Gorazd Bertoncelj je bil glavni trener A reprezentance od konca marca 2018. Foto: Smučarska zveza Slovenije
Gorazd Bertoncelj je bil glavni trener A reprezentance od konca marca 2018. Foto: Smučarska zveza Slovenije

Po aferi na svetovnem prvenstvu v poletih, ko je Timi Zajc na Instagramu zapisal, naj glavni trener prevzame odgovornost za slabe rezultate, je bil skakalec izključen s tekmovanja, Bertoncelj pa je zapustil Planico. Tedaj je tudi zadnjič vodil slovenske skakalce, saj so v torek pristojni organi odločili, da bo novi trener postal dozdajšnji pomočnik Robert Hrgota. Medtem je disciplinska komisija Zajcu izrekla sankcije, Bertoncelj pa je prvič po odhodu iz Planice javno spregovoril.


Nekoliko se je polegel ta prah, ki se je dvignil v petek in soboto med svetovnim prvenstvom. Vi ste ostali tiho, čeprav je Timi Zajc spregovoril, povedal svoje mnenje, povedali so tudi vodstveni delavci Smučarske zveze, zakaj ste vi ostali tiho in niste nič povedali?
Ostal sem tiho zavoljo in dobrobit ekipe, tekmovalcev, SZS-ja in vseh preostalih, da je šla ta planiška prireditev, ki je bila odlično izpeljana, mimo.

Bertoncelj takoj po petkovi tekmi v Planici prejel resne grožnje

Vseeno na nekatera vprašanja oziroma na nekatere obtožbe bi bilo treba odgovoriti. Najbolj je odmevalo, ko je Timi Zajc dejal, da morate sprejeti odgovornost za njegove in skoke celotne reprezentance. Kako vi vidite to obtožbo?
Res je, da sem kot glavni trener odgovoren za pripravo tekmovalcev. Na svetovno prvenstvo smo kot ekipa prišli preslabo pripravljeni, da bi bili konkurenčni za medaljo. Izjema je Anže Lanišek, ki je bil odličen in to tudi dokazal, čeprav se mu je na posamični tekmi v petek prvi skok ponesrečil. To se zgodi, nič takega, boril se je in dokazal do konca. Tudi v nedeljo so fantje pokazali pravi značaj in popravili bled vtis. To je prava pot. Navsezadnje v petek sem bil razočaran nad rezultati. Moram povedati, da sem takoj po tekmi prejel resne grožnje. Ker so bile grožnje tega človeka res konkretne, zaradi groženj drugim osebam že v preteklosti in raznih čudnih dejanj, sem odšel na policijsko postajo, kjer se je opravil zapisnik ustne ovadbe za kazenski pregon. To imajo zdaj v rokah pristojni organi. Šele potem sem izvedel za ta zapis na Instagramu. Do tedaj za to sploh nisem vedel in se s tem nisem ukvarjal. Potem smo z vodilnimi na SZS-ju staknili glave, kaj storiti. Skupna odločitev je bila, da druge izbire ni, kot da Timi zapusti svetovno prvenstvo.

Tudi sami ste dejali, da ste prišli preslabo pripravljeni na to svetovno prvenstvo. Čigava krivda je to?
Po navadi je za to kriv glavni trener, vendar tudi fantje morajo biti sami v določenih stvareh odgovorni. Na koncu oni skačejo, saj niso daljinsko vodeni in bi jih upravljal trener. Absolutno se strinjam za svoj del krivde, fantje morajo pa sami povedati, kje imajo tiste rezerve, da bi lahko bili tudi boljši.

Nam lahko še malo razložite odločitev, da se tudi vi umaknete s svetovnega prvenstva?
Kot sem dejal, predvsem sem gledal tekmovalce in ekipo, da se v miru pripravijo na sobotno posamično tekmovanje in nedeljsko ekipno. To je bila edino pravilna odločitev.

Sorodna novica Timiju Zajcu izrečen opomin pred izključitvijo iz reprezentance

Ko zdaj pogledate nazaj, na to, kaj se je zgodilo, je bila pravilna odločitev?
Seveda je bila pravilna. Ekipa je imela mir. V soboto so pustili boljši vtis, predvsem Lanišek, v nedeljo pa je bil vtis že zelo dober.

Disciplinska komisija je sporočila sankcijo za Zajca, opomin pred izključitvijo. Je to ustrezna sankcija?
Moje mnenje je, da bo čas pokazal, ali je bila ta odločitev prava, sankcija prehuda ali premila.

Medtem je reprezentanca dobila novega glavnega trenerja. To je vaš zvesti pomočnik Robi Hrgota. Kako vi vidite to odločitev?
Se absolutno strinjam s to odločitvijo. To je v tem trenutku daleč najboljša rešitev. Res je, da je mlad, ambiciozen trener, ampak pozna sistem dela, tekmovalci mu zaupajo in to je edina pot.

