Timi Zajc bo izpustil Engelberg, njegov nastop na naslednjem vrhuncu zime, novoletni turneji, pa za zdaj še ni izgubljen. Foto: BoBo
Timi Zajc bo izpustil Engelberg, njegov nastop na naslednjem vrhuncu zime, novoletni turneji, pa za zdaj še ni izgubljen. Foto: BoBo

Člani disciplinske komisije – predsednik SZS-ja Enzo Smrekar, predsednik zbora in odbora za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo Ljubo Jasnič in direktor SZS-ja Uroš Zupan – so obravnavali predlog odbora za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo, ki je predtem soglasno sprejel sklep, da se na podlagi ugotovitev strokovnega sveta panoge, A-reprezentanta v smučarskih skokih Timija Zajca predlaga za obravnavo na disciplinski komisiji SZS-ja, je sporočil SZS.

Komisija je skrbno pretehtala vsa poročila in zapise o dogodku, ki se je zgodil v petek, po končanem prvem dnevu svetovnega prvenstva v poletih v Planici. Sprejela je opravičilo, ki ga je Zajc v pisni obliki posredoval na SZS in javnosti. S športnikom je bil opravljen tudi pogovor, kjer je predstavil svoja dejstva in se tudi pred komisijo opravičil. Po tehtnem premisleku in obravnavi vseh dejstev je komisija tekmovalcu izdala odločbo z opominom pred izključitvijo iz reprezentance za določen čas ali za stalno. Odločba je bila skakalcu že vročena.

Smrekar: Po premisleku je uvidel, da je storil napako

"Zaupanje v delo se lahko izgubi, spoštovanja pa ne smemo izgubiti nikoli. Kot pozitivno smo ocenili opravičilo Timija Zajca, ki je po premisleku uvidel, da je storil napako. Kljub kazni, ki smo jo izrekli, pa bistvo delovanja Smučarske zveze Slovenije ni kaznovanje, temveč ostaja delovanje v smeri športnikovega razvoja in rasti. Pričakujemo, da bo Timi Zajc k delu in odnosom v reprezentanci pristopil tako, kot se za vrhunskega športnika spodobi, v skladu z etičnimi normami, ki veljajo v svetu športa. Vsi vanj verjamemo in mu v znak spoštovanja dajemo priložnost, da to tudi dokaže," je po seji komisije dejal predsednik SZS-ja Enzo Smrekar.

Zajc je po prvih dveh serijah posamične tekme SP-ja v Planici na Instagramu zapisal, da naj odgovornost za slabe predstave slovenskih skakalcev prevzame glavni trener Gorazd Bertoncelj. Na pobudo Bertonclja je v soboto zjutraj vodja panoge Gorazd Pogorelčnik skakalca izključil s prvenstva, zatem pa je na lastno željo Planico zapustil tudi Bertoncelj, ki je zdaj že nekdanji prvi mož slovenske stroke. Kako bo z nadaljevanjem sezone za Zajca, bo znano naslednji teden, saj se mora skakalec predtem sestati z novim glavnim trenerjem Robertom Hrgoto, ki je v četrtek z ekipo odpotoval v Engelberg. Na naslednji postaji svetovnega pokala pod "Goro angelov" bodo nastopili Anže Lanišek, Bor Pavlovčič, Tilen Bartol, Rok Justin in vsi trije bratje Prevc, Peter, Cene in Domen.

Bertoncelj takoj po petkovi tekmi v Planici prejel resne grožnje