Tudi tretji niz je bil dolgo izenačen, vse do 11:11, ko je Ukrajina prešla v vodstvo za dve točki, čemur pa je sledil slovenski niz 4:0. Pobude domača reprezentanca ni več izpustila iz rok in je s 25:19 prevzela vodstvo v četrtfinalu z 2:1.

Četrti niz je bil izenačen do 8:8, nato pa so se Slovenci razigrali in po asu Čebulja pobegnili Ukrajincem na 19:12. Ob koncu so vztrajni rumeno-modri poskrbeli za dramo, saj so se po zaostanku z 19:24 približali na vsega točko zaostanka. A nato je za zmagovito točko udaril mladi slovenski zvezdnik Možič.

Slovenija je v Stožicah vedno navdušila, česar se je držala tudi v četrtfinalu SP-ja 2022 proti Ukrajini. Svetovno prvenstvo se po 30 tekmah poslavlja od Stožic, sledi zaključni turnir četverice v Katovicah. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenija je v Stožicah vedno navdušila, česar se je držala tudi v četrtfinalu SP-ja 2022 proti Ukrajini. Svetovno prvenstvo se po 30 tekmah poslavlja od Stožic, sledi zaključni turnir četverice v Katovicah. Foto: www.alesfevzer.com

Čebulj protiutež ukrajinskemu kapetanu

Pri Slovencih je s kar 23 točkami izstopal Klemen Čebulj, kapetan Tine Urnaut jih je dodal 11, po devet točk pa sta prispevala Alen Pajenk in Jan Kozamernik. Pri Ukrajincih je zgled dajal kapetan Oleh Plotnicki, ki je bil s svojimi nevarnimi servisi na koncu s 30 točkami najučinkovitejši igralec 30. tekme SP-ja v Ljubljani.

Ključno razliko v dvoboju so ustvarile lastne napake: Slovenci so jih zbrali 21, Ukrajinci pa kar 33.

Selektor Gheorghe Cretu, ki je le 18 dni pred prvenstvom prevzel ekipo Slovenije, je držal obljubo in fante popeljal na Poljsko, zdaj pa napovedal, da gredo v Katovice po kolajno.

Zmagovalec v polfinalu proti Italiji

Slovenija je sicer že s četrtfinalom dosegla najboljšo uvrstitev na svetovnih prvenstvih, edini nastop je leta 2018 namreč končala na 12. mestu. Tudi Ukrajina igra šele na drugem svetovnem prvenstvu in se prav tako veseli največjega uspeha, leta 1998 je bila namreč deseta. Na tokratnem SP-ju Ukrajinci sicer nastopajo zaradi izključitve Rusije, ki so ji zaradi invazije v Ukrajini tudi odvzeli organizacijo svetovnega prvenstva, kar sta prevzeli Slovenija in Poljska.

Zmagovalca Ljubljane zdaj potujeta na Poljsko v Katovice, ki bodo gostile zadnje štiri tekme turnirja. V soboto se bosta med seboj v polfinalu tako pomerili Italija in Slovenija.

25-letnik iz Monze Yuri Romanò je bil nerešljiva uganka za francoski blok.  Foto: EPA
25-letnik iz Monze Yuri Romanò je bil nerešljiva uganka za francoski blok. Foto: EPA

Sosedska drama petih nizov Italiji

Prvi četrtfinale med Italijo in Francijo ni razočaral, saj je ponudil veliko izenačene odbojke, četrtfinale pa se je zavlekel v peti niz.

Francozi so povedli z 1:0 in 2:1 v nizih, a so Italijani obakrat izenačili, v odločilnem nizu pa povedli že s 13:6. Takrat je drama dosegla vrelišče, po videogledu je točka pripadla olimpijskim prvakom, ki so nato prišli vse do 10:13, a zatem je Italija le strnila vrste in dokončala delo.

Kljub razigranemu superzvezdniku Earvinu N'Gapethu (15 točk) bodo Francozi na prvi naslov svetovnih prvakov morali še počakati, in to po tem, ko so pred tedni prvič osvojili Ligo narodov (nekdanjo svetovno ligo). Na drugi strani so se trikratni svetovni prvaki po 12 letih znova prebili med najboljše štiri na svetu. Pri evropskih prvakih je z 22 točkami blestel Yuri Romano, ki je imel izvrstna pomočnika v Allessandru Michielettu (14) in Danieleju Lavii (12).


20. svetovno prvenstvo v odbojki

POLJSKA/SLOVENIJA 2022

Četrtfinale, tabela

SLOVENIJA − Ukrajina
3:1 (-18, 24, 19, 23)

Slovenija: T. Štern 1, Pajenk 9, Kozamernik 9, Gasparini, Vinčić, Štalekar, Koncilja, Klobučar, Kovačič, Ž. Štern, Ropret 1, Urnaut 11, Čebulj 23, Možič 7.

Ukrajina: Polujan, Drozd 9, Ševčenko, Plotnickij 30, Brova, Ostapenko, Semenjuk 9, Fomin, Tupčij 12, Kovalov 10, Ščitkov, Kanajev, Kisiljuk, Sinicia.


ITALIJA − Francija
3:2 (-24, 21, -23, 22, 12)

Četrtek ob 17.30 (Glivice):
ARGENTINA − BRAZILIJA

Ob 21.00:
POLJSKA − ZDA