Veliko se je govorilo o tej knjigi pritožb, ki naj bi jo tekmovalci poslali na strokovni svet, na zbor in odbor, vam je bila poznana in ali se je kaj zgodilo na tem področju?
To knjigo pritožb smo prejeli, kar nas je najprej malo šokiralo po tako uspešni sezoni. Namreč v zaključku lanske sezone smo bili najboljši narod, imeli smo pet tako močnih skakalcev, da so lahko v vsakem trenutku skočili na stopničke. Žal nam je, da je marca odpadlo to svetovno prvenstvo v poletih, ko smo bili v res odlični formi. A tako je. Knjigo pritožb smo potem seveda obravnavali. Na podlagi te knjige smo s pomočjo psihologa tudi sestavili anketni vprašalnik in temeljito skušali reševati te težave. Imeli smo tudi individualne in skupinske sestanke. Določene stvari smo rešili, določenih ne, čeprav smo se trudili. Moram povedati, da smo konec koncev tudi Timiju šli naproti, naredili kompromis, da je del treninga opravil doma. Po natančnem izračunu 24 odstotkov, to je tisti kondicijski del treninga, mi pravimo atletski del. To je opravil doma, tako da smo mu šli na roko. Tudi drugim v celoti nismo mogli tega izpolniti. Tak je pač sistem. Sistem so ljudje in ni se izšlo. Trudili smo se z obeh strani, tako strokovni štab kot tekmovalci, ampak na koncu se očitno ni izšlo.

Timi Zajc je pod vodstvom Gorazda Bertonclja prvič zmagal na tekmi svetovnega pokala, ko je bil najboljši na poletih v Oberstdorfu. Foto: Reuters
Timi Zajc je pod vodstvom Gorazda Bertonclja prvič zmagal na tekmi svetovnega pokala, ko je bil najboljši na poletih v Oberstdorfu. Foto: Reuters

Kako ste se s fanti razšli, glede na to, da je bilo vendarle malo konfliktno?
V sredo smo se s fanti razšli. Imeli smo 20-minutni razgovor oziroma nekakšen sestanek. Poslovili smo se v prijateljskem vzdušju. Sam sem želel, tudi fantje, da se prijateljsko razidemo. Naredil sem iskren nagovor, tako da smo se res razšli, kot je treba, da se naslednjič, ko se vidimo, pozdravimo in pogovorimo. Tudi v sredo smo se popolnoma normalno, tudi o strokovnih stvareh, pogovarjali. Zahvalil sem se jim za sodelovanje. Povedal sem jim, da sem eden izmed najzvestejših njihovih navijačev. Ko bodo zelo uspešni, se bom veselil z njimi, ko jim ne bo šlo, pa bom tudi sam žalosten.

Kako gledate na to obdobje, ko ste bili na mestu glavnega trenerja? Prišli ste v težkih časih, ko so se zdele razprtije znotraj reprezentance velike, tudi ob podpori tekmovalcev ste postali glavni trener, zdaj pa ste zapustili to mesto.
Moram reči, da je bila to zame pozitivna izkušnja. Čevlji so bili seveda zelo veliki. Rezultatski normativi zelo visoki. V prvi sezoni smo si želeli več, vendar so bile številne poškodbe. Tudi Peter Prevc je izpustil celotno pripravljalno obdobje. Lani, ko je bil bolje pripravljen, je bil na koncu osmi v svetovnem pokalu in končal celo z zmago. To je bila njegova četrta najboljša sezona v 12-letni karieri. V tem obdobju dveh let je pet različnih posameznikov stalo na stopničkah. Dosegli smo tri posamične zmage. Mislim, da je bilo 14 stopničk. Zmagali smo tudi ekipno tekmo, šestkrat stali na stopničkah. Tako da ne morem reči, da je bilo vse slabo, nekaj je bilo tudi zelo dobrih rezultatov. Moramo se tudi zavedati, da smo bili primorani pomladiti reprezentanco. Z izjemo Petra Prevca so to še vedno zelo mladi fantje in pred njimi je še neka lahko svetleča prihodnost.

Nekaj je Ljubo Jasnič, predsednik zbora in odbora, že nakazal, kaj naj bi vi počeli v prihodnost. Kaj boste res počeli v naslednjih letih, kakšni so vaši naslednji izzivi?
Do novega leta naj bi bil prost. Potem se bo pokazalo, kje so kakšne potrebe, recimo znotraj DPNC-ja. Če pride do kakšne pomoči ali pa menjave, bom pač to prevzel. Imam še veliko zagona in energije, pridobil sem kar nekaj izkušenj, tako da bi še naprej opravljal kakšno resno delo